1560_synedrio_200x200Το περιοδικό schooligans σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς και το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης πραγματοποίησαν το πρώτο μαθητικό συνέδριο “ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!” Μάθε τα Δικαιώματά σου. όπου μαθητές από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν ελεύθερα τιςαπόψεις και τις μαρτυρίες τους χωρίς καμία λογοκρισία.
Οι ομιλητές έθιξαν ευαίσθητα θέματα που πονάνε, όπως ο ρατσισμός, η υποτιμητική αντιμετώπιση, ο αυταρχισμός και η κακή εκμετάλλευση της εξουσίας και της “δύναμης”. Τον συντονισμό του συνεδρίου είχαν οι καθηγητές και ιδρυτικά στελέχη του schooligans Χ. Ιωαννίδης και Χ. Χαμαλίδης.

 

Απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα και απορίες μας έδωσαν με σαφήνεια οι κυρίες Χ. Κουμπάρου και Δημητροπούλου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο λόγος του κύριου Τ. Καμπύλη, διευθυντή του “Αθήνα 9,84”, που μίλησε πρώτη φορά για την υιοθετημένη αλλοδαπή κόρη του και το ρατσισμό που αντιμετώπισαν η ίδια και οι φίλοι της.

Αρκετά σημαντικές και διαφωτιστικές ήταν οι ομιλίες του Συνήγορου του παιδιού κ. Μόσχου και της εκπροσώπου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα  δικαιώματα των μαθητών κ. Ντορέττα Αστέρη, καθώς και των εκπροσώπων της Ε.ΨΥ.Π.Ε. Άλκη σιάντη κ.α.

 

synedrio2(1)

 

Όμως την παράσταση έκλεψε το αντιαυταρχικό σχολείο “Summerhill” από τη Μ. Βρετανία. Ένα σχολείο πρότυπο στο είδος του που πιστεύει στην πόλυτη ελευθερία βούλησης και στα ίσα δικαιώματα τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών. Εκεί κι ένα 6χρονο έχει ίσο δικαίωμα ψήφου με  το διευθυντή του σχολείου. Αρχή τους, τα λόγια του ιδρυτή A.S. Neill “Προτιμούμε να βγάλουμε έναν ευτυχισμένο σκουπιδιάρη παρά ένα νευρωτικό πρωθυπουργό”. Εντύπωση μας έκανε το ξεκίνημα της ομιλίας του  H. Readhead, καθηγητή του summerhill, που τόνισε ότι από τη χώρα μας ξεκίνησε η δημοκρατία και είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να εξευτελιστεί και να χαθεί…

 

synedrio3(1)

Οι μαρτυρίες ακραίων περιστατικών από τα παιδιά ήταν η αρχή για να παρθούν αποφάσεις για την παιδεία, πρώτη φορά από μαθητές για μαθητές!  Το Σάββατο το απόγευμα τα πράγματα χαλάρωσαν με ένα μουσικό διάλειμμα. Το Schoolwave έδωσε για άλλη μία φορά το παρόν του με τα μαθητικά  συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη που έβγαλαν το καλύτερο εαυτό τους! Την Κυριακή ψηφίσαμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας για τη βελτίωση της παιδείας, τα δικαιώματα των μαθητών και τη διάδοσή τους. Το μοναδικό αυτό τριήμερο έκλεισε με την επίσκεψη των μαθητών συμβολικά στο ώρο της Πνύκας για να ψηφίσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για ένα πιο δημοκρατικό σχολείο!

 synedrio4

 

Αποκομίσαμε τη γνώση για τα δικαιώματά μας, απαραίτητη όχι μόνο για τη μαθητική αλλά και τη μετέπειτα ζωή μας ως ενήλικες. Διδαχθήκαμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας χωρίς φόβο και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να διαδοθεί από μαθητή σε μαθητή,από σχολείο σε σχολείο και να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.

 

Νιτούς Ανθούση (μαθήτρια)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]