Αυτό το σύνθημα διαβάσαμε σε μια πλάτη και ήταν μάλλον μονόδρομος για την επιλογή του τίτλου. Ο δημιουργός του μάλιστα μας είπε πως «οι ποδηλάτες περιμένουμε πώς και πώς αυτή τη γιορτή· έχει γίνει θεσμός πλέον». Αυτό ήταν φανερό πλησιάζοντας στοΠάρκο της ΧΑΝΘ, όπου ορίστηκε η αφετηρία της ποδηλατοδρομίας, καθώς από το Λευκό Πύργο ο δρόμος ήταν γεμάτος ποδηλάτες, γυμνούς ή μη.

Σημαντικό νομίζω είναι να σημειώσουμε εξ αρχής πως δεν έλειπαν οι αγαπητοί κάγκουρες, οι οποίοι μάλλον δεν… πιάνουν το νόημα της ημέρας, βρίσκουν όμως ευκαιρία να επιδείξουν τους κοιλιακούς και τα υπόλοιπα «κάλλη» τους. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούν μειονότητα, με την υπόλοιπη εκδήλωση να είναι γιορτή. Γιατί μόνο ως γιορτή και διαμαρτυρία ταυτόχρονα μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε.

gimni_podilato 2

Όπως μας πληροφόρησαν, το θέμα της φετινής Γυμνής Ποδηλατοδρομίας περιστρέφεται γύρω από το νερό, και συγκεκριμένα την ιδιωτικοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και την ιδιωτικοποίηση παραλιών. Ακόμη, συνεχίζει να αντιστέκεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική εξ αιτίας της εξόρυξης χρυσού, αλλά και στην κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με μαζούτ στο Πρασονήσι Ρόδου και ένα ακόμη με τον θανατηφόρο Λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. «Ερχόμαστε εδώ για την οικολογία, τις ελεύθερες παραλίες και την ελπίδα για το μέλλον» μας λέει περήφανα ένα ζευγάρι με λουλούδια ζωγραφισμένα στα σώματα τους, συμπληρώνοντας πως διεκδικούν τα δικαιώματα των ποδηλατών, καθώς η ατμόσφαιρα στην πόλη γίνεται αποπνικτική και το κέντρο είναι δύσκολα προσβάσιμο σε ποδηλάτες, ή κατόχους άλλων, μη μηχανοκίνητων, οχημάτων αλλά ακόμα και πεζούς.

gimni_podilato 3

Το λιγότερο θετική εντύπωση επίσης μας άφησε μια παρέα μαθητών, οι οποίοι βρισκόταν ανάμεσα στον κόσμο, μάλλον όμως λόγω ηλικίας ντράπηκαν να μας μιλήσουν, αλλά και να εμφανιστούν χωρίς τουλάχιστον κάποιο μαγιό. Εξάλλου όπως διευκρινίστηκε και από τους διοργανωτές, «ελάτε όσο γυμνοί τολμάτε» ( περισσότερα εδώ ). Επίσης θετική εντύπωση μας άφησε η παρουσία μιας μητέρας με το παιδάκι της, η οποία μάλλον δεν γνώριζε για την ποδηλατοδρομία, δεν φάνηκε όμως να ενοχλείται, συνεχίζοντας το παιχνίδι με το γιο της στην παιδική χαρά.

gimni_podilato 4

Η Γυμνή Ποδηλατοδρομία όντως έχει γίνει θεσμός και αποτελεί μια δυναμική κίνηση από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ξεκινώντας με βάση την… αποποινικοποίηση του ανθρώπινου σώματος ζητούν μια καλύτερη ζωή. Άλλοι πάλι, όπως ο… ντροπαλός κύριος με τη μπλούζα των Joy Division, ξεκινούν από το δεύτερο σκέλος της φράσης. Διεκδικώντας τα δικαιώματα των ποδηλατών, συνεχίζουν, ζητώντας γενικότερα ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. «Μας αρέσει κυρίως να κάνουμε ποδήλατο, κινούμαστε με ποδήλατο, οπότε ο κύριος λόγος που ήρθαμε είναι τα δικαιώματα των ποδηλατών. Μας εκφράζουν φυσικά και τα αιτήματα που αναφέρονται. Νέος κόσμος, ζωή, και πολλά ποδήλατα» ήταν κάποια από τα λόγια του εν λόγω κυρίου.

gimni_podilato 5

gimni_podilato 6

Η παρουσία ενός ηλικιωμένου κυρίου ο οποίος τα «πέταξε όλα» και πήρε το πατίνι του ανά χείρας ήταν μάλλον εμβληματική, όπως και της «ματωμένης καρδιάς του νερού», το body painting που κοσμούσε το σώμα ενός συμμετέχοντα. Ως πρωτάρης στην εκδήλωση, μπορώ με ευκολία να πω πως δεν περίμενα τόσο ώριμη αντιμετώπιση από όλους προς το γυμνό. Πόσω μάλλον όταν απομακρύνθηκα από την πλατεία της ΧΑΝΘ (δεν πιστεύω να περιμένατε πως θα ακολουθούσα με τα πόδια όλη την πορεία;), και έβλεπα τις αντιδράσεις του κόσμου που βρισκόταν στη Νέα Παραλία. Το ήξεραν. Το περίμεναν. Η Γυμνή Ποδηλατοδρομία αποτελεί πλέον θεσμό στη Θεσσαλονίκη, και κανείς δεν ντρέπεται γι αυτό.

gimni_podilato banner

(σ.σ. Η Γυμνή Ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας, η οποία διοργανώνεται σε 70 χώρες. Ακόμη, στη διοργάνωση συμμετέχουν τα Παιδιά Εν Δράσει και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, ενώ η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]