Ποιο είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης; Οι περισσότεροι, παρασυρόμενοι από την παρουσία των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, θα απαντούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη, η Primera Division. Δεν είναι όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα.

 

Ακόμα και μέχρι πέρυσι τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι είναι σήμερα στο πρωτάθλημα της Ισπανίας. Η μάχη της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα κράτησε μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές την αγωνία των φιλάθλων, μέχρι που η «Βασίλισσα» αποσπάστηκε 9 βαθμούς και κατέκτησε το πρωτάθλημα (100 έναντι 91 βαθμούς).

 

Από… πάντα, για να πάρεις βαθμό μέσα στο «Σαν Μαμές» της Μπιλμπάο ή μέσα στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης θα έπρεπε να ματώσεις ακόμα και αν λεγόσουν Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα.

 

Αυτό γιατί και τα δύο είναι καθαρά ποδοσφαιρικά γήπεδα και οι φανατικοί οπαδοί της κάθε ομάδας, έκαναν πολύ δύσκολο το έργο των αντιπάλων. Σε κάποιες περιπτώσεις η φράση «ένιωθαν καυτή την ανάσα των οπαδών στον σβέρκο τους» ήταν κυριολεκτική! Φέτος, όχι μόνο βλέπεις πάρα πολλά κενά καθίσματα, αλλά η ατμόσφαιρα σε αυτά δεν θυμίζει σε τίποτα τα γνωστά «καμίνια» των περασμένων ετών.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ισπανία είναι μία χώρα που περνάει και αυτή την δική της οικονομική κρίση και δεν θα μπορούσε το ποδόσφαιρο της χώρας να μείνει ανεπηρέαστο.

 

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις μέχρι τώρα βαθμολογίες, για να διαπιστώσουμε και στην πράξη την «καθίζηση» του ισπανικού πρωταθλήματος.

 

Premier League (Αγγλία)

1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ   30
2. Μάττσεστερ Σίτι   29
3. Γουέστ Μπρομ    26
4. Τσέλσι   25
5. Έβερτον  21

 

Serie A (Ιταλία)

1. Γιουβέντους 32
2. Νάπολι     30
3. Φιορεντίνα   28
4. Ιντερ       28
5. Λάτσιο     23

 

Bundesliga (Γερμανία)

1. Μπάγερν Μονάχου    34
2. Ντόρτμουντ                25
3. Σάλκε                          24
4. Άιντραχτ Φ.                24
5. Μπάγερ Λεβερκούζεν 24

Ligue 1 (Γαλλία)

1. Παρί Σεν Ζερμέν  26
2. Μαρσέιγ                26
3. Σεντ Ετιέν             25
4. Λιόν                       24
5. Μπορντό               24

*Μαρσέιγ και Λιόν έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

 

Primera Division (Ισπανία)

1. Μπαρτσελόνα            37
2. Ατλέτικο Μαδρίτης  34
3. Ρεάλ Μαδρίτης         26
4. Μάλαγα                     22
5. Μπέτις                       22

 

Αν αναλύσει κανείς περισσότερο τις παραπάνω βαθμολογίες θα διαπιστώσει τα εξής:

Η μικρότερη διαφορά πρώτου με δεύτερο είναι στην Αγγλία (-1). (Με τον ίδιο αριθμό παιχνιδιών)

Η μεγαλύτερη διαφορά πρώτου με δεύτερο είναι στην Γερμανία (-9)

Η μικρότερη διαφορά μεταξύ πρώτου και πέμπτου είναι στην Γαλλία (-2) και ακόμα και αν νικήσει η Σεντ Ετιέν στο ματς λιγότερο που έχει, δεν θα αλλάξει κάτι.

 

Συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω, θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την άποψη μου, ότι το Ισπανικό πρωτάθλημα είναι αυτή τη στιγμή το λιγότερο ανταγωνιστικό, από τα πέντε δημοφιλέστερα στην Ευρώπη.

 

Ο «δικομματισμός» της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης έχει να σπάσει από την περίοδο 2007/08. Τότε η Βιγιαρεάλ του Χουαν Ρομάν Ρικέλμε είχε καταφέρει να τερματίσει δεύτερη πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης.

 

Από τότε το ισπανικό πρωτάθλημα είναι μια κούρσα για δύο μόνο «άλογα». Φέτος ακόμα και αυτό το «κλισέ» μπορεί να σπάσει. Η Μπαρτελόνα είναι στο +11 από την μεγάλη της αντίπαλο και περσινή πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης και στο +15 από την 5η Μπέτις και μοιάζει να παίζει με αντίπαλο τον κακό της εαυτό. Ας ελπίσουμε ότι η Ατλέτικο θα αντέξει και θα κρατήσει κάποιο ενδιαφέρον στην Ισπανία, καθώς η διαφορά των 11 καλύπτεται πολύ δύσκολα.

 

Για να γυρίσει το -11 η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να κάνει 4 ήττες (την ώρα που η Ρεάλ θα νικάει) έχοντας ήδη παίξει μια φορά με την Ρεάλ και τις Βαλένθια και Σεβίλλη οι οποίες είναι από τις ομάδες που μπορούν να της «κλέψουν» βαθμούς. Αδύνατο; Θα δείξει. Μέχρι τότε, η Μπαρτσελόνα θα παίζει μόνη της και το πάλαι ποτέ ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο θα μοιάζει αδιάφορο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts