Ένα από τα πιο διάσημα κοριτσάκια του πλανήτη, η γνωστή σε όλους μας Μαφάλντα, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε κώδικα Μπράιγ κι αυτό είναι νέο!

Τουλάχιστον 2.000 αντίτυπα θα διατεθούν δωρεάν από τις αρχές του 2017 στην Αργεντινή στη σχετική πρωτοβουλία με τον τίτλο: «Ανακαλύπτοντας τη Μαφάλντα».

Η Μαφάλντα, όπως κι εσείς θα θυμάστε, σιχαινόταν την αδικία, άρα αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που θα είναι περήφανη για την πρωτοβουλία.

Οι ατάκες της είναι διαχρονικές και τις ξεστομίζουμε ακόμα και τώρα χωρίς να το καταλάβουμε.

Ας θυμηθούμε μερικές:

  • Από πού να σπρώξουμε τη χώρα για να πάει μπροστά;
  • Μήπως τελικά αυτή η σύγχρονη ζωή είναι πιο πολύ σύγχρονη και λιγότερο ζωή;
  • Το κακό με τη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας είναι ότι όλοι θέλουν να παίξουν το ρόλο του πατέρα.
  • Το χειρότερο είναι ότι η επιδείνωση έχει αρχίσει να χειροτερεύει.

Nα υπενθυμίσουμε πως η μικρή γεννήθηκε με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο: το 1962 ο Quino δέχθηκε μια επαγγελματική πρόταση: να φτιάξει ένα χαρακτήρα για μια διαφήμιση πλυντηρίων.

Η μάρκα των πλυντηρίων ήταν Mansfield. Και επειδή στη λέξη της εταιρείας υπήρχαν το M και το A, o όρος που έθεσαν στον δημιουργό ήταν να διαλέξει ένα όνομα που να έχει αυτά τα δύο γράμματα. Κάπως έτσι προέκυψε το Mafalda.

Η καμπάνια δεν έγινε ποτέ. Ο δημιουργός έβαλε τη Μafalda στο ντουλάπι και την έβγαλε για το περιοδικό Primera Plana, το 1964. Ακολούθησε η εφημερίδα El Mundo και το Siete Dias Ilustrados. Όλα αυτά μέχρι το 1973.

Τότε ο Αργεντινός αποφάσισε να συνεχίσει με άλλα κόμικ και χαρακτήρες, εξαιρετικά επιτυχημένα όλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρέα της:

  • O Φελίπε, μονίμως αγχωμένος με το σχολείο και πιο απλοϊκός στον τρόπο που βλέπει τη ζωή.
  • Ο Μανολίτο, προσγειωμένος, συντηρητικός, εχθρός των Beatles και οπαδός της σούπας.
  • Η Σουσανίτα, μικροαστή και κουτσομπόλα, ονειρεύεται να γίνει μητέρα με πολλά παιδιά.
  • Ο σχετικά αθώος Μιγκελίτο, καθώς και ο μικρός αδελφός της Μafalda, Γκίγιε.
  • Η Λιμπερτάδ είναι ακόμα πιο προοδευτική από την Mafalda, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζεται και η χελώνα με το όνομα «Γραφειοκρατία».
  • Υπάρχουν και οι γονείς: ο «μπαμπάς» (Τομάς) με το 2CV αυτοκίνητο και η «μαμά» (Ρακέλ).

Το είδαμε πρώτα εδώ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]