Ακόμη ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης συνέβη πριν λίγες μέρες στα Εξάρχεια. Αυτή τη φορά, θύμα έπεσε μια πελάτισσα γνωστού καταστήματος της περιοχής όταν ο ιδιοκτήτης θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του της γράπωσε τον κώλο λέγοντάς της “Είναι φανερό για ποιο λόγο πηγαίνεις γυμναστήριο”.

Στην αντισεξιστική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε έξω από το μαγαζί του χθες Πέμπτη, 14 Ιουνίου ο ιδιοκτήτης αρχικά αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο συνέβη, το παραδέχτηκε όμως όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την κοπέλα που, ξεπερνώντας τον αρχικό της φόβο, προχώρησε στην καταγγελία του περιστατικού.

Οι ανακοινώσεις της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας και της φεμινιστικής ομάδας Κιουρί@ δίνουν την πλήρη εικόνα του νέου αυτού σεξιστικού περιστατικού.

Η ανακοίνωση της Α.Κ. Αθήνας

Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, η Δ. επισκέφτηκε το μαγαζί “Ρόδι” στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια με σκοπό να αγοράσει σκουλαρίκια. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού γενικά είναι γνωστός για τα σεξιστικά “αστειάκια” του, χωρίς να έχει αναφερθεί ποτέ κάτι παραπάνω. Αφού, η Δ. αγόρασε τα σκουλαρίκια, τον ρώτησε από ενδιαφέρον για τη ληστεία που έγινε στο μαγαζί του πριν από λίγο καιρό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού αφού περιέγραψε το περιστατικό της ληστείας, άλλαξε το θέμα λέγοντας ότι δε θα σκάσει και ότι πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας και τη διατροφή μας. Της είπε ότι πρέπει να τρώμε λίγο έτσι ώστε να μη χρειάζεται να γυμναζόμαστε σαν ηλίθιοι. Μόλις του απάντησε ότι γυρνούσε από το γυμναστήριο και ότι διαφωνεί με τη θέση του για τη γυμναστική, την προέτρεψε να πάει μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη και δείχνοντας το στόμα της είπε: “Ό,τι βάζουμε εδώ φαίνεται στο σώμα. Η γυμναστική είναι μαζοχισμός”. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, της γραπώνει τον κώλο και σφίγγοντάς τον δυνατά της είπε: “Είναι φανερό για ποιο λόγο πηγαίνεις γυμναστήριο”. Η Δ. πάγωσε διότι δεν περίμενε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, τον οποίο γνώριζε τόσα χρόνια, θα έφτανε σε τέτοιο σημείο.

Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες η Δ. έθαψε το γεγονός και δεν το αποκάλυψε σε κανέναν/καμία. Όλο αυτό το διάστημα φοβόταν είτε ότι θα εκκινήσει πάλι η διαδικασία της αντιφεμινιστικής υστερίας, όπως γίνεται συνήθως, είτε ότι θα αμφισβητηθούν τα λεγόμενά της.

Τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι καθημερινά. Είναι πολύ σύνηθες, οι γυναίκες ή και οι άνδρες να μην αποκαλύπτουν και να μην καταγγέλλουν τέτοια βιώματα λόγω της ανοχής που υπάρχει απέναντι σε αυτά. Είναι συχνές δε οι μαρτυρίες που παραδέχονται ότι ο φόβος της αμφισβήτησης ή και η αδιαφορία του κοινωνικού περίγυρου απέτρεψαν τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ήσσονος σημασίας θέμα καθώς δεν είναι αντίστοιχη πράξη με τον βιασμό και ότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα όταν ο κόσμος πεινάει. Υπάρχει δηλαδή, μία συσχέτιση θεμάτων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, η οποία καλλιεργεί έναν υφέρποντα κανιβαλισμό που μπορεί να οδηγήσει από τον βιασμό μέχρι και την οποιαδήποτε κακοποίηση ενός ανθρώπου από κάποιον εκ φύσεως ισχυρότερο.

Εδώ και αιώνες, οι γυναίκες, γίνονται συχνότερα θύματα κακοποίησης λεκτικής ή σωματικής λόγω της αντιμετώπισής τους ως κατώτερων πλασμάτων σε σχέση τους άνδρες. Το πατριαρχικό μοντέλο που επικρατεί, ορίζει τον άνδρα ως ισχυρότερο με αποτέλεσμα αυτός να απολαμβάνει σαφή προνόμια μέσα στην κοινωνική ζωή σε σχέση με τη γυναίκα. Το πρότυπο του ισχυρότερου straight cis άνδρα αποτελεί σύμβολο της πατριαρχίας, η οποία καλλιεργεί συστηματικά τον μισογυνισμό τοποθετώντας τη γυναίκα σε μία κατώτερη κοινωνική βαθμίδα με πολλές και διάφορες δικαιολογίες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη φύση. Έτσι, δημιουργείται η πεποίθηση ότι τα γυναικεία σώματα είναι στη διάθεση των ανδρών για να τα αξιολογούν απευθύνοντας θετικά ή αρνητικά σχόλια σε οποιονδήποτε χώρο (δημόσιο ή ιδιωτικό) και χρόνο, να τα αγγίζουν χωρίς συναίνεση και να τα κακοποιούν με τη χρήση σωματικής βίας. Η κουλτούρα του μισογυνισμού έχει εμποτιστεί βαθιά στις συνειδήσεις των σύγχρονων ανθρώπων οξύνοντας τις κοινωνικές διακρίσεις και πλήττει οποι@δήποτε παρεκκλίνει από τα πατριαρχικά στερεότυπα είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας, είτε gay είτε straight, είτε cis είτε trans, είτε queer, είτε τίποτε από όλα αυτά.

Το άνω περιστατικό, μπορεί να φαίνεται αθώο σε κάποιους και όχι άξιο λόγου, για τους λόγους που αναφέρθηκαν. Όμως, τέτοιου είδους πράξεις δεν είναι και δε θα γίνονται ανεκτές πουθενά χωρίς συναίνεση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΕ ΣΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

 

Η ανακοίνωση της φεμινιστικής ομάδας Κιουρι@

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]