«Η Πείνα» του Κνουτ Χάμσουν

Aκόμη κι όταν βρέθηκα έξω, όταν ένιωσα τα συμπτώματα της πείνας, δεν μετάνιωσα που δεν ζήτησα εκείνη την κορώνα. Έβγαλα από την τσέπη μου το δεύτερο ροκανίδι και το έβαλα στο στόμα μου. Αυτό με ανακούφισε κάπως. Πώς δεν το σκέφτηκα πιο νωρίς; “Θα έπρεπε να ντρέπεσαι, είπα δυνατά. Σκέφτηκες στ’ αλήθεια να ζητήσεις από αυτόν τον άνθρωπο μια κορώνα, και να τον φέρεις  σε δύσκολη θέση, για άλλη μια φορά: “Kι επέπληξα σκληρά τον εαυτό μου, τον κατηγόρησα για την ποταπή ιδέα που είχε. «Μα το Θεό, είναι ό’ τι πιο αγενές υπάρχει! Είπα, να πολιορκήσεις έναν άνθρωπο και να του ξεριζώσεις σχεδόν τα μάτια, απλά και μόνο επειδή εσύ, άθλιο σκυλί, έχεις ανάγκη από μια κορώνα! Εμπρός, προχώρα! Πιο γρήγορα! Πιο γρήγορα τεμπέλη! Θα σου μάθω εγώ!».

Άρχισα να τρέχω, για να τιμωρήσω τον εαυτό μου, διαβαίνοντας τους δρόμους τον ένα μετά τον άλλο, παροτρύνοντάς με λυσσαλέα προστάγματα, χαλιναγωγώντας την ορμή μου έξαλλα και σιωπηλά, όταν ήθελα να σταματήσω. Στο μεταξύ, είχα φτάσει στην κορυφή της οδού Ιτιών. Σταμάτησα τελικά, έτοιμος να κλάψω από λύσσα, επειδή δεν μπορούσα να τρέξω άλλο: έτρεμα ολόκληρος, και κάθισα βαριά σ’ ένα πεζούλι. «Αλτ!» είπα. Και για να με βασανίσω καλά, σηκώθηκα και υποχρέωσα τον εαυτό μου να μείνει όρθιος, και γέλασα με απόλαυση για το κακό μου χάλι. Τελικά, ύστερα από αρκετά λεπτά, του έδωσαν την άδεια, με ένα νεύμα του κεφαλιού, να καθίσει, ωστόσο, διάλεξα το λιγότερο άνετο σημείο του πεζουλιού.

Θεέ μου, τι καλό που είναι να ξεκουράζεται κανείς! Σκούπισα τον ιδρώτα από το πρόσωπό μου και ρούφηξα βαθιές ανάσες αέρα. Πόσο είχα τρέξει! Αλλά δεν μετάνιωνα, γιατί μου άξιζε. Τι στο διάβολο μου είχε έρθει να ζητήσω εκείνη την κορώνα; Τώρα έβλεπα τις επιπτώσεις. Κι άρχισα να μιλώ στον εαυτό μου ήρεμα, να τον μαλώνω όπως θα έκανε μια μητέρα. Γινόμουν όλο και πιο ευσυγκίνητος και, μέσα σε όλη την κούραση και την εξάντλησή μου, άρχισα να κλαίω. Ήταν μια λύπη σιωπηλή και βαθιά, ένας εσωτερικός λυγμός δίχως δάκρυα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]