Πριν από λίγες ημέρες η Ιρλανδία έγινε η 14η ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποίησε «το γάμο μεταξύ δύο προσώπων χωρίς διάκριση φύλου». Αυτό που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες 13 που προηγήθηκαν όμως, είναι ότι η Ιρλανδία αποτελεί την μοναδική περίπτωση που η νομιμοποίηση ήρθε έπειτα από δημοψήφισμα του λαού και όχι μέσω της κοινοβουλευτικής οδού.

Το ποσοστό υπέρ του “ναι” ξεπέρασε το 60% των ψήφων με τις 42 εκ των 43 εκλογικών περιφερειών της χώρας να τίθενται υπέρ, όπως υπέρ άλλωστε τάχθηκαν και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί της Ιρλανδίας.

dublin

Ιρλανδοί του Δουβλίνου γιορτάζουν στους δρόμους μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Σε μία βαθιά “θεοσεβούμενη” και συντηρητική χώρα, οι κάτοικοί της απέδειξαν ότι η καθολική εκκλησία δεν ασκεί πλέον την τεράστια επιρροή που κάποτε ασκούσε. Μάλιστα, στη γλώσσα των αριθμών η Ιρλανδία γίνεται η 10η χώρα στον κόσμο με κυρίαρχο καθολικό πληθυσμό που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τη στιγμή που η Ιρλανδία περνάει ένα ηχηρό, παγκόσμιο μήνυμα υπέρ της ισότητας και κατά της ομοφοβίας, τι γίνεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;

WorldMarriageMap

H πρώτη “διδάξασα”
Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε που το ολλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε με 107 έναντι 33 ψήφων την ισότητα στο δικαίωμα του γάμου. Ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον το ένα άτομο από το ζευγάρι να είναι είτε ολλανδικής καταγωγής, είτε κάτοικος της Ολλανδίας. Την πρώτη Απριλίου του 2001 τελέστηκε και ο πρώτος γάμος μεταξύ δύο γυναικών. Η Anne-­Marie Thus, η πρώτη παντρεμένη λεσβία της Ολλανδίας είχε δηλώσει τότε “Είμαστε ένα τελείως συνηθισμένο ζευγάρι, πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο κάθε μέρα. Ο κόσμος γνωρίζει πλέον ότι δεν πρέπει να μας φοβάται”.

Η ισότητα στην Σκανδιναβική χερσόνησο
Η Δανία, το 1989, είχε γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, η οποία είχε επιτρέψει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου. Στις 18 Ιανουαρίου του 2012, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, Helle Thorning­-Schmidt, πρότεινε στο κοινοβούλιο της Δανίας ένα νέο νομοσχέδιο που δεν θα επέτρεπε πλέον τις διακρίσεις στο δικαίωμα του γάμου, με πολιτικό ή και θρησκευτικό γάμο. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή μόλις μία εβδομάδα μετά.

danish

“Η σκανδιναβική χώρα είχε ήδη κατοχυρώσει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά συνειδητοποίησε ότι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί δείγμα ισότητας. Ο νέος νόμος δεν θα αποδυναμώσει το γάμο σαν θεσμό, αλλά αντίθετα θα τον ενδυναμώσει. Ο γάμος δεν θα αξίζει λιγότερο σαν θεσμός μόνο και μόνο επειδή περισσότερα άτομα θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν” είχε δηλώσει η Νορβηγός υπουργός των «οικογενειακών θεμάτων” τον Ιούνιο του 2008, την εποχή δηλαδή που ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έγινε και επίσημα νόμιμος στην Νορβηγία.

Τον Απρίλιο του 2009 το σουηδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε με την σειρά του έναν παρόμοιο νόμο, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς το συμβούλιο της εκκλησίας της Σουηδίας ψήφισε υπέρ της τέλεσης γάμων μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου, δίνοντας στους ιερείς της όλη την ελευθερία να τους τελούν.

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Ιβηρική χερσόνησο
Δέκα χρόνια πριν, ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, José Luis Rodríguez Zapatero, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της καθολικής εκκλησίας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο που θα καταργούσε τις διακρίσεις έναντι των γκέι ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο με 187 έναντι 147 ψήφων κάνοντας την Ισπανία την 3η χώρα, χρονολογικά, παγκοσμίως που υποστήριξε την απόλυτη ισότητα στο γάμο.

spain

Matrinomio para todos / Γάμος για όλους

Τον Ιανουάριο του 2010 το παράδειγμα της Ισπανίας ακολούθησε και η διπλανή Πορτογαλία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H εγχώρια κατάσταση
Με την Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει ταχθεί ανοιχτά πάμπολλες φορές κατά του γάμου μεταξύ γκέι ζευγαριών, η Ελλάδα πάσχει φοβερά στον τομέα των δικαιωμάτων υπέρ της lgbtqi κοινότητας.

Η κατάσταση, παρ΄ όλα αυτά, φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τα μέσα Ιουνίου με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης και για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το νομοσχέδιο έπειτα θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του κοινοβουλίου.

Παρά την απαγόρευση γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, ο δήμαρχος της Τήλου, Αναστάσιος Αλιφέρης το 2008 είχε ενώσει πολιτικά ένα ζευγάρι γκέι ανδρών και ένα ζευγάρι λεσβιών εκμεταλλευόμενος ένα μικρό παραθυράκι του νόμου. Είχε διαβάσει τότε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο και το Σύνταγμα, με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Οι αντιδράσεις από την ελληνική εκκλησία σαφώς ήταν πολλές και όλες τους αρνητικές, ενώ ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Γιώργος Οικονόμου, είχε καταθέσει αγωγές κατά του δημάρχου Τήλου, κ.Τάσου Αλιφέρη και κατά των ομόφυλων ζευγαριών.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι γάμοι κρίνονται “ως παρανόμως τελεσθέντες και ανυπόστατοι, νόμω ανύπαρκτοι και χωρίς να παράγεται εξ αυτών κανένα έννομο αποτέλεσμα”. Τα ζευγάρια απευθύνθηκαν στον Άρειο Πάγο, με αίτημα την αναίρεση τελεσίδικης αποφάσεως του Εφετείου Δωδεκανήσου από τον οποίο περιμένουν ακόμη μία τελική απόφαση.

Η γειτονική αποφασιστικότητα
Το εκκωφαντικό “ναι” της Ιρλανδίας φαίνεται να παρακίνησε και άλλες χώρες ώστε επιτέλους να αναλάβουν δράση υπέρ της ισότητας μεταξύ γκέι και straight ζευγαριών. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, είναι αποφασισμένος να πετύχει σύντομα την αναγνώριση των συμβιώσεων των ατόμων του ιδίου φύλου.

Η ιταλική κεντροαριστερά έχει καταθέσει ήδη σχετική πρόταση στη Βουλή, η οποία αναμένεται να αρχίσει να εξετάζεται σε περίπου ένα μήνα. Η πρόταση όμως βρίσκει αρκετούς εχθρούς στα πρόσωπα της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάν και αρκετών κεντρώων βουλευτών.

side_a_rainbow_europe_map

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου είναι οι: Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, με τη Σλοβενία να απέχει μόλις μία υπογραφή μακριά από το να μπει στη λίστα, ενώ άλλες 12 αναγνωρίζουν μια μορφή πολιτικής ένωσης ή συμβίωσης.

country_ranking

Τα τελευταία ευρήματα της Ilga Europe, της οργάνωσης ομπρέλα για τα lgbtqi δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη, κατέταξαν την Ελλάδα στην, χαμηλή, 21η θέση στο χάρτη των δικαιωμάτων υπέρ των lgbtqi ατόμων και έδειξαν ότι η ισότητα σε όλους τους τομείς απέχει πάρα πολλά βήματα και κόπο μέχρι να αποκτηθεί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]