Aνέκαθεν πίστευα, ότι τα κομμάτια που “κάθονται” πιο εύκολα και κατορθώνουν να γατζωθούν με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία, είναι αυτά που γράφτηκαν όχι με μπουχτισμένες από νότες, παρτιτούρες, αλλά στηριζόμενα σε 3-4 ακόρντα. Εντυπωσιακά τα σόλα, άξια θαυμασμού, αλλά για να φτάσεις στο σημείο του να ταρακουνηθείς, χρειάζεσαι το απλό, το λιτό, που θα το ερωτευτείς κεραυνοβόλα.

Θα κινηθούμε σε μάλλον γνώριμα μονοπάτια στις σημερινές μουσικές μας προτάσεις, όμως αξίζει τον κόπο του να θυμηθούμε πως το επιτηδευμένο, το περίπλοκο και η ποσότητα δεν αποτελούν απαραίτητα συστατικά επιτυχίας.

Πρόταση Νο1
Το κομμάτι, που ουσιαστικά τους έκανε γνωστούς σε κάθε πιθανή γωνιά του πλανήτη. Ακόμα και σήμερα μπερδεύεσαι. Χάνεσαι στην αίσθηση του ότι πρόκειται για μία καινούρια εν δυνάμει επιτυχία, μία νέα λατρεία των ραδιοφωνικών παραγωγών. Και όμως το “Smells Like Teen Spirit” είναι κομμάτι του 1991, με δημιουργούς φυσικά, τους Nirvana. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως η μπάντα δεν περίμενε αυτή την επιτυχία, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια όμως, η εκτίμηση της ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη. Το “Νevermind” πούλησε 300.000 αντίτυπα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και εμπορικά αποτέλεσε ένα από τους πλέον πετυχημένους δίσκους.

Αντίθετα το… metal Negative Creep, ήταν από τα λίγα κομμάτια του Bleach, που έμεινε στην αφάνεια.

Πρόταση Νο2

Aπό τα πρώτα riff που κανείς μαθαίνει όταν ξεκινά να γρατζουνά μία κιθάρα. Ακόμα παλαιότερο από αυτό των Nirvana, κρύβοντας στα σπλάχνα του την ιστορία ενός γεγονότος που σημάδεψε μία νύχτα των Deep Purple και στη συνέχεια ανεξίτηλα εκατομμύρια ανθρώπους. Το Smoke on the water γράφτηκε για τον καπνό που άχνιζε πάνω από ένα… καμένο καζίνο, στο οποίο έπαιζε ο Frank Zappa παρέα με τους The Mothers of Invention”. Έτος κυκλοφορίας, το μακρινό 1973…

Αντίθετα το Lazy του ίδιου βινυλίου (Machine Head) αν και ήταν μία ολοκληρωμένη γεμάτη πανέμορφες γέφυρες σύνθεση, ακούστηκε πολύ λιγότερο, προκαλώντας εμφανώς μικρότερη αίσθηση. Σε αυτό ενδεχομένως συνέβαλε και το γεγονός ότι ήταν ένα κομμάτι διάρκειας κάτι παραπάνω από 7 λεπτά…

Πρόταση Νο3 

Ο έτερος μεγάλος πόλος της αγγλικής ροκ, προσέφερε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, μίας από τις μεγαλύτερες συνθέσεις που γράφτηκαν ποτέ. Το Whole lotta love των Led Zeppelin νούμερο 75 στην κατάταξη με τα 500 κορυφαία κομμάτια, αποτέλεσε έμπνευση του Jimmy Page. Ένας κιθαρίστας μαέστρος στο να σκαρώνει εθιστικές μελωδίες, μεταξύ των οποίων και το τραγούδι του δεύτερου δίσκου της μπάντας.

Αντίθετα το Lemon Song, αν και ξεκινά με ένα δυναμικό riff, είναι κατά γενική ομολογία πιασάρικο, δεν είναι είναι ανάλογα εύπεπτο. Χρειάζεται μία δεύτερη και Τρίτη «ανάγνωση». Ανεξαρτήτως του ότι είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι, από αυτά που σε κάνουν να νοσταλγείς τα παλιά, δεν μπόρεσε να μπει σε κάθε σπίτι, όπως το πρώτο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts