Βόλτα στη Χώρα, στις παραλίες και στις ομορφιές του νησιού

Ταξίδι στο χρόνο, έτσι όπως ζούσαν οι παλιοί, είναι η αίσθηση που σου δίνει η πλατεία Αγίου Αθανασίου στη Σέριφο. Εκεί βρίσκεται το νεοκλασικό δημαρχείο, που χτίστηκε το 1907 και για το οποίο οι κάτοικοι διεκδικούν σταθερά τη συντήρησή του. Στην ίδια πλατεία υπάρχουν καφενεία, που καταφέρνουν να συνδυάσουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Η πλατεία Αγίου Αθανασίου είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της λογικής που επικρατεί στη Σέριφο και ο λόγος που είναι ιδιαίτερα αγαπητή.

IMG_7099

Η Σέριφος είναι κλασσικό Κυκλαδονήσι, με υπέροχη και γραφική χώρα, με ελάχιστα δέντρα, αλλά αρμυρίκια στις παραλίες. Η τουριστικοποίηση είναι ορατή, αλλά όχι σαρωτική όπως σε άλλα νησιά. Παραμένει ζωντανό το στοιχείο της παράδοσης -είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αρκετά μαγαζιά με χειροποίητες δημιουργίες και τοπικά προϊόντα- ενώ υπάρχουν πολλά μαγαζιά, όπως και φούρνοι που μένουν ανοικτά μέχρι το ξημέρωμα. Φυσικά δεν λείπουν οι ταβέρνες, αλλά όπως σε κάθε μέρος που πηγαίνεις, καλό είναι να ψάξεις και να ρωτήσεις όσους ξέρουν πρώτα.

Υπάρχουν πάνω από 70 παραλίες στο νησί -αν και οι περισσότερες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, καθώς δεν έχουν φτιαχτεί οι δρόμοι- το θετικό είναι όμως ότι έχουν μείνει ανέγγιχτες. Δεν υπάρχουν ούτε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες σε απόσταση αναπνοής ούτε έχουν υπερκαλυφθεί από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η Σέριφος είναι σίγουρα μια καλή επιλογή για να ηρεμίσεις, αλλά και να περάσεις καλά εφόσον το θελήσεις με μια βραδινή έξοδο. Συνδυάζει τη γαλήνη με την έντονη ζωή και το παλιό με το νέο. Υποθέτω γι’ αυτό, την επισκέπτονται όλες οι ηλικίες.

Η παραλία στα Γάνεμα.

Η παραλία στα Γάνεμα.

Κάθε καλή παρέα έχεις τις μπύρες της μαζί. Η επιλογή της Άλφα τυχαία.

Κάθε καλή παρέα έχεις τις μπύρες της μαζί. Η επιλογή της Άλφα τυχαία.

Η Χώρα του νησιού από την παραλία Λιβαδάκια. Η Χώρα βρίσκεται σε ύψος 200 μέτρων.

Η Χώρα του νησιού από την παραλία Λιβαδάκια. Η Χώρα βρίσκεται σε ύψος 200 μέτρων.

IMG_6923

Εξίσου όμορφη με τη θέα που έχουν τα Λιβαδάκια, είναι αυτή καθαυτή η παραλία.

IMG_6904

IMG_6897

Ο Ιταλός τουρίστας αφού μας άφησε να βγάλουμε φωτογραφία, άφησε στη συνέχεια ελεύθερο και τον μεγάλο αστερία.

 

IMG_6912

IMG_6980

Στο λιμάνι.

IMG_6973

IMG_6984

Στο λιμάνι θα δεις ωραία μαγαζιά και γραφικά μονοπάτια.

IMG_7017

Στη Χώρα η ζωή κυλάει όπως παλιά.

IMG_7018

IMG_7020

IMG_7021

IMG_7034

Ο Γιάννης, 90 ετών, έφυγε από τη Σέριφο στα 20 του για να δουλέψει. Πλέον ζει ξανά μόνιμα στον τόπο του.

IMG_7038

 

IMG_7056

Η “Θύμηση” είναι ένα από τα ωραιότερα καταστήματα με χειροποίητα του νησιού. Ήταν το πρώτο που άνοιξε πριν 14 χρόνια, όπως μας πληροφόρησε η ιδιοκτήτριά του Γεωργία.

IMG_7062

IMG_7078

Από τα στέκια που αξίζει να επισκεφθείς.

 

IMG_7081

IMG_7084

IMG_7095

IMG_7101

IMG_7167

IMG_7168

IMG_7173

IMG_7199

IMG_7223

IMG_7225

Στον καφενέ του βασιλέα παίζει πάντα καλή μουσική.

IMG_7226

Στον καφενέ του βασιλέα είδαμε και αυτό.

IMG_7237

Ο Άγιος Σώστης προσεγγίζεται λίγο δύσκολα, καθώς δεν φτάνει το αμάξι μέχρι την παραλία, ωστόσο αξίζει τον κόπο η όποια ταλαιπωρία.

IMG_7317

Η Σέριφος δεν έχει δάση, η φύση όμως είναι υπέροχη σε όλες τις εκφάνσεις της.

IMG_7319

Καλτ πουλμανάκι.

IMG_7330

Στο λιμάνι.

IMG_7340

IMG_7341

Ώρα να φύγουμε.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts