…Και είναι σειρά της Θεσσαλονίκης να υποδεχτεί την παράσταση του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιούλη. Για τους μη γνωρίζοντες, η αιτιολογία του τίτλου είναι πως ο σκηνοθέτης, επιστρέφοντας στις ρίζες του αρχαίου θεάτρου, ανεβάζει τη Μήδεια για πρώτη φορά (στο σύγχρονο θέατρο) αποκλειστικά με άντρες. Στο ρόλο της Μήδειας, ο Γιώργος Κιμούλης, στο πλάι του οποίου παίζουν οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης κ.α.

mideia

 Η παράσταση έχει ήδη ανέβει στην Επίδαυρο, ανοίγοντας τα φετινά Επιδαύρεια – Φεστιβάλ Επιδαύρου, αποσπώντας μάλιστα εξαιρετικές κριτικές, κυρίως ο Γ. Κιμούλης με… τον πορφυρό του μανδύα. Το ρίσκο που πήρε ο Σ. Α. Ευαγγελάτος καθώς φαίνεται τον δικαιώνει, μετά την πετυχημένη πρώτη παράσταση αλλά και την περιοδεία που ακολουθεί. Βέβαια, είναι και η ομάδα των ηθοποιών που βοηθά, μιας και όλοι είναι εξοικειωμένοι και ευπροσάρμοστοι σε κόντρα ρόλους. Στο ευρύ κοινό οι πρωταγωνιστές είναι γνωστοί μέσω των ρόλων τους στην τηλεόραση, όμως όπως προμηνυόταν και όπως οι ίδιοι έδειξαν, το περιβάλλον του θεάτρου – και δη της Επιδαύρου – τους είναι εξίσου οικείος με το τηλεοπτικό πλατό.

ÅËËÇÍÉÊÏ ÖÅÓÔÉÂÁË-ÁÑ×ÁÉÏ ÈÅÁÔÑÏ ÅÐÉÄÁÕÑÏÕ-ÌÇÄÅÉÁ ÔÏÕÅÕÑÉÐÉÄÇ (EUROKINISSI/ÅÕÇ ÖÕËÁÊÔÏÕ)

 Όσον αφορά το έργο αυτό καθαυτό, η Μήδεια είναι τραγωδία του Ευριπίδη, που διδάχθηκε – παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ. θεωρούμενη ως αποθέωση της έννοιας της τραγωδίας. Το έργο πραγματεύεται την προδοσία της Μήδειας από τον Ιάσονα, ο οποίος την εγκαταλείπει για τα μάτια της Γλαύκης, κόρης του βασιλιά της Κορίνθου και η τραγική μάνα, σαν πράξη εκδίκησης, δολοφονεί όχι μόνο την Γλαύκη και τον πατέρα της, αλλά και τα ίδια της τα παιδιά.

 Η οργή και η μανία της απατημένης συζύγου, σε συνδυασμό με την δραματική ένταση που διέπει το έργο και την τολμηρή παρουσίαση των δύο κεντρικών προσώπων εν μέσω της αιώνιας φυλετικής διαμάχης καθιστούν τη Μήδεια ένα σύγχρονο δράμα, πηγή έμπνευσης για πολυάριθμους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της ελληνικής δραματουργίας, και πως αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι, αφού φέρει την υπογραφή του πατέρα της τραγωδίας, Ευριπίδη.

mideia_iason

 Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τη σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου, 12 χρόνια μετά την παρουσίαση του από το «Αμφι-Θέατρο», με την Λήδα Τασοπούλου ως Μήδεια. Φέτος το καλοκαίρι επανέρχεται στο κείμενο του Ευρυπίδη, με την ιδιαίτερη πινελιά της απουσίας γυναικών όμως.

 Χαρακτηριστικό είναι πως η μοναδική γυναίκα του team, είναι η βοηθός σκηνοθέτη, Χριστιάννα Ματζουράνη. Η μετάφραση έγινε από τον Κ. Χ. Μύρη. Σκηνοθέτης, όπως αναφέραμε ήδη, ο Σπύρος Χ. Ευαγγελάτος. Παραγωγή – σύμπραξη: Κώστας Μπάλλας, Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος. Στην επιμέλεια των σκηνικών ο Γιώργος Πάτσας και των κοστουμιών ο Γιάννης Μετζικώφ. Τη μουσική υπογράφει ο σπουδαίος Θάνος Μικρούτσικος, ενώ τη διδασκαλία αυτής στους ηθοποιούς έχει αναλάβει ο Γιάννης Αναστασόπουλος.

Πρωταγωνιστές: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. Το χορό αποτελούν: Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Δάσους, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιούλη. Ώρα έναρξης 21:15. Το Θέατρο Δάσους βρίσκεται πλησίον του ζωολογικού κήπου και η μετάβαση με λεωφορείο γίνεται με την γραμμή 24 (Τ.Σ. Χιλίων Δένδρων). Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται αναλόγως της θέσης, δηλαδή των διαζωμάτων, ενώ μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ. Προπώληση υπάρχει στο βιβλιοπωλείο IANOS, Αριστοτέλους 7. Τηλέφωνο 2310277004.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]