Η αρχική σελίδα της Debian αποχαιρετά των Ian Murdock που πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2015, σε ηλικία 42 ετών. Η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη αν και φημολογείται ότι ο ίδιος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. Ο Ian Murdock συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία μιας διανομής linux που θα αναπτυσσόταν με τρόπο ανοιχτό, στο πνεύμα της GNU/Linux,. Το project ήταν η ιδέα μιας εργασίας, όταν ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο Purdue και το όνομα είναι συνδυασμός του ονόματος της τότε φίλης του Deb(ra) και του δικού του Ian.

Η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού έχει αφετηρία στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν άρχισε και η επιβολή περιοριστικών τεχνικών μέτρων, ώστε να αποτρέπονται οι χρήστες από τη μελέτη και την τροποποίηση των προγραμμάτων. Το GNU project γεννιέται το 1983 και τον Ιανουάριο του 1984 ιδρύεται το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού FSF. Το linux είναι το λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε πακέτα ελεύθερου λογισμικού. Υπάρχουν πολλές διανομές linux. To Debian linux είναι η μόνη διανομή linux που έχει αποκλειστικά ελεύθερα πακέτα.

Το Debian αποχαιρετά το Murdock με το παρακάτω κείμενο:
“Με βαριά καρδιά η Debian θρηνεί το χαμό του Ian Murdock, προσηλωμένο υπέρμαχο του Λογισμικού Ελέυθερου Κώδικα, πατέρα, γιου και το ‘ian’ από το Debian.
O Ian άρχισε το project Debian τον Αύγουστο του 1993 και εξέδωσε την πρώτη έκδοση του Debian αργότερα, τον ίδιο χρόνο. Το Debian θα συνέχιζε για να γίνει το Διεθνές Λειτουργικό Σύστημα του κόσμου, το οποίο τρέχει σε όλες τις ενσωματωμένες συσκευές στο διαστημικό σταθμό.

Ο Ian εστίαζε στο να δημιουργήσει μια διανεμητική και κοινοτική κουλτούρα η οποία θα ήταν σωστή ηθικά και τεχνικά. Οι διανομές έβγαιναν όταν ήταν έτοιμες και η ένθερμη στάση του project στην Ελευθερία του Λογισμικού είναι τα χρυσά πρότυπα στον κόσμο του Ελεύθερου, Δωρεάν Λογισμικού.
Η αφοσίωση του Ian στο να κάνει το σωστό οδηγούσε τη δουλειά του στο Debian και στα επόμενα χρόνια, δουλεύοντας πάντα για το καλύτερο δυνατό μέλλον.
Το όνειρο του Ian συνεχίζει να ζει, η κοινότητα Debian παραμένει απίστευτα ενεργή, με χιλιάδες προγραμματιστές να δουλεύουν ανείπωτες ώρες για να φέρουν στον κόσμο ένα αξιόπιστο και ασφαλές λειτουργικό σύστημα.

Οι σκέψεις της Debian κοινότητας είναι με την οικογένεια του Ian σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η οικογένειά του έχει ζητήσει διακριτικότητα αυτές τις ώρες και ζητάμε αυτό να γίνει σεβαστό. Τα μέλη της Debian και ευρύτερα της Linux κοινότητάς, μπορούν να στέλνουν τα συλλυπητήριά τους στο in-memoriam-ian@debian.org όπου θα φυλάσσονται και θα αρχειοθετούνται.”

Πηγή: https://bits.debian.org/2015/12/mourning-ian-murdock.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook&utm_campaign=bits.debian.org

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και είναι Υποψήφια Διδάκτορας Βιοιατρικής Τεχνολογίας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της ασχολείται με την κίνηση του βλέμματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της αλληλεγγύης ιδιαίτερα στο πεδίο της παιδείας, συμμετέχοντας σε σχολεία αλληλεγγύης, ως καθηγήτρια φυσικής. Της αρέσει, όταν βρίσκει χρόνο, να γράφει επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που δίνουν οι άνθρωποι της πόλης, οι ομάδες της γειτονιάς, οι πολύχρωμες ομάδες που χωράνε πολλές διαφορετικότητες και όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο.

Related Posts