Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς είπε δημόσια ότι η περσινή πρωταθλήτρια στην Αγγλία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χρειάζεται δέκα μεταγραφές για να επαναλάβει το κατόρθωμά της και φέτος. Πόσο αυτό απέχει από την πραγματικότητα, αλήθεια;

Η δήλωση έγινε με αφορμή, ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στο οποίο ο Σκωτσέζος αναφέρεται στην φετινή Λίβερπουλ με υποτιμητικά λόγια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι «reds» χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ μεταγραφές για να κατακτήσουν φέτος τον τίτλο. «Αν η Λίβερπουλ χρειάζεται οκτώ παίχτες για να πάρει τον τίτλο, η Γιουνάτεντ θέλει τουλάχιστον δέκα. Λυπάμαι που ένας άνθρωπος με τόσες ποδοσφαιρικές γνώσεις και παραστάσεις λέει τέτοια πράγματα», ήταν τα λόγια του Ρότζερς.

Οι δηλώσεις του Φέργκιουσον, εκτός από προκλητικές, τον εκθέτουν κιόλας, καθώς η Λίβερπουλ βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρώτη Άρσεναλ την ώρα που η Γιουνάιτεντ είναι στο -8 (!) από την κορυφή και σε σχεδόν καμία από τις οκτώ αγωνιστικές δεν έχει πείσει ότι μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό.

Πριν από λίγες μέρες, χρειάστηκε ένα αυτογκόλ για να κερδίσει την Ρεάλ Σοσιεδάδ εντός έδρας για το Champions League, έτσι ώστε να μην μπει σε «μπελάδες» σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η φετινή Γιουνάιτεντ είναι σχεδόν η ίδια ομάδα που πέρσι πήρε το πρωτάθλημα. Έφυγε μόνο ο Πολ Σκόουλς που κρέμασε για δεύτερη φορά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ήρθε ο διακαής πόθος του τωρινού προπονητή της ομάδας, Ντέιβιντ Μόγιες. Ο Μαρουάν Φελαϊνί από την Έβερτον και ο Γκιγιέρμο Βαρέλα, Ουρουγουανός αμυντικός που δεν προορίζεται για βασικός. Οπότε στα χαρτιά, η φετινή Γιουνάιτεντ μόνο αποδυναμωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Είναι η ίδια ομάδα (αν όχι καλύτερη) που πέρσι πήρε το πρωτάθλημα με 11 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι. Κι όμως, φαίνεται ότι ο Ρότζερς έχει απόλυτο δίκιο.

Στα τρία ντέρμπι που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Μάντσεστερ, έχει καταφέρει να πάρει μόλις έναν βαθμό. Στο 0-0 εντός έδρας με την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο. Στα άλλα δύο, έχει γνωρίσει ντροπιαστική ήττα με 1-4 από την Μάντσεστερ Σίτι και ηττήθηκε και από την Λϊβερπουλ των… 8 μεταγραφών και του Τζεραρντ που δεν υπήρξε ποτέ τοπ ποδοσφαιριστής, με 0-1.

Σε τρεις αγωνιστικές από τώρα αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο Άρσεναλ και σε πέντε την πολύ ανεβασμένη παρά τη φυγή του Γκάρεθ Μπέιλ, Τότεναμ. Έτσι, οι «κόκκινοι διάβολοι» είτε θα κινδυνέψουν να χαθεί η χρονιά από την 15η αγωνιστική, είτε θα κάνουν ένα δυνατό come back.

Μέχρι τότε, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα νιώθει τουλάχιστον εκτεθειμένος για τις δηλώσεις του και ο Ρότζερς θα μπορεί να περηφανεύεται για το ότι η ομάδα του πάει για πρωτάθλημα. Αυτό μένει να το δούμε.

 

rodgers1

 

Αυτό που πραγματικά μου κάνει εντύπωση όμως και σε αυτό πρέπει να σταθούμε, είναι το ρόστερ της Γιουνάιτεντ αυτά τα δύο χρόνια. Φέτος, οι 11 με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής είναι οι Ντε Χέα, Εβρά (32 ετών), Βαλένσια, Βίντιτς (32), Φέρντινταντ (34), Κάρικ (32), Κλέβερλι, Φελαϊνί, Γιουέλμπεκ, Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι (30). Συνήθως σε ένα 4-3-3 ή σε ένα 4-3-1-2 με δεκάρι.

Από αυτή την ομάδα και την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο με +11 οι διαφορές είναι 2, άντε τρείς. Ο Πολ Σκόουλς που κρέμασε τα παπούτσια του, αντί του Φελαϊνί και ο Σέρ Άλεξ Φέρκιουσον στον πάγκο. Ίσως και ο πολύ καλός πέρσι, Ράιαν Γκίγκς, έστω και στα 38 του.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει τελικά ένας προπονητής σε μία ομάδα; Είναι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ο λόγος για τον οποίο η Γιουνάιτεντ πήρε πέρσι το πρωτάθλημα; Είναι ο Πολ Σκόουλς; Ή κανείς από τους δύο; Ήταν απλά συγκυριακό και αυτό φαίνεται φέτος; Μένει να το δούμε, γιατί ουσιαστικά δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα αγωνιστικά.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Γιουνάιτεντ χρειάζεται περισσότερους παίκτες από την Λίβερπουλ για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ακόμα και αν λέγεσαι Φέργκιουσον, δεν μπορείς να λες ότι θες γιατί μπορεί να εκτεθείς, έστω και προσωρινά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]