Ήρθε ο καιρός που το ποτάμι δεν γυρνά πια πίσω. Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Έχω την εντύπωση ότι μια σκοτεινιά πλανιέται πάνω από την πόλη. Τα σοκάκια έχουν γεμίσει τυφλό μίσος και μυρίζουν ανθρώπινο αίμα.

«Η Δημοκρατία τούς χωρά όλους» απαντούσαν κάποιοι ανόητοι. Δεν ξέρω τι χωρά η δημοκρατία ορισμένων, αλλά μέσα σε μια κοινωνία δεν χωρούν ούτε οι ιδεολογίες που έχουν ως συστατικό το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, ούτε φωνές και μυαλά που να υπερασπίζονται τη δολοφονία αριστερών, αναρχικών, αντιφασιστών, μεταναστών και όλων όσοι πιστεύουν όλα τα παραπάνω.

Τι σημαίνει «η δράση των χρυσαυγιτών αποτελεί κοινωνική προσφορά»;  Ποια είναι η κοινωνική συνεισφορά; Να κλέβουν τρόφιμα από τους μετανάστες στη λαϊκή και να τα δίνουν σε γέροντες που ψωμολυσσάνε από πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Είναι αυτοί που αυτο-αποκαλούνται «σωτήρες» του έθνους και κάνουν περιπολίες χτυπώντας και απειλώντας ανθρώπους που έχουν άλλο χρώμα και γυναίκες που φοράνε μαντήλα; Αυτοί που δρουν σε συμμορίες με μαχαίρια και πιστόλια; Που φωνάζουν «ανώμαλους» εκείνους και εκείνες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό;

Όταν τέθηκε στη Βουλή η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, σύσσωμο το συντηρητικό κομμάτι του πληθυσμού αντιδρά. Πολλοί ανόητοι και πάλι, ανίδεοι για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, κάνουν λόγο για τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει τη χώρα, που είναι ο φόβος και ο τρόμος, που δεν αντέχει άλλο η χώρα από δαύτους. Απλώς κάποιοι, εσκεμμένα ή βλακωδώς, μπέρδεψαν το «μεταναστευτικό» ζήτημα, που είναι ακόμη άλυτο, με εκείνο του «ρατσισμού». Δύο διαφορετικά θέματα, με μία κοινή βάση: όσο το πρώτο μένει μετέωρο, τόσο το δεύτερο βρίσκει έρεισμα να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο στους κόλπους μιας βαθιά συντηρητικής κοινωνίας όπως είναι η Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας αντιρατσιστικός νόμος με κυρώσεις που θα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες, κάποιοι προέταξαν μόνο την υπερσυσσώρευση των μεταναστών στη χώρα, κάνοντας χρήση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο. Με τις πλάτες βέβαια και του μέσου Έλληνα που πράγματι στην καθημερινότητα του αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εξαθλίωση και τη φτώχεια που επικρατεί σε αυτόν και τους γύρω του – αλλοδαπούς ή ημεδαπούς… Για να δρουν ανενόχλητοι εν τέλει φασίστες και ναζί σαν τις σκοτεινές ημέρες του εμφυλίου ή της δικτατορίας.

anti_nazi2

Εφόσον το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, είναι πλέον αργά να προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο ότι οι γενικεύσεις και οι απλουστεύσεις που πηγάζουν από την άγνοια και την ημιμάθεια, ή στην περίπτωση μας και από βλακεία, γονιμοποιούν το έδαφος του μίσους, των ξυλοδαρμών και των δολοφονικών επιθέσεων.

Στο μονόδρομο κοιτάς μόνο μπροστά. Και είναι πια μονόδρομος να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τους νεοναζί αλλά πρωτίστως εκείνους που τους στηρίζουν, τους ψηφίζουν, αυτούς που δεν τους νοιάζει, δεν τους πειράζει. Κυρίως εκείνους που τους υποστηρίζουν με την ανέχεια τους, τους υπέρμαχους «της δημοκρατίας» που με τόσο πάθος παπαγαλίζουν, της δημοκρατίας τους που χωρά δολοφόνους και σούπερμαν της άριας φυλής. Αρκετά ανεχτήκαμε την ηλιθιότητα και την άγνοια που καθοδηγείται από το φόβο και την πείνα, την υποτιθέμενη οργή και αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν, που οπλίζουν το χέρι της Χρυσής Αυγής.

Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα βρεθεί σε χαντάκι; Που θα βρεθεί μαχαιρωμένος; Χτυπημένος στο νοσοκομείο; Αν για μια μπουκιά ψωμί ελληνικό και λίγο αίμα ελληνικό που σας προσφέρουν, μαζί με τις ελληνικές μπουνιές σε μετανάστες για να «ξεβρομίσει» ο τόπος, δίνετε απλόχερα τη συγκατάθεση σας, εμπράκτως ή όχι, με λόγια ή με σιωπή, ε με συγχωρείτε, αλλά τέτοιους ανθρώπους δεν τους χρειάζεται η ανθρωπότητα. Γεμίσαμε με δαύτους. Μείνετε στα σπίτια σας κλεισμένοι όπως τόσα χρόνια και αφήστε τον κόσμο αυτό να προχωρήσει. Πάνω στις πλάτες της ύπαρξης σας πατάνε. Και όλοι εσείς, πατάτε πάνω σε ανθρώπινες ζωές. Και πολλές φορές τις αφαιρείτε κιόλας.

Μας κρατάτε δέσμιους στο παρελθόν. Νισάφι πια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]