Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνηθίσει να συνδέουν στο μυαλό τους τις ταινίες animation με ανάλαφρα θέματα, με κόμικς, υπερήρωες και κλασικούς χαρακτήρες της Disney. Όμως, η τέχνη του animation αποδεικνύει τον τελευταίο καιρό ότι μόνο “χαρούμενη” δεν είναι.

Από το γλυκόπικρο «Up» μέχρι το σκοτεινό «Persepolis» και το συγκλονιστικό «Waltz with Basir», και πολλές άλλες ταινίες μικρού μήκους, τα τελευταία χρόνια το animation απευθύνεται σε ευρύτερο και μεγαλύτερο ηλιακά κοινό, καταπιάνεται με σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά θέματα και παράγει βαθιά νοήματα για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Animation -η οποία θεσμοθετήθηκε το 2002 σε ανάμνηση της πρώτης προβολής του Οπτικού Θεάτρου από τον Εμίλ Ρεϊνό στο Παρίσι, στις 28 Οκτωβρίου του 1892-  αλλά και την ανακήρυξη του φετινού Οκτώβρη ως μήνα αφιερωμένου στην τέχνη του animation, το 3pointmagazine παρουσιάζει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους που καταπιάνονται με θέματα από τα βασανιστήρια του Γουαντανάμο ως και την σχέση του ανθρώπου με τα social media.

The Guardian

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» πριν λίγο καιρό παρουσίασε τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε κρατούμενων απεργών στις φυλακές του Γκουαντάναμο που ήρθαν στην δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2013. Να σημειωθεί ότι 16 παράνομα κρατούμενοι και απεργοί πείνας υποβάλλονταν και υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτιση μέσω σωλήνα, μια επώδυνη και απάνθρωπη διαδικασία η οποία καταπατεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Η βρετανική εφημερίδα επέλεξε να κάνει το θέμα γνωστότερο με την βοήθεια του animation, επιτυγχάνοντας το συγκλονιστικό φιλμ να κάνει το γύρο του κόσμου.

Μan

O Steve Cutts δημιουργεί ένα animation μικρού μήκους θέλοντας να δείξει την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Ο Cutts στηλιτεύει τον ανθρώπινο τρόπο ζωής που αντί να σέβεται τη ζωή στον πλανήτη Γη την καταστρέφει με μανία, και πετυχαίνει να θέσει το περιβαλλοντολογικό ζήτημα πολύ εύστοχα μέσω των κινούμενων σχεδίων.

Μarc Maron: The Social Media Generation

Την εξάρτηση των ανθρώπων από τα social media καταδεικνύει ο Zen Pencils. Το animation, που καταπιάνεται με την ζωή του σημερινού νέου ανθρώπου, είναι μεταφορά του ομώνυμου κόμικ του Pencils.

Stop Human Trafficking

Η φοιτήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Γραφιστικής, Μαρία Δούνη, δημιούργησε για το μάθημα Εικονογραφημένου Σεναρίου ένα μοναδικό animation με θέμα την εμπορία ανθρώπων, το οποίο έχει προβληθεί σε φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ίδια δήλωσε στην Lifo: “Με αυτό το βίντεο θέλω να ευαισθητοποιήσω όλο και περισσότερους ανθρώπους κατά του λαθρεμπορίου και της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.”

Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]