Η μικρή Βαλονία είπε «όχι» και προφανώς εννοούσε «όχι» , καταφέρνοντας να μπλοκάρει, όπως φαίνεται, κάθε πιθανότητα να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Καναδά.

Η υπουργός Εμπορίου του Καναδά, Κρίστια Φρήλαντ έφυγε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι η Ε.Ε.είναι ανίκανη να υπογράψει μια συμφωνία ακόμα και με τον Καναδά.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει από το 2009 και μετά από ορισμένες υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής προς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, το μοναδικό εμπόδιο για την οριστική υπογραφή της είναι το Βέλγιο- όχι ολόκληρο αλλά μια από τις περιφέρειες του ομόσπονδου κράτους, η Γαλλόφωνη Βαλονία των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων στο νότο.

Οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία επρόκειτο να μπουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Ε.Ε.-Καναδά, παρουσία του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Τώρα, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις χθες και σήμερα είναι όλα πάλι στον αέρα.

«Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. δεν είναι να ικανή να συνάψει διεθνή συμφωνία ούτε καν με μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες με την Ευρώπη. Ο Καναδάς είναι απογοητευμένος, και εγώ προσωπικά είμαι πολύ απογοητευμένη. Δούλεψα πολύ σκληρά. Αλλά νομίζω ότι είναι αδύνατον [να προχωρήσουμε]. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε [στον Καναδά] Είμαι πολύ λυπημένη. Είναι πολύ φορτισμένη στιγμή για μένα» ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο της υπουργού Εμπορίου του Καναδά στους δημοσιογράφους

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τη Βαλονία, που θεωρεί ότι η CETA αποτελεί απειλή για τους αγρότες της και το καθεστώς της πρόνοιας και κυρίως το θεσμό των ειδικών «δικαστηρίων» που θα λύνουν τις διαφορές επενδυτών-κρατών και το οποίο σύμφωνα με τους επικριτές της συμφωνίας δίνει μεγάλη εξουσία στις πολυεθνικές.

«Απλώς ζήτησα χρόνο», είπε ο ηγέτης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ. «Δουλέψαμε καλά… Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος… Καταλαβαίνω ότι για τους Καναδούς αυτό κρατάει πολύ. Γι αυτούς είναι επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά για εμάς, τους Βαλόνους, έχουν περάσει μόνο 15 ημέρες που έχουμε τον φάκελο».

Παρόλα αυτά στις Βρυξέλλες υπάρχουν ακόμα αξιωματούχοι που ευελπιστούν ότι μπορεί να βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες.

*Το είδαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]