Η Ιστορία του HEDI
Inhebek Hedi

14 Σεπτεμβρίου στους Κινηματογράφους

Σύνοψη

O Hedi, ένας ήσυχος νεαρός άνδρας ακολουθεί ένα μονοπάτι ζωής προδιαγεγραμμένο. Ενώ στη χώρα του, την Τυνησία, τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν και να εξελίσσονται, ο ίδιος δεν περιμένει πολλά από το μέλλον του και αφήνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις που τον αφορούν σε άλλους.

Καθώς η μητέρα του ετοιμάζει τον γάμο του, ο εργοδότης του τον στέλνει σε μια παραθαλάσσια πόλη προς αναζήτηση νέων πελατών. Σε ένα σταυροδρόμι, ο Hedi ξεκινά να αποφεύγει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Σύντομα θα συναντήσει την εξωστρεφή και γεμάτη ζωντάνια Rim. Οι δυο τους ξεκινούν μια γεμάτη πάθος ερωτική σχέση.

Οι προετοιμασίες για τον γάμο προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς πίσω στο σπίτι και ο Hedi θα αναγκαστεί επιτέλους να πάρει ο ίδιος μια απόφαση για τον εαυτό του.

Σημείωμα σκηνοθέτη

“Hedi” σημαίνει ηρεμία, γαλήνη και αν αυτό το όνομα επιλέχθηκε ως τίτλος της ταινίας είναι επειδή προσδιορίζει όχι μόνο τον κεντρικό χαρακτήρα, αλλά και την κατάσταση στην οποία εκείνος βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας. Ο Hedi είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Και όπως πολλοί νεαροί Τυνήσιοι, βιώνει το στίγμα της παράδοσης – σε αυτή την περίπτωση, μέσω του επικείμενου γάμου του με την Khedija, μια νεαρή γυναίκα, η οποία ομοίως, νιώθει να πνίγεται από το βάρος της παράδοσης και της θρησκείας.

Η αρχική μου ιδέα ήταν να διηγηθώ την ιστορία ενός νεαρού άνδρα διχασμένου ανάμεσα σε δύο κόσμους, δύο διαφορετικές φωνές, η καθεμιά από τις οποίες θα μπορούσε να καθορίσει τη ζωή του.

Εκείνη την εποχή στην Τυνησία βρισκόμασταν στη μέση των πρώτων μας δημοκρατικών εκλογών και μαθαίναμε πρώτα απ’ όλα να ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας. Με τον Ben Ali, η λογοκρισία κατέληξε να μας αναισθητοποιεί. Όπως ο Hedi στην αρχή της ταινίας, προσπαθούσαμε να ζήσουμε τη ζωή μας, χωρίς να κάνουμε πολλές ερωτήσεις. Σε εκείνο το σημείο, η παράλληλη διαδρομή του νεαρού άνδρα και των εξελίξεων στη χώρα μου ήταν ολοφάνερη και έτσι, έγινε πολύ σημαντικό για εμένα να επικεντρωθώ στην ιστορία με τον χαρακτήρα του Hedi. Αυτή η συγκυρία, σχεδόν υπαγόρευσε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του και το πλαίσιο του τρόπου που ήλπιζα να τον παρουσιάσω στην οθόνη.

Μέσα από τη συνάντησή του με την Rim, ο Hedi μαθαίνει κάτι περισσότερο για τον εαυτό του, τα όνειρα, αλλά και τα όριά του. Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι γενικά είμαι περισσότερο πρόθυμος να μιλήσω για “απλά” άτομα, τα οποία αποδείχτηκαν πιο ενδιαφέροντα στο τέλος, παρά τυπικούς “ήρωες”, με την κοινώς κατανοητή έννοια του όρου.

Mohamed Ben Attia

Βραβεία / Συμμετοχές

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2016
Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας , Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2016
Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας, 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Στοιχεία ταινίας

Σκηνοθεσία: Mohamed Ben Attia
Σενάριο: Mohamed Ben Attia
Παίζουν: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita
AKA: Inhebek Hedi
Έτος: 2016
Διάρκεια: 88 λεπτά

LOVE_AND_FRIENDSHIP_50x70

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]