Η πληρέστερη Ελλάδα (άρα και καλύτερη) των τελευταίων ετών αντιμετώπιζε την ελλιπέστερη Ισπανία (άρα και χειρότερη) των τελευταίων ετών. Fact 1

Οι Ισπανοί θα έπαιζαν – και έπαιξαν – με 8 παίκτες. Fact 2

Ο Πάου Γκασόλ θα ήταν – και ήταν – ασταμάτητος. Fact 3

Η Εθνική Ελλάδας έχει κόμπλεξ με την Εθνική Ισπανίας. Fact 4

Αυτά ήταν τα δεδομένα πριν το σημαντικότερο και πρώτο ουσιαστικά πολύ δύσκολο ματς της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ του 2015.

Τα Fact 1 και 2 θα λειτουργούσαν με το μέρος μας. Τα Fact 3 και 4 θα λειτουργούσαν με το μέρος των Ισπανών.

Αμ δε!

Την ώρα που η Εθνική ομάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τα δικά της πλεονεκτήματα σε αυτό το ματς και να σβήσει αυτά των Ισπανών, έκανε το ακριβώς ανάποδο. Ισχυροποίησε τα «ατού» της ισπανικής ομάδας και εξαφάνισε τα δικά της.

Μια ματιά στους χρόνους που αγωνίστηκαν οι Έλληνες παίκτες είναι αρκετή για να εξαφανίσει τα Fact 1 και 2.

greece_statistics

5 παίκτες πάνω από 30’.
1 στα 18’.
1 κοντά στα 10’.
5 στα… αζήτητα με χρόνους αστείους.

Τα 6’’ των Παπανικολάου και Μάντζαρη είναι ανέκδοτο. Τα 2 και κάτι λεπτά των Καϊμακόγλου και Περπέρογλου τιμητική συμμετοχή. Τα 4’ του Σλούκα… εκνευριστικά για ένα παίκτη που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό σε ένα παιχνίδι, καλύτερα ίσως από τον οποιονδήποτε στην 12άδα της «Επίσημης Αγαπημένης».

Και είναι εκνευριστικά γιατί κόντρα στους Ισπανούς, αν θέλαμε κάτι, ήταν ακριβώς αυτό. Να αλλάξουμε τον ρυθμό. Όταν το κάναμε στην 3η περίοδο τους πήραμε… φαλάγγι και ανατρέψαμε το εις βάρος μας σκορ.

Με λίγα λόγια, ο Φώτης Κατσικάρης κατάφερε να πάρει το μοναδικό σοβαρό και στέρεο επιχείρημα στην πεποίθησή μας «επιτέλους τους έχουμε» (δες Fact 1 και 2) και να τα μετατρέψει σε πλεονεκτήματα δικά τους.

Η ελλιπέστατη Ισπανία ήταν να παίξει με 8. Και έπαιξε με 8. Με εξαιρετική μοιρασιά στους χρόνους, καθώς μόλις 3 παίκτες τους ξεπέρασαν τα 30’! Σε εμάς 5 βρέθηκαν στο παρκέ στα ¾ του παιχνιδιού!

spain_statistics

Όταν οι… 10 εκατομμύρια προπονητές του καναπέ έχουν δίκιο

Ο όρος «προπονητής του καναπέ» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ελλάδα. Με αρνητική (δικαιολογημένα) έννοια. Υπάρχουν ωστόσο φορές που αυτοί οι προπονητές έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Και είναι κακό να μην μπορούμε να το παραδεχτούμε όλοι μας. Κανείς δεν λέει πως οι δημοσιογράφοι ή οι τύποι στα καφενεία και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ ξέρουν περισσότερο μπάσκετ από τον Κατσικάρη, αλλά αυτό δεν αλλάζει πως ο Φώτης στο προχθεσινό ματς κάτι έκανε λάθος. Και ναι, όσοι πιστεύουμε πως ο προπονητής της Εθνικής απέτυχε, δεν σημαίνει πως το… παίζουμε «μετά Χριστόν προφήτες». Αυτό έλειπε να τον «δικάζαμε» πριν την ώρα του. Και η ώρα του, η πραγματικά μεγάλη ώρα του, ήταν η προχθεσινή.

Το ότι απέτυχε δεν τον κάνει κακό κόουτς. Η κριτική ωστόσο πρέπει να γίνεται δεκτή. Αρκεί να μην συμβαίνει με «αλαλαγμούς», υστερικές κραυγές και μηδενιστικές απόψεις.

Όσον αφορά το σύνολο των Ελλήνων (δημοσιογράφων και μη) που παρακολούθησαν με θέρμη την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον, το σχόλιο του… αιώνα θα πρέπει να μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη μας.

sxolio tou aiwna

Υ.Γ: Το χειρότερο για το ματς κόντρα στην Ισπανία, που δεν βαραίνει μόνο τον Κατσικάρη, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες, είναι πως δημιουργήθηκε η εντύπωση πως δεν πιστέψαμε ποτέ στην νίκη.

Προς Θεού, όχι πως δεν την θέλαμε!

Προσωπικά δεν ένιωσα ούτε μία φορά, ακόμα και όταν περάσαμε μπροστά στο σκορ, πως το ματς είναι δικό μας. Κι εφόσον το Fact 4 είναι όντως Fact, τότε σίγουρα κάπου στην Ισπανία θα ακούστηκε ένα «Έλα μωρέ, με τους Έλληνες παίζουμε»…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]