Ο Κάρλο Αντσελότι, με την κατάκτηση του Copa Del Rey με την Ρεάλ Μαδρίτης, συνέχισε την παράδοση που τον θέλει να κατακτά κάποιον τίτλο σε όλες τις ομάδες που έχει αναλάβει, πέρα από την θητεία του στην Πάρμα, από το 1996 έως το 1998.

 

Πάρμα (1996-1998)
Συγκεκριμένα, ο «Καρλέτο» συστήθηκε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το 1996, όταν και ανέλαβε την Πάρμα. Στην πρώτη του σεζόν στους «Παρμέντσι» έφτασε μια ανάσα από το θαύμα, καθώς τερμάτισε δεύτερος, μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Στον δεύτερο χρόνο του στο «Ένιο Ταρντίνι» κατάφερε να τερματίσει 6ος  και να βγάλει την Πάρμα στο Κύπελλο UEFA.

 

midas1

Απολογισμός: Έξοδος στην Ευρώπη την δεύτερη σεζόν και παραλίγο πρωταθλητής στην πρώτη. Με μόνο δύο βαθμούς να τον χωρίζουν από τον πρώτο του τίτλο ως τεχνικός και όλα αυτά όχι με κάποιο μεγαθήριο του ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά με την Πάρμα. Για να λέμε και την αλήθεια πάντως, το ρόστερ της τότε Πάρμα, δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει κάποιο από αυτά των «μεγάλων» ομάδων της Ιταλίας. Ενδεικτικά, κάποιοι από τους παίκτες που φορούσαν τη φανέλα της εκείνα τα δύο χρόνια ήταν οι: Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Φάμπιο Καναβάρο, Λιλιάν Τουράμ, Τζιανφράνκο Τζόλα, Ερνάν Κρέσπο, Ενρίκο Κιέζα, Στέφανο Φιόρε.

Γιουβέντους (1999-2001)
Τα χρόνια της Γιουβέντους, πιθανόν να είναι τα μόνα που θα ήθελε να ξεχάσει ο Αντσελότι. Τον Φλεβάρη του 1999 ανέλαβε την Γιουβέντους και κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση. Κατακτώντας όμως το Intertoto Cup κέρδισε τη συμμετοχή της ομάδα του Τορίνο στο επόμενο Κύπελλο UEFA.

 

midas2

Τη σεζόν 1999-2000, η οποία ήταν και η πρώτη του ολοκληρωμένη θητεία από την αρχή της σεζόν στον πάγκο της «Γιούβε» ήταν καταστροφική. Όχι τόσο για το ότι τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό.

Η Γιουβέντους δοκιμαζόταν την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της αδιάφορης Περούτζια και με νίκη κλείδωνε τον τίτλο αδιαφορώντας για το τι θα κάνει η δεύτερη Λάτσιο. Κι όμως, όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά έχασε 0-1 και σε συνδυασμό με τη νίκη της ομάδας της Ρώμης (3-0 τη Ρετζίνα στο Ολίμπικο) από πρωταθλήτρια, βρέθηκε δεύτερη και με άδεια χέρια, με έναν βαθμό λιγότερo από τους «λατσιάλι».

Την τελευταία του σεζόν στον πάγκο της Γιουβέντους, το σενάριο ήταν παρόμοιο. Αυτή τη φορά μπορεί να μην ήταν τόσο «χιτσκοκικό» το φινάλε, αλλά η πικρία ήταν σχεδόν η ίδια για τους οπαδούς της Γιούβε και για τον Αντσελότι, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πρωταθλητής από τον δεύτερο κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ρόμα 75 βαθμούς-Γιουβέντους 73.

Μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον σημαντικό τίτλο, αλλά έφυγε με πολύ άσχημο τρόπο από την Γιουβέντους συγκριτικά με αυτά που προσέφερε και για αυτό δεν σκέφτηκε λεπτό πριν αποδεχθεί την πρόταση της Μίλαν, τη φανέλα της οποία είχε τιμήσει και ως παίκτης.

Μίλαν (2001-2009)
Η πρόταση δεν ήρθε άμεσα, αλλά τον Νοέμβρη του 2001. Η Μίλαν του Φατίχ Τερίμ παρέπαιε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Αντριάνο Γκαλιάνι, αποφάσισαν να πάρουν μέτρα και να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στον Αντσελότι. Μία κίνηση που τους δικαίωσε, καθώς ο Ιταλός τεχνικός έμεινε στο Μιλάνο μέχρι το 2009.

Παρά τα «ερείπια» που παρέλαβε από τον Τούρκο προκάτοχό του, μπόρεσε να τερματίσει στην 4η θέση στο πρωτάθλημα και να συμμετάσχει στο επόμενο Champions League.

Μόλις στην δεύτερη χρονιά του στην ομάδα και πρώτη ολοκληρωμένη, μπορεί να τερμάτισε 3ος στο πρωτάθλημα, αλλά αυτά ήταν ψιλά γράμματα, καθώς ξεκινώντας από τον τρίτο προκριματικό γύρο για να μπει στους ομίλους, έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Champions League απέναντι στην Γιουβέντους! Το κανονικό ματς είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα και στην διαδικασία των πέναλτι ο Αντρί Σεφτσένκο ευστόχησε στο καθοριστικό πέναλτι για να δώσει το τρόπαιο στη Μίλαν και στον προπονητή του την «εκδίκηση» απέναντι στην παλιά του ομάδα.

Αυτό δεν ήταν όμως το μοναδικό τρόπαιο της Μίλαν εκείνη τη χρονιά καθώς κατέκτησε και το Κύπελλο Ιταλίας απέναντι στην Ρόμα. Ακολούθησε το καλοκαίρι το Ευρωπαϊκό Super Cup, όπου η Μίλαν έφυγε νικήτρια 1-0 απέναντι στην Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο με γκολ του Αντρί Σεφτσένκο.

 

midas3

Μια ονειρεμένη χρονιά είχε φτάσει στο τέλος της, αλλά η επόμενη θα ήταν σχεδόν εξίσου καλή. Μπορεί η Μίλαν να μην κατάφερε να υπερασπιστεί το Champions League ή το Κύπελλο Ιταλίας που κέρδισε τη σεζόν 2002-2003, αλλά την αγωνιστική περίοδο2003-2004 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ιταλίας και το Ιταλικό Super Cup (3-0 τη Λάτσιο).

Μπορεί από το 2004 μέχρι και το 2009 που έφυγε από το «Μιλανέλο» ο Αντσελότι να μην κατάφερε να κερδίσει κάποιον τίτλο στην Ιταλία, αλλά άφησε παρακαταθήκη ακόμη ένα Champions League (2007 2-1 απέναντι στην Λίβερπουλ στην Αθήνα), ένα Super Cup Ευρώπης (3-1 τη Σεβίλλη) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (4-2 την Μπόκα Τζούνιορς).

Είχε μεσολαβήσει και ένας χαμένος τελικός Champions Leagueτο 2005 απέναντι στην Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη. Αν και οι «ροσονέρι» προηγούνταν  3-0 στο ημίχρονο, ισοφαρίστηκαν σε 3-3 και έχασαν στα πέναλτι.

Τσέλσι (2009-2011)
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία στη Μίλαν, ο Αντσελότι και οι διοικούντες της ομάδας έκριναν ότι ήταν ώρα για μια δραστική αλλαγή. Όπως ήταν λογικό, δεν έμεινε ούτε λεπτό χωρίς ομάδα, καθώς είχε ήδη συμφωνήσει με την Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

 

midas4

Στο Λονδίνο, δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής και στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των «μπλε» κατέκτησε το Πρωτάθλημα, το FA Cup και το Community Shield. Τη δεύτερη σεζόν δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο και αυτό δεν του το συγχώρησε ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Τσέλσι.

Παρί Σεν Ζερμέν (2011-2013)
Ο Δεκέμβρης του 2011 τον βρήκε στο Παρίσι και στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αν και παρέλαβε την ομάδα στην πρώτη θέση δεν κατάφερε να την διατηρήσει εκεί και τερμάτισε 2ος, τρεις βαθμούς πίσω από το «θαύμα» της Μονπελιέ εκείνης της χρονιάς.

 

midas5

Δεν το συγχώρησε ποτέ στον εαυτό του και αφού του δόθηκε η ευκαιρία να παραμείνει δεν μπορούσε παρά να κατακτήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2012-2013 δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Για κάποιους λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στο τέλος της σεζόν ζήτησε να μείνει ελεύθερος για να πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία είχε ήδη συμφωνήσει.

Ρεάλ Μαδρίτης (2013-σήμερα)
Έτσι κι έγινε. Από το καλοκαίρι έχει αναλάβει τη «βασίλισσα» και πριν από λίγες μέρες κατέκτησε και το Copa Del Rey νικώντας με 2-1 την Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ συνεχίζει και στο Champions League, όπου στα ημιτελικά αντιμετωπίζει την Μπάγερν Μονάχου (23/4 το πρώτο ματς) και διατηρεί κάποιες ελπίδες για το πρωτάθλημα όντας 3η με ένα παιχνίδι λιγότερο (-6 βαθμούς από την πρώτη Ατλέτικο Μαδρίτης).

Ο loser της Γιουβέντους έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε «Μίδα». Το ποδόσφαιρο φτιάχνει πολλές φορές τα πιο όμορφα παραμύθια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]