Tα νερά έρχεται να ταράξει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τo σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Επενδυτής”.


Για πρώτη φορά ίσως το 57% των πολιτών τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου, ξεφεύγοντας από τον (φαύλο) κύκλο του εκλογικού διλήμματος μνημόνιο-ευρώ ή δραχμή-χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή, το 44% δηλώνει βέβαιο για την χρεοκοπία…


Η μεγαλύτερη ίσως ανατροπή δεν είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ανοδική τάση της Χρυσής Αυγής, η οποία στην εκτίμηση ψήφου καταλαμβάνει την τρίτη θέση, όπως επαληθεύουν μάλιστα και δύο προγενέστερες δημοσκοπήσεις μέσα στο μήνα.


Στην πρόθεση ψήφου το 20,8% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο 19,6% υποχωρεί η ΝΔ. Το 34% ωστόσο επιλέγει τον… “κανέναν”.

carte-satire-map-caricature

Η συνεχής ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στον «Επενδυτή» η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο σε προτίμηση κόμμα στην Ελλάδα, μετά το ΣYΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να γίνεται ορατή η ανοδική πορεία των ποσοστών της Χ.Α. και από άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, η εταιρία δημοσκοπήσεων Pulse, η έρευνα της οποίας δημοσιεύθηκε στις αρχες Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», αποδίδει στη Χ.Α. το 9,5% της προτίμησης του κοινού, ενώ η VPRC, τα αποτελέσματα της έρευνας της οποίας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο», της δίνει ποσοστό 12%. Τέλος, σε μια πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» η Χ.Α. έρχεται και πάλι τρίτη με αυτή τη φορά 9,3%.

Είναι εμφανής η σημαντική μεταβολή των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, μεταβολή η οποία κατ’εμέ συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική κρίση που αυτή την περίοδο η χώρα βιώνει. Τα μέλη της συγκεκριμένης παράταξης ουδέποτε προσπάθησαν ουσιαστικά να κρυφτούν και να επικαλύψουν τις πρακτικές τους οι οποίες αναλογούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Οι πολίτες πιστεύω πως γνωρίζουν πολύ καλά ποιους έχουν βάλει στο Κοινοβούλιο. Απλά νομίζω ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της πράξης τους. Δρουν περισσότερο με βάση το θυμικό, παρορμούμενοι από την αγανάκτηση που τα παραδοσιακά κόμματα τους έχουν προκαλέσει με τα ψέματα, τις δολοπλοκίες και τις κωλοτούμπες τους. Ψάχνουν πολιτικούς ειλικρινείς, ευθείς, που κάνουν πράξεις και δε λένε πολλές φανφάρες απλά εμμένουν στην ουσία, το ζουμί.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής μιλούν απλά, τόσο που κάνουν το πιο παράλογο πράγμα να μοιάζει λογικό, όμως πείθουν γιατί ξέρουν ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τους γλωσσικούς δαιδάλους που δε βγάζουν νόημα, την ξύλινη γλώσσα και επίσης, το σημαντικότερο, είναι κοντά στον κόσμο, δίπλα του, οι πολίτες αισθάνονται την παρουσία τους και αυτό τους είναι απαραίτητο, γιατί έχουν βαρεθεί απλά να ατενίζουν τη μορφή ενός ομιλούντος πολιτικού μέσα από το κουτί της τηλεόρασης.

Δεν πιστεύω ότι το 12% των συμπατριωτών μου διαπνέεται από ακροδεξιές ιδέες ούτε ότι θα χτυπούσε ποτέ μέχρι θανάτου έναν σκουρόχρωμο αλλοδαπό. Απλά είναι απελπισμένοι, αγανακτισμένοι και στρέφονται προς λάθος κατεύθυνση. Μόνο που κάπως έτσι, μετά από περίοδο οικονομικής κρίσης και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες επικράτησε και ο Χίτλερ στη Γερμανία. Δε συσχετίζω άμεσα τη Χ.Α. με τον Χίτλερ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο, αλλά αναφέρω το χειρότερο παράδειγμα απλά για να θυμίσω που μπορεί η απελπισία να οδηγήσει τους ανθρώπους…


Μαρία Δελαγραμμάτικα

……………………………………………………………

Όταν το μνημόνιο συνάντησε την χρεοκοπία…

Εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την δημοσκόπηση της Metron Analysis, ίσως το λιγότερο αναμενόμενο, αφορά την μεταβολή της στάσης των πολιτών απέναντι στην καταγγελία του μνημονίου.

carte-satire-map-caricature-2

Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 57% επιθυμεί την άμεση καταγγελία του μνημονίου, ενώ την ίδια στιγμή το 44% πιστεύει στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Το εκλογικό δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία πλέον είναι ξεπερασμένο και ο φετιχισμός του νομίσματος έχει μείνει πίσω.

Πλέον δεν έχει σημασία αν θα έχουμε μνημόνιο και ευρώ ή δραχμή. Η χρεοκοπία θεωρείται και είναι αναπόφευκτη. Μπορεί στα χαρτιά να μην χρεοκοπήσουμε, να γλιτώσουμε όπως λένε ένα πιθανό credit event, και οι έχοντες να συνεχίσουν να έχουν. Όμως εδώ και δύο χρόνια η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στη λαιμιτόμο.

Λέξεις όπως «καταγγελία» ή «χρεοκοπία» δεν αποτελούν πλέον taboo, ίσως γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε… Συνεχώς οι κυβερνώντες μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τους φόρους και τα χαράτσια και πολεμούν τα λαϊκά στρώματα… Για τους έχοντες ούτε λόγος.

aek2

Πριν λίγο καιρό η λέξη χρεοκοπία θεωρείτο «απαγορευμένη» στα πλαίσια του άγραφου νόμου περί διατήρησης μιας «ηθικής τάξης». Ποια «ηθική» όμως είναι αυτή που ορίζει ότι η ανθρώπινη ζωή μετράει λιγότερο από τις τράπεζες;

Πλέον έχει χαθεί μέχρι και κάθε ίχνους τακτ –αν υπήρχε και ποτέ. Το προηγούμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα μιλώντας στην Washington Post: «Αν πάρουμε την επόμενη δόση, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες». Οι μισθοί και συντάξεις που ευαγγελίζονταν τόσο καιρό στο όνομα των δόσεων έκαναν φτερά…

Με τέτοιες μισθολογικές μειώσεις η χρεοκοπία έχει ήδη έρθει και απλώς σιγά σιγά το 44% δεν φοβάται να το συνειδητοποιήσει. Το τελευταίο που μας μένει να χάσουμε είναι η ελπίδα μας –σε όσους έχει μείνει- και η αξιοπρέπειά μας.

Ίσως το 57% να μην φοβάται πλεόν την καταγγελία του μνημονίου, για την οποία τρομοκρατήθηκε στην κάλπη. Καλύτερα να τα χάσουμε όλα, παρά να έχουμε ένα ξεροκόμματο και να μας βιάζουνε γι΄αυτό…

 
Μίνα Κωστοπούλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]