Μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητών από τα ΜΑΤ στις 13/11 στη Νομική, την ΑΣΟΕΕ αλλά και στις επακόλουθες πορείες εν όψει του Πολυτεχνείου, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρύτανη ΕΚΠΑ, Φορτσάκη για την κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, έρχεται η δήλωση του αντιπρύτανη του Α.Π.Θ.

Ο κ. Τζιφόπουλος, δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι “πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέσεις εξουσίας” γιατί “δεν αλλάζει αλλιώς ο Έλληνας”. Γιατί ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει αυτός και οι ακροδεξιοί όμοιοί του τις συλλογικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού σώματος είναι “να δώσει μια σφαλιάρα, όπως γίνεται στη  Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία”.

Οι ξεκάθαρα φασιστικές του δηλώσεις έρχονται να νομιμοποιήσουν το κλίμα της αυταρχικοποίησης στα Πανεπιστήμια, τη βία που ασκούν τα ΜΑΤ με τις εντολές της κυβέρνησης και του πιο προκλητικά αυταρχικού Πρύτανη, το “εντάξει, ένα χαστουκάκι έφαγες”, ενός καθηγητή σε φοιτήτρια του ΕΚΠΑ πριν κάποιους μήνες.

Οι ακροδεξιές αυτές αντιλήψεις, δυστυχώς δεν έχουν παραμείνει στους αμόρφωτους και συνάμα επικίνδυνους Χρυσαυγίτες, αλλά χειρότερα, οι αμόρφωτοι και συνάμα φασίστες (που ίσως είναι πολύ προκλητικό να παραδεχθούν δημόσια ότι είναι Χρυσαυγίτες) έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο χώρο του Πανεπιστημίου καταλαμβάνοντας θέσεις εξουσίας, καταχραζόμενοι τη δημοκρατία και ζητώντας πραξικοπηματικές πρακτικές που μόνο σε περιόδους απολυταρχικής μοναρχίας ή όπως το λέμε εμείς τα “θρασίμια”, σε περιόδους Χούντας υπάρχουν.

Τέτοιοι άνθρωποι, καταργώντας το φοιτητικό άσυλο πρακτικά όσο πιο βίαια μπορούν, ζητούν με την απειλητική τους εξουσία να σπείρουν το φόβο στους φοιτητές.

Δε μας εξήγησε όμως ο κ. Τζιφόπουλος για ποια Γερμανία, ποιον Καναδά και ποια Αυστραλία μιλάει. Και για ποιο ακριβώς εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δέρνει τους φοιτητές του επειδή αντιδρούν. Δεν έμαθε ίσως για τις καταλήψεις στο Μπέρκλεϊ πριν μερικές ημέρες, δεν έμαθε μάλλον ποτέ ότι στις χώρες για τις οποίες μιλάει χωρίς επίγνωση, υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αλλιώτικη αντιμετώπιση των διεκδικήσεων – ίσως όχι τόσο ακραία- (αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω κατά πόσο είναι σκόπιμο να συγκριθεί). Δεν έμαθε μάλλον για τις χιλιάδες κόσμου σε κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες πριν κανένα μήνα…

Αλλά πού να μάθει; Του μένει χρόνος από το να οραματίζεται τη φαντασιακή του Χούντα; Μάλλον όχι. Μάλλον το “Ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται” έχει θολώσει τόσο πολύ την όρασή του ώστε να μη βλέπει ούτε τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις ούτε το ποσοστό των φοιτητών που εξεγείρονται ο ένας στο πλάι του άλλου.

Ακόμα και αν –από ντροπή, αμφιβάλλω- παραιτήθηκε αμέσως μετά τις δηλώσεις του, του ευχόμαστε ως φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές, αφού θα έχει άπλετο χρόνο πια, να διαβάσει λίγο ιστορία, να επανοηματοδοτήσει λίγο την έννοια και τη χρήση των Ελληναράδων που τόσο θέλει να διασφαλίσει και να αφοσιωθεί με χαρά στις ονειρώξεις του για τη φασιστοποίηση. Γιατί η φασιστοποίηση μόνο στη φαντασία σας θα παραμείνει κ. Τζιφόπουλε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]