Η Θεσσαλονίκη που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον 21ο αιώνα σφύζει από περηφάνια, αλλά και προκατάληψη. Η Θεσσαλονίκη “ωριμάζει” και εξελίσσεται. Το 3ο Thessaloniki Pride είναι γεγονός, όσο κι αν κάποιοι εναντιώνονται με κάθε τρόπο σε αυτό.

Αν ήταν βιβλίο θα ήταν πολύτομο. Αν ήταν ταινία, σίγουρα κωμωδία. Η Θεσσαλονίκη που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον 21ο αιώνα σφύζει από περηφάνια, αλλά και προκατάληψη. Η πρώτη θα γιορταστεί σήμερα και αύριο από τους ανθρώπους που είναι πραγματικά περήφανοι για αυτό που είναι. Η δεύτερη, γιορτάζεται καθημερινά, αλλά θα φτάσει στο αποκορύφωμά της σήμερα το βράδυ. Σήμερα το βράδυ, στον Άγιο Δημήτριο θα υπάρχει «σύναξη διαμαρτυρίας» όπως οι ίδιοι την ονομάζουν, όπου ο Μητροπολίτης Άνθιμος (ποιος άλλος;) θα σύρει πρώτος το χορό εναντίον του Thessaloniki Pride.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης έχουν ξεκινήσει οι ολονυχτίες, με δεκάδες ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να συρρέουν στις εκκλησίες, διαμαρτυρόμενοι για τη φύση του ανθρώπου. Μάλιστα, έξω από πολλές εκκλησίες της πόλης έχουν αναρτηθεί αφίσες με το μήνυμα: «Όσοι είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα ορθοδόξου πίστεως και ζωής ας εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ηθική έκπτωση στη γενετήσια διαστροφή». Ο πρωτοστάτης της νέας αυτής… σταυροφορίας, Άνθιμος, ανέφερε πως «η Εκκλησία έχει μια προτροπή: “μη δώτε το άγιον τοις κυσί”, δηλαδή μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά». Βέβαια, το είπε βγαίνοντας από το πολιτικό γραφείο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, οπότε ακόμη ερευνάται προς τα πού στόχευε αυτή η δήλωση.

thess pride poster

Η αφίσα του 3ου Thessaloniki Pride

Από την άλλη πλευρά, οι… ηθικά έκπτωτοι βρίσκουν ανταπόκριση σε πλήθος καλλιτεχνών, συλλόγων και φορέων, για να μην αναφέρουμε μια αρκετά μεγάλη μερίδα πολιτών της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Αρκεί να σημειώσουμε πως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 και ένας από τους υποστηρικτές του είναι ο σύλλογος Οικογένεια και Παιδί, φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζει άπορες οικογένειες με κάθε δυνατό τρόπο και χωρίς «ανθιμικά» κηρύγματα.

Πριν περίπου δέκα ημέρες γράφαμε πως η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να «ωριμάζει», αναφερόμενοι στη Γυμνή Ποδηλατοδρομία. Σήμερα θα το πούμε άλλη μια φορά. Ο Μεσαίωνας που προσπαθεί να εισβάλλει και να σταματήσει την πορεία της πόλης προς το μέλλον (μέλλον για τα ελληνικά δεδομένα, παρόν εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλα κράτη) όσο βαρύγδουπες δηλώσεις και αν κάνει, δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά.

stigmiotypo 2ou thess pride

Στιγμή από το 2ο Thessaloniki Pride

Όπως κάθε τι, έτσι και το Pride έχει και την πολιτική του υπόσταση. Όχι για τους υπερήφανους ανθρώπους, αλλά για όσους προσπαθούν να «ψαρέψουν» ψήφους, για τους ίδιους αλλά και τους… φίλους τους. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν την ίδια ώρα σε ένα σημείο της πόλης κυκλοφορεί ένα ουράνιο τόξο, και σε κάποιο άλλο ένα μαύρο ποτάμι. Ή καλύτερα ρυάκι. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό να σταματήσει την εξέλιξη.

Την εξέλιξη που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και σιγά σιγά πλησιάζει και εδώ. Μετά από τις αναπόφευκτες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του παρελθόντος, έρχεται η αναπόφευκτη αλληλεγγύη, ανθρωπιά και αγάπη προς το συνάνθρωπο. Κι αν κάτι σας θυμίζουν τα τρία τελευταία, είναι οι διδαχές των θρησκευτικών ηγετών της χώρας, που είναι δάσκαλοι που δίδασκαν, αλλά στην πράξη κάτι χαλάει… Αντίθετα με τη LGBT κοινότητα, η οποία δεν διδάσκει, μα δείχνει στην πράξη τα παραπάνω, όπως και όσοι βρίσκονται δίπλα της.

stigmiotypo 2ou thess pride 2

Στιγμή από το 2ο Thessaloniki Pride

Οι εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης ξεκινούν σήμερα, από τις 5 το απόγευμα, με έκθεση φωτογραφίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο (άλλη μια απόδειξη της «ωρίμανσης» της πόλης). Η μεγάλη πορεία του Pride θα γίνει αύριο, Σάββατο 21 Ιουνίου, στο Λευκό Πύργο στις 7 το απόγευμα. Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα και να μένετε ενημερωμένοι από το επίσημο site της διοργάνωσης, αλλά και τη σελίδα στο Facebook.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]