H τέχνη ως έννοια, έχει συνδυαστεί σε μεγάλο βαθμό, με όρους όπως η μουσική, η ηθοποιία, ή η ζωγραφική. Σπανίως, τη συναντά κανείς σε διαφορετικούς χώρους και τομείς, ανεξαρτήτως του αν θα μπορούσε πράγματι να αποτελούν μία μορφή της. Ωστόσο, η τάση επιβολής αυστηρών περιορισμών σε μία έννοια, η οποία ταυτίζεται με το απέραντο, είναι μία  μέγιστου βαθμού αντίφαση και ένα από τα πλέον μεγάλης σημασίας σφάλματα.

Η τέχνη, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, μπορεί να σκιαγραφηθεί είτε στον ουρανό, είτε σε ένα μικρό φλιτζανάκι καφέ…!

Οφείλω να ομολογήσω, πως γράφοντας τις παρακάτω λέξεις, για κάποια στιγμή αφέθηκα στον αναπόφευκτο συνειρμό του ότι έχω μπει στη διαδικασία κτισίματος, ενός γεμάτου λατρεία αφιερώματος στη Grunge σκηνή Ίσως της τελευταίας πραγματικά μεγάλης σκηνής που αναδείχτηκε και εν καιρώ θα μιλήσουμε περί αυτής.

Bλέπετε, στη δεκαετία του ’80 και του ’90 στο Seattle της Αμερικής εκτός της ιδέας για την ανάπτυξη της Latte Art, όπως χαρακτηριστικά βαφτίστηκε, είχαν αρχίσει να ξεπηδούν μπάντες όπως οι Alice In Chains, οι Mudhoney και οι Pearl Jam. Ζωγράφιζαν επί σκηνής και δάνειζαν τα “πινέλα” τους στον κόσμο, που με τη σειρά του έμπαινε σφήνα ανάμεσα στα ρυθμικά χτυπήματα του Sean Kinney, σκαρφάλωνε πάνω στις “σκάλες” του Στιβ Τέρνερ και λύγιζαν τα ώτα του στη θέα των ασύγκριτων ερμηνειών του Έντι Βέντερ.

Κάποιο από αυτά μάλλον ξεγλίστρησε και άρχισε να αναπτύσσεται για πρώτη φορά εκτός των ορίων της Νότιας Ευρώπης, το κίνημα μίας διαφορετικής τέχνης που πήρε το όνομα της από τον ιταλικό καφέ “caffè latte”, που μεταφράζεται σε καφέ με γάλα. Στις αρχές τη δεκαετίας του 80’οι Baristas (παρασκευαστέ καφέ) έχασαν το μονοπώλιο και τα πανέμορφα σχέδια τους άρχισα να εμφανίζονται και σε κούπες των Η.Π.Α, με πρωτεργάτη του νέου αυτού κύματος τον Ντέιβιντ Σόμερ.

Ο ίδιος δεν αρκέστηκε στα όσα μπόρεσε να μάθει από τις μεθόδους των Ιταλών, αλλά οδήγησε την Latte Art σε ένα ανώτερο επίπεδο, αναγκάζοντας ανθρώπους, να κάνουν κυριολεκτικά ένα ταξίδι από την άλλη άκρη του κόσμου.  Η τέχνη του καφέ είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο, με το ένα πρωτότυπο σχέδιο να διαδέχεται το άλλο.

Επειδή όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα λόγια αποδεικνύονται αδύναμα, στο να αποτυπώσουν με απόλυτη ακρίβεια μία εικόνα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο βίντεο, χάρη στα οποία θα διαπιστώσετε το μεγαλείο της Latte Art.

                                                                                      

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts