Ναι. Ήρθε πάλι αυτή η εποχή. Η εποχή της χούντας.

Όχι, λάθος. Η εποχή της Διεθνούς Έκθεσης Αστυνομίας.

Λάθος πάλι; Όχι ακριβώς. Θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί κάπως έτσι η ΔΕΘ, αν σκεφτεί κανείς πως τα εγκαίνια της γίνονται σήμερα, ήδη όμως από την Τρίτη «τα βλέπω όλα μπλε», αρκετές φορές και πράσινα. Στα κλασσικά σημεία: έξω από ΔΕΘ και ΕΡΤ, διακριτικά κοντά σε Λ. Πύργο και Δημαρχείο, ολοφάνερα κοντά σε λιμάνι και διασκορπισμένοι σε όλο το κέντρο. Αυτοί είναι οι μερικές χιλιάδες αστυνομικών που θα διασφαλίσουν την ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της ΔΕΘ κατά τις ημέρες της διοργάνωσης της.

Ας θυμηθούμε πως η αστυνομία της πόλης και των περιχώρων προστατεύει τους πολίτες της τις ημέρες της ΔΕΘ, με μια μικρή αναδρομή, από το 2011 έως σήμερα:

2011:25 χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν συνολικά, σε έξι διαφορετικές συγκεντρώσεις. Ο κόσμος φτάνει μέχρι τα κιγκλιδώματα της έκθεσης και κοντεύει να τα ρίξει. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού επικράτησαν εντάσεις μεταξύ Αγανακτισμένων και ΜΑΤ επί της οδού Γερμανού, ενώ συμπλοκές σημειώθηκαν και μεταξύ οπαδών του Ηρακλή και αστυνομικών που τους εμπόδισαν στην Τσιμισκή να προσεγγίσουν το Βελλίδειο. Τα σοβαρότερα επεισόδια όμως σημειώθηκαν περίπου μια ώρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ταξί και ΜΑΤ, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και η περιοχή να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ομάδες αντιεξουσιαστών να… παίζουν κυνηγητό με ΜΑΤ, πετώντας πέτρες και μπουκάλια σε απάντηση των χημικών που έκαναν το κέντρο απροσπέλαστο από απλούς πολίτες.

Απολογισμός: 94 προσαγωγές, 2 συλλήψεις, η μία εξ αυτών για κατοχή σπρέι(!).

2012: Μάχες σώμα με… χημικά μεταξύ μιας ομάδας 200 ατόμων και των ΜΑΤ. Οι πρώτοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της επομένης, προκάλεσαν τους αστυνομικούς πετώντας τους αντικείμενα, τα οποία ποτέ δεν μάθαμε τι ήταν. Οι δεύτεροι, απάντησαν με τον κλασσικό τρόπο: Δακρυγόνα και λοιπά χημικά, τα οποία όταν είδαν πως δεν ήταν αρκετά να σταματήσουν τον κόσμο, ο οποίος πλέον απαντούσε καίγοντας κάδους, έδωσαν τη θέση τους σε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Απολογισμός: 15 προσαγωγές, 2 τραυματίες αστυνομικοί, χ (δεν μάθαμε ποτέ) τραυματισμένοι πολίτες.

2013: Μερικά μπουκάλια είναι αρκετά για τις δυνάμεις της αστυνομίας να οδηγηθούν σε χρήση χημικών, στον πιο δίκαιο αγώνα της ιστορίας. Στην πορεία βρίσκονται και ενάντιοι της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Αυτοί οι άνθρωποι πλέον ζουν μια καθημερινή μάχη με την αστυνομία και όσους κρύβονται πίσω από αυτήν, οπότε τα χημικά και η συμπεριφορά των ΜΑΤ δεν τους αγγίζει ιδιαίτερα, το αντίθετο μάλιστα. Περνώντας κάποιες ώρες αργότερα από την Καμάρα, το κυριότερο σημείο των επεισοδίων, μπορούσες ακόμη να μυρίσεις το δακρυγόνο στον αέρα, ανακατεμένο με καμένα σκουπίδια και εκείνη την περίεργη ατμόσφαιρα που ακολουθεί τους… πολέμους αυτούς των πόλεων.

Απολογισμός: Μερικές δεκάδες προσαχθέντων και πολύ ξύλο στους αλληλέγγυους σε αυτούς, που προσπαθούσαν να τους συμπαρασταθούν.

Να θυμίσουμε πως στα τρία αυτά χρόνια ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που συνοδεύει τον εκάστοτε πρωθυπουργό και «προστατεύει» την πόλη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 5 χιλιάδων. Οπότε, ποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι η Θεσσαλονίκη η πιο προστατευμένη πόλη στον κόσμο;

υ.γ. Πολλές φορές δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι αστυνομικοί για τη συμπεριφορά τους, αλλά η «πλύση εγκεφάλου» που τους πωρώνει από την πρώτη τους ημέρα στη σχολή μέχρι την τελευταία ημέρα πριν τη σύνταξη τους. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς τομείς, όμως οι… σταρ της ημέρας είναι τα μοντέλα με τα μπλε. Γιατί; Γι αυτό:

Αναμένουμε με ανυπομονησία τα ημερινά εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, όπου… το παιχνίδι συνεχίζεται.

Diethnis Ekthesi Thesaloniki

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]