Ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που ρυθμίζει τη χρήση της θανατικής ποινής πέρασε την προκαταρκτική ανάγνωση στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τη θανατική ποινή κρατούμενων για «τρομοκρατική δραστηριότητα». Ο Νετανιάχου έδωσε το πράσινο φως την Κυριακή στα μέλη του πολιτικού κόμματός του Likud, για να υποστηρίξουν τον νόμο για την εκτέλεση κρατουμένων για «τρομοκρατική δραστηριότητα», νόμο που εισήχθη το 2017 από το κόμμα του Yisrael Beiteinu, με επικεφαλής τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Avigdor Lieberman .

Εκείνη την εποχή, ο Λίμπερμαν είχε πει ότι το νομοσχέδιο θα αποτελούσε ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για τους Παλαιστίνιους: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να γνωρίζουν ότι μετά από μια δολοφονία που έχουν διαπράξει, θα μένουν στη φυλακή, θα απολαμβάνουν τις συνθήκες και κάποια στιγμή στο μέλλον θα απελευθερωθούν». Ο Λίμπερμαν, ηγέτης του κόμματος Yisrael Beiteinu (Το Ισραήλ είναι η πατρίδα μας) , έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook την Τετάρτη: «Το αίμα των Εβραίων δεν είναι φθηνό».

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει σήμερα νόμο που επιτρέπει τη θανατική ποινή, δεν έχει τεθεί σε ισχύ από το 1962, όταν το εβραϊκό κράτος εκτέλεσε τον ναζί αξιωματικό SS, Adolf Eichmann.

Ο ισχύων νόμος επιτρέπει στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια να αποφασίζουν τη θανατική ποινή, μόνο αν μια ομάδα τριών δικαστών επιβάλλει ομόφωνη απόφαση.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα άρει αυτήν την προϋπόθεση και θα επιτρέπει στα ισραηλινά πολιτικά και στρατιωτικά δικαστήρια να διαπράττουν εκτελέσεις εναντίον κρατουμένων που καταδικάστηκαν για δολοφονία. Επιπλέον, θα δίνει τη δυνατότητα στα στρατιωτικά δικαστήρια να αποφασίζουν εκτελέσεις με πλειοψηφία μόνο δύο δικαστών αντί για πλήρη συναίνεση από όλους τους δικαστές.

Η πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης να διευκολύνει τους δικαστές να εκχωρούν τη θανατική ποινή για «τρομοκρατική δραστηριότητα» καταδικάστηκε ως «φασιστική» από τους Παλαιστίνιους πολιτικούς και τις ομάδες δικαιωμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα δώσει στο Ισραήλ «νομική κάλυψη για να στοχεύει Παλαιστίνιους» και υποστήριξαν ότι, αν και δεν ορίζει μια συγκεκριμένη ομάδα, «προορίζεται κυρίως για τον παλαιστινιακό λαό».

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο είχε προηγουμένως περάσει την προκαταρκτική του ψηφοφορία τον Ιανουάριο με 52 ψήφους υπέρ και 49 κατά.

Σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων των κρατουμένων Addameer, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.640 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσά τους κρατούνται 465 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση, 53 γυναίκες, 270 ανήλικοι και 50 ανήλικοι κάτω από την ηλικία των 16 ετών.

*Αλιευμένο από το πόλη Κ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]