Άλλη μια καταδίκη ήρθε για την Ελλάδα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ΧΥΤΑ της Ζακύνθου εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα στο βιότοπο της χελώνας Caretta-Caretta. Η είδηση θα «θαφτεί» – όχι από τα ΜΜΕ, αλλά από εμάς τους ίδιους.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα για την ανεξέλεγκτη λειτουργία χωματερής εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η χώρα μας παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ΧΥΤΑ βλάπτει το βιότοπο της Caretta-Caretta.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού περιλαμβάνεται από το 2006 στις προστατευόμενες περιοχές “Natura 2000” λόγω της παρουσίας της θαλάσσιας χελώνας. Ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προέβλεπε από το 2005 την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ σε άλλη τοποθεσία στη Ζάκυνθο. Ωστόσο, παρότι την ίδια χρονιά ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού Ζακύνθου είχε προτείνει πέντε πιθανές θέσεις για το νέο ΧΥΤΑ, δεν υποβλήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Έτσι, εξακολούθησε να λειτουργεί ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ, παρότι η άδεια λειτουργίας του και οι περιβαλλοντικοί όροι έπαψαν να ισχύουν το 2006. Μια υπουργική απόφαση του 2011 επέτρεψε να συνεχιστεί η εναπόθεση των αποβλήτων στο συγκεκριμένο χώρο, ανανεώνοντας την ισχύ των περιβαλλοντικών όρων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

carettaXYTA2

Η είδηση θα θαφτεί. Όχι επειδή θα την αποκρύψουν τα ΜΜΕ: έχει δημοσιευτεί σε όλα τα μεγάλα ενημερωτικά sites. Αλλά επειδή δεν θα σπεύσουμε να μιλήσουμε για αυτό, να διαμαρτυρηθούμε, ή έστω να τη μοιραστούμε στα social media.

Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα θα έπρεπε να προκαλεί «σοκ!» και να φωνάζει «διαδώστε!» πολύ περισσότερο από την πλειοψηφία των… σκουπιδιών που διαδίδουμε κάθε μέρα. Αλλά δεν υπάρχει πια τίποτα το νέο ή εντυπωσιακό στο τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ένα πρόβλημα τεράστιο ειδικά στα νησιά. Δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη οι παρανομίες του ίδιου του κράτους, ούτε οι απανωτές «καμπάνες» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εξάλλου, δεν αντέχουμε καλοκαιριάτικα κι άλλες ειδήσεις που να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για τη χώρα μας. Προτιμούμε τα αφιερώματα ξένων μέσων στις «δέκα ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης» και στα «πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα του κόσμου», όπου πάντα θα συμπεριλαμβάνεται κι ένα ελληνικό νησί. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα δυσάρεστα νέα όχι μόνο για τη Ζάκυνθο, αλλά για το σύνολο των 70 παράνομων χωματερών που λειτουργούν ακόμη στην Ελλάδα και των 223 που «βρίσκονται υπό αποκατάσταση», 14 ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας της κοινοτικής νομοθεσίας.

Υπάρχει ίσως μόνο μία λύση για να σταματήσει να γεννά η Caretta-Caretta δίπλα στα σκουπίδια: να γίνει ένα ακόμη αφιέρωμα στη χώρα μας από κάποιο μεγάλο ξένο μέσο, και να αναπαραχθεί παντού, αλλά με λίγο διαφορετικό τίτλο. «Δείτε ποια είναι η πιο όμορφη χωματερή της Ευρώπης»…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]