Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Treble (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League την ίδια σεζόν) στην ιστορία της και φαίνεται ότι μετά την κατάκτηση του 10ου Champions League κάνει τα πάντα για να το καταφέρει του χρόνου. Έχει ξοδέψει ήδη περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, θυμίζοντας εποχές Galacticos. Μόνο που εκείνη η εποχή δεν συνδυάστηκε ποτέ με τους τίτλους που θα περίμενε κανείς.

Κοινό σημείο της Ρεάλ των Galacticos με τη σημερινή είναι ο πρόεδρός της. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, έχει φέρει στη Μαδρίτη την αφρόκρεμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στις δύο θητείες του ως πρόεδρος.

Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ, Ζινεντίν Ζιντάν, Κακά, Λουίς Φίγκο, Ρονάλντο, Λούκα Μόντριτς, Τσάμπι Αλόνσο, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Καρίμ Μπενζεμά, Ιλαραμέντι, Φάμπιο Κοεντράο, Ίσκο, Σέρχιο Ράμος, Άνχελ Ντι Μαρία, Βάλτερ Σάμουελ, Ρομπίνιο, Ζούλιο Μπαπτίστα, Τζόναθαν Γούντγκειτ, Ραούλ Αλμπιόλ, Μεσούτ Εζίλ, Σάμι Κεντίρα, Κλοντ Μακελελέ, Μάικλ Όουεν, Νούρι Σαχίν, Πέδρο Λεόν, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ντάνι Καρβαχάλ, Κασεμίρο, Αντόνιο Κασάνο, Σέρχιο Κανάλες, Εστεμπάν Γκρανέρο, Αλβάρο Αρμπελόα, Πάμπλο Γκαρσία, Τόμας Γράβενσεν, Χαμίτ Άλτιντοπ, Τόνι Κρόος. Αυτοί είναι σχεδόν όλοι οι παίχτες που έχουν αποκτηθεί υπό την προεδρία του. Όχι κι άσχημα έτσι;

Οι πρώτοι “Galacticos”

Η πρώτη εποχή των “Galacticos” τοποθετείται κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Φλορεντίνο Πέρεθ. Από το 2000 έως το 2007. Πρώτη μεγάλη μεταγραφή εκείνης της περιόδου ήταν αυτή του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα (2000). Ακολούθησε την αμέσως επόμενη σεζόν αυτή του Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους (2001), για να προστεθεί την άλλη χρονιά ο Ρονάλντο από την Ίντερ (2002) και να κλείσει ο κύκλος των μεγάλων “Galacticos”, με την απόκτηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2004).

Οι επιτυχίες τα πρώτα χρόνια ήταν άμεσες, αλλά δεν κράτησαν για πολύ. Πρωτάθλημα τις σεζόν 2000-2001 και 2002-2003, καθώς και ένα Champions League τη σεζόν που έχασαν το πρωτάθλημα 2001-2002.

Μετά το 2004 όμως και ενώ η έλευση του Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε σκορπίσει ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό στους οπαδούς, αγωνιστικά η ομάδα κατέρρευσε, καθώς έμεινε για τις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους χωρίς να κατακτήσει οποιονδήποτε τίτλο!

Για αυτό υπάρχει μόνο μια λογική εξήγηση. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία ποιότητας στις γραμμές μιας ομάδας, όσο καλή επίθεση και να έχεις, αν η άμυνά σου και το κέντρο σου δεν μαρκάρουν δεν μπορείς να πετύχεις.

Αμέσως μετά την απόκτηση του Μπέκαμ, ο Πέρεθ αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Κλοντ Μακελελέ που κρατούσε όλο το κέντρο, μιας και τσιγκουνεύτηκε να δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ παραπάνω για τον παίχτη που κρατούσε σχεδόν μόνος του αμυντικά το κέντρο της ομάδας. Αυτό φάνηκε αμέσως, καθώς δεν υπήρχε κάποιος για να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Αν δει κανείς τις αμυντικογενείς προσθήκες εκείνης της εποχής, με εξαίρεση τον Σάμουελ, θα γελάσει (Τόμας Γκράβεσεν, Τζόναθαν Γούντγκεϊτ, Σισίνιο, Κάρλος Ντιόγκο).

Galacticos

Οι σημερινοί  “Galacticos”

Την ώρα που γράφεται το κείμενο, ο Χάμες Ροντρίγκες, περνάει τις ιατρικές εξετάσεις στην Ρεάλ Μαδρίτης και θα γίνει και αυτός μέλος των σημερινών “Galacticos”. Κριστιάνο Ρονάλντο, Τόνι Κρόος, Καρίμ Μπενζεμά, Χάμες Ροντρίγκες, Γκάρεθ Μπέιλ, Λούκα Μόντρις και Τσάμπι Αλόνσο θα πρέπει να χωρέσουν στην ενδεκάδα ή κάποιοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα του πάγκου.

james medical

Στο μυαλό μου υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως θα μπορούσε να παίζει του χρόνου η Ρεάλ. Η πρώτη είναι το 4-2-3-1 και η δεύτερη το 4-3-3.

4-2-3-1: Λόπεζ, Μαρσέλο, Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Καρβαχάλ στην άμυνα. Κρόος, Μόντρις στο κέντρο, μπροστά τους, αριστερά ο Ρονάλντο, δεξιά ο Μπέιλ, δεκάρι ο Χάμες και κορυφή ο Μπενζεμά.

4-3-3: Λόπεζ, Μαρσέλο, Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Καρβαχάλ στην άμυνα. Τσάμπι Αλόνσο αμυντικό χαφ, Κρόος και Μόντριτς μπροστά του σε πιο οργανωτικό ρόλο, και μπροστά τριάδα, Χάμες-Ρονάλντο-Μπέιλ με τον Ρονάλντο κορυφή.

Το κάθε σύστημα έχει τα πλεονεκτήματά του. Το πρώτο θα έχει όλα τα μεγάλα ονόματα και συμβόλαια ευχαριστημένα και μόνο ο Τσάμπι Αλόνσο θα έχει παράπονο. Το δεύτερο όμως, είναι πιο ορθολογικό και πιο ισορροπημένο κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι φουλ επίθεση με ξαφνικές άμυνες.

Στο πρώτο, οι Κρόος και Μόντριτς είναι δύο ποιοτικότατοι μέσοι και φιλότιμοι και στο αμυντικό κομμάτι. Αλλά δεν έχουν τη δύναμη και τον όγκο του Κεντίρα, ούτε την εμπειρία του Τσάμπι στο αμυντικό κομμάτι. Οπότε η άμυνα θα μένει πολύ συχνά εκτεθειμένη. Δεν είναι ότι είναι κακή, αλλά δεν είναι και Μαλντίνι-Καναβάρο-Νέστα-Πανούτσι.

Στο δεύτερο, θα υπάρχει ο Τσάμπι ως «κυματοθράστης» και θα βγάζει την πρώτη μπαλιά από την άμυνα, αφήνοντας σε Μόντριτς και Κρόος να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να οργανώνουν. Να δημιουργούν. Και η τριάδα Χάμες-Ρονάλντο-Μπέιλ μπροστά είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για τρομερά πράγματα. Δεν χρειάζεται και ο Μπενζεμά.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι Ντι Μαρία, Ίσκο και Κεντίρα είναι με το ένα πόδι εκτός Μαδρίτης. Είναι ευλογία για έναν προπονητή να έχει αλλαγή είτε τον Τσάμπι Αλόνσο είτε τον Καρίμ Μπενζεμά. Το θέμα είναι ο Κάρλο Αντσελότι να βρει την ισορροπία για να κάνει τους νέους “Galacticos” την πρώτη ομάδα στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης που κατακτά το Treble και την πρώτη ομάδα που κάνει repeat στο Champions League μετά την Μίλαν το 1990.

Είναι σε θέση να το κάνει ο Ιταλός; Ή θα μιλάμε για δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του Φλορεντίνο Πέρεθ να χτίσει μια ομάδα βασισμένη μόνο στις επιθετικές της αρετές;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]