Έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα για την 11η Ιουνίου 2013, όταν η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ (σ.σ. αν και με πρόσχημα αυτό αποχώρησε από την τρικομματική) αποφάσισε να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ, προαναγγέλοντας την κατάργηση της καθυβρίζοντας και συκοφαντώντας τους εργαζομένους της. Αν και ήταν αναντίρρητο πως ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ πόρρω απείχε από το να χαρακτηριστεί ως υποδειγματικός, εκείνη η μέρα και ο τρόπος επιβολής ενός νόμου που δεν είχε καν ψηφιστεί σόκαρε και τους μετριοπαθείς.

Σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά, μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προχωρά στην κατάργηση της διαδόχου ΝΕΡΙΤ και την επανασύσταση αυτού που όλοι γνωρίζαμε ως “δημόσια ραδιοτηλεόραση”. Αντιδράσεις υπάρχουν ως προς το αν η επιστροφή στην ΕΡΤ θα σημάνει και επιστροφή όλων των παθογενειών που την χαρακτήριζαν. Απαντήσεις για όλα όσα αφορούν το θέμα αυτό κρίθηκε προτιμότερο να δώσουν άνθρωποι μέσα από την ERTopen, που λειτουργώντας από το μεράκι των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ δεν έπαψε να κρατά τη φωνή της ζωντανή και δυνατή.

ert kleisimo-katalipsi

Ο Νίκος Μιχαλίτσης ήταν τεχνικός στην ΕΡΤ για 30 χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και το “μαύρο”. Σήμερα εργάζεται στην ERTopen μέχρι τη στιγμή που θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως εξηγεί στο 3pointmagazine.gr. Πλέον, μετά τις εκλογές και μετά τις ενδείξεις ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της ΕΡΤ, για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά, δεν αλλάζει, περιμένουν τη στιγμή που θα εργαστούν υπό τις συνθήκες που γνώριζαν, κλείνοντας επίσημα μια παρένθεση παρέμβασης, αντίδρασης και αντιδημοκρατισμού.

“Η διάθεση των παλαιών εργαζομένων είναι πολύ θετική απέναντι στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό στον καθέναν ότι το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ”, λέει στο 3pointmagazine ο κ. Μιχαλίτσης και εξηγεί:

“Ήταν εξαρχής σαφές ότι οι όροι με τους οποίους φτιάχτηκε η ΝΕΡΙΤ δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ούτε πλουραλισμό, ούτε ανεξαρτησία ως δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιες οι διοικήσεις που διοριζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο μόρφωμα αυτό κατήγγειλαν στη συνέχεια κυβερνητικές παρεμβάσεις. Δημιουργήθηκε για να επιτελέσει έναν συγκεκριμένο ρόλο και τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης, η κατάργηση του και η επανασύσταση της ΕΡΤ είναι μονόδρομος”.

efodos MAT se radiomegaro

Καταπολεμήθηκε η σπατάλη και η διαφθορά; Πότε και δεν το μάθαμε;
Πολλές παρασπονδίες και καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη μέρα που η ΝΕΡΙΤ λειτούργησε ως ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο διάδοχος της “σπάταλης” ΕΡΤ, η “νέα” και “σύγχρονη” Ραδιοτηλεόραση, ευφυολογήματα που μάλλον δεν κάνουν κανέναν να γελά. “Απ΄ όπου κι αν το δει κανείς, βρίσκει εύκολα λόγους για τους οποίους το πείραμα απέτυχε. Πέραν των προφανών πολιτικών επιδιώξεων, η ΝΕΡΙΤ δεν κέρδισε ποτέ κανέναν. Είχε χαμηλότατα νούμερα τηλεθέασης, λόγω χαμηλής ποιότητας -ως επί το πλείστον- εκπομπών και παραγωγών, καθώς και μικρό αριθμό προσωπικού. Ο διάλογος και οι δραστηριότητες που αφορούσαν την ΕΡΤ και τους εργαζομένους της μέχρι το 2013 απουσίαζαν, ενώ έλειπε από παντού η φωνή της περιφέρειας. Δεν ακουγόταν πουθενά, ενώ και για τους κατοίκους των απομακρυσμένων από την Αθήνα περιοχών στην Ελλάδα, το ‘μαύρο’ στην τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο κράτησε πολύ περισσότερο. Για την ομογένεια του εξωτερικού δε, το διεθνές σήμα της ΕΡΤ, το ‘ERT WORLD’ , δεν βγήκε ποτέ στον αέρα”, συνεχίζει ο κ. Μιχαλίτσης.

“Όσο για τη σπατάλη, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Για ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που το ραδιόφωνο εκεί δεν λειτουργούσε, δόθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ (σ.σ. 270.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα) σε εταιρία security για τη φύλαξη τους. Συνολικά πάντως, οι προϋπολογισμοί της ΝΕΡΙΤ ήταν ελλειμματικοί και είναι σίγουρο πως θα συνέχιζαν να είναι, αν δεν σταματούσε η λειτουργία της, όπως πρόκειται να συμβεί”.

ΕΡΤopen oneiro

H Ελευθερία Παπουτσάκη είναι μοντέρ τηλεόρασης και δούλευε στην ΕΡΤ από το 2002 μέχρι την τελευταία μέρα. Είναι πιο προβληματισμένη σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι, κυρίως με τη συνύπαρξη των εργαζομένων της ΝΕΡΙΤ και όσων δούλευαν στην ΕΡΤ και παρέμειναν στο “απέναντι πεζοδρόμιο”. Δεν εργάζεται στην ERTopen, μη έχοντας αντικείμενο εργασίας, είναι όμως δίπλα στους συναδέλφους της, που εξωθήθηκαν μακριά από τη δουλειά τους στο όνομα μιας “εξυγίανσης”, οικονομικής, ηθικής, πάσης φύσεως. Είναι περήφανη για την ERTopen και ό,τι έχει καταφέρει: “Η φωνή της ΕΡΤ δεν σταμάτησε να ακούγεται και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει μέσα από αυτούς τους ανθρώπους μια αντικειμενική άποψη, μια παρουσίαση των ειδήσεων μακριά από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν όχι μόνο η ΝΕΡΙΤ, αλλά και η ΕΡΤ μέχρι να κλείσει”.

“Κανείς δεν είναι υπερήφανος για την ΕΡΤ πριν το κλείσιμο”
Στεκόμαστε λίγο σ΄ αυτό, μιας και πολλοί είναι σκεπτικοί σχετικά με το τί θα σημάνει η επανασύσταση της ΕΡΤ και πώς θα πολεμηθούν οι παθογένειες που αναμφίβολα έφερε μέχρι το κλείσιμό της. “Μα είναι δεδομένο πως, τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπήρχε στενός εναγκαλισμός της ΕΡΤ με την κυβέρνηση. Ιδεολογικά η ΕΡΤ απείχε αρκετά από το να χαρακτηριστεί ανεξάρτητη και αδέσμευτη. Στο όνομα όμως μιας κατάστασης καθόλου τυχαίας, συκοφαντήθηκαν όλοι συλλήβδην οι εργαζόμενοι. Υπήρχαν συγκεκριμένα στελέχη και δημοσιογράφοι που λάμβαναν εξωπραγματικούς μισθούς επιτελώντας συγκεκριμένο ρόλο προς τέρψιν όσων τους διόριζαν, υπήρχαν άνθρωποι που δεν εμφανιζόταν στη δουλειά τους, υπήρχαν άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί διορισμένοι απευθείας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Ν.Δ. Έτσι όμως συκοφαντήθηκαν όλοι όσοι έκαναν απλά και σωστά τη δουλειά τους”.

ert grothia

“Θα είναι δύσκολη η συμβίωση με τους ΝΕΡΙΤες”
Οι ανησυχίες της Ελευθερίας δεν λείπουν, παρά τις θετικές εξελίξεις: “Θα είναι περίεργη και δύσκολη η συνύπαρξη με τους …ΝΕΡΙΤες, όσους πήγαν και δούλεψαν στο μόρφωμα αυτό με τη μία. Ο καθένας έχει τους λόγους του που πράττει όπως πράττει κι εγώ προσωπικά δεν έχω διάθεση εκδίκησης απέναντι σε κανέναν, όμως αυτοί διέσπασαν τον αγώνα μας και βολεύτηκαν. Πριν λίγες μέρες μίλησα με συνάδελφό μου που σήμερα είναι στη ΝΕΡΙΤ και μου είπε ότι έχει αγωνία. Του απάντησα ‘Εσείς έχετε αγωνία κάποιες μέρες τώρα, εμείς τι να πούμε που έχουμε αγωνία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια;’ »

Οι εξαγγελίες πάντως της νέας κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛΛ ηχούν αισιόδοξα στα αυτιά της. “Η ΝΕΡΙΤ πρέπει να κλείσει. Δεν γίνεται αλλιώς. Έπειτα, να συζητηθεί το τί δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλουμε. Υπάρχουν οι προτάσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση έχει τα δικά της σχέδια, όλα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Είμαι πάντως αισιόδοξη, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]