Δεν τα έβαζες με τον Γουάινσταϊν. Μπορούσε να απογειώσει ή να αφανίσει την καριέρα σου με ένα νεύμα.

Το Χόλιγουντ, οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει με διάσημους ηθοποιούς, επιτυχημένες ταινίες και λάμψη, λάμψη, λάμψη…

Απ’ ότι φαίνεται όμως έχει και τις σκοτεινές του πλευρές. Αφορμή γι’αυτή την διαπίστωση στάθηκε το σκάνδαλο με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Ο εξηνταπεντάχρονος μεγαλοπαραγωγός του Χόλυγουντ βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες καταγγελίες από γυναίκες, οι οποίες τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση ακόμα και βιασμό.

Δεν είναι ότι πλέον σοκάρει μόνο το γεγονός ότι εντός και εκτός Χόλιγουντ παρατηρούνται φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης σε γυναίκες. Το πιο σοκαριστικό είναι η συγκάλυψη τέτοιων γεγονότων από ανθρώπους που γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει αλλά παρ’ όλα αυτά κλείνουν το στόμα και συνεχίζουν να γίνονται θεατές σε όλη αυτή την κουλτούρα της υποκρισίας.

Ο Γουάινσταϊν είχε ένα διαφορετικό σύστημα που προσέλκυε τα υποψήφια θύματά του, βασισμένο στη συνεργασία με άλλους: βοηθοί συχνά έκλειναν τις συναντήσεις, οδηγούσαν τις γυναίκες στα δωμάτια του ξενοδοχείου και ύστερα εξαφανίζονταν διακριτικά.

Ανάμεσα στις ηθοποιούς που δέχθηκαν από σεξουαλική παρενόχληση “ελαφράς μορφής” μέχρι βιασμό, είναι οι: Γκουίνεθ Πάλτροου και Ατζελίνα Τζολί, Κάρα Ντελεβίν και Λία Σεϊντού, Ροζάνα Αρκέτ, Κέιτ Μπέικινσεϊλ, Κάθριν Κένταλ, Μίρα Σορβίνο, Κλαιρ Φορλάνι, Χίδερ Γκράχαμ, Ντον Ντάνιγκ, Λούτσια Στόλερ, Λώρεν Στίβαν, Τζέσικα Μπαρθ, Έμιλυ Νέστορ, Άσλεϊ Τζαντ.

“Είχα μια κακή εμπειρία με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στα νιάτα μου και, ως αποτέλεσμα, επέλεξα να μη συνεργαστώ ποτέ ξανά μαζί του και προειδοποίησα κι άλλες… Αυτή η συμπεριφορά έναντι των γυναικών σε οποιονδήποτε χώρο, σε οποιαδήποτε χώρα είναι απαράδεκτη” δήλωσε η Αντζελίνα Τζολί.

Mία από τις γυναίκες, η οποία δεν θέλησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της, που μίλησε στους New York Times είπε: “Δεν τα έβαζες με τον Γουάινσταϊν. Μπορούσε να απογειώσει ή να αφανίσει την καριέρα σου με ένα νεύμα”.

Ο φόβος μήπως χάσουν την δουλειά τους και εν τέλει τα χρήματά τους, έκανε πολλές γυναίκες να σιωπούν απέναντι σε αυτό που τους συνέβαινε, αλλά και πολλούς που γνώριζαν τι συνέβαινε και συγκάλυπταν όλα όσα ήξεραν. Πρέπει να μπει όχι μόνο ένα φρένο στα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της εκμετάλλευσης των γυναικών από ανθρώπους που τις εξουσιάζουν με την δύναμη του χρήματος αλλά και στην συγκάλυψη τέτοιων λυπηρών φαινομένων που όλο και πληθαίνουν σήμερα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]