Λίγες ώρες απομένουν για να ξεκινήσει το Final 4 της Κωνσταντινούπολης και οι τέσσερις φιναλίστ να ριχτούν στη μάχη με φόντο το κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Παναθηναϊκός, ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα.

Τέσσερις από τις πιο ιστορικές ευρωπαϊκές δυνάμεις στο μπάσκετ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με πολύ βαριά φανέλα και με συνολικό αριθμό 15 πρωταθλημάτων Ευρώπης, που φιλοδοξούν να προσθέσουν άλλο 1 τρόπαιο στην πλούσια συλλογή τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις προγνωστικά δε χωρούν, αλλά αν κρίνουμε από ρόστερ και τη φετινή εν γένει παρουσία των ομάδων, τότε μπορούμε με κάθε επιφύλαξη να καταλήξουμε στο ότι η ΤΣΣΚΑ μοιάζει να είναι ελαφρώς καλύτερη από τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές του τίτλου. Με πολύ καλούς παίκτες, όπως οι γνωστοί μας Σισκάουσκας και Τεόντοσιτς (από το πέρασμά τους σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα) και με πρώτο αστέρι τον Κιριλένκο, η ρωσική ομάδα φαντάζει πιο δυνατή από ποτέ στα τελευταία χρόνια.

Όμως, απέναντί της στον αυριανό (11/05) ημιτελικό θα βρει τον Παναθηναϊκό. Την πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης στα τελευταία 15 χρόνια, η οποία κρατάει την ίδια συνταγή που της έχει φέρει τόσες επιτυχίες…

Και αυτή η συνταγή ακούει στο όνομα Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ο “προπονητής των τίτλων” ηγείται μίας ακόμη προσπάθειας των πράσινων να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης, διατηρώντας και φέτος, τον γνωστό, πλέον, επιτυχημένο “κορμό” παικτών στην ομάδα και έχοντας κάνει ορισμένες προσθήκες, θα επιδιώξει να καταβάλει την αντίσταση της “ρωσικής αρκούδας”. Ποντάροντας κυρίως, στην εμπειρία και στη συνεργασία των Διαμαντίδη και Μπατίστ που είναι “μπαρουτοκαπνισμένοι” σε τέτοιους αγώνες-φωτιά, οι πράσινοι φιλοδοξούν να προκριθούν στον 7ο ευρωπαϊκό τους τελικό στα τελευταία 13 χρόνια!

Στον άλλον ημιτελικό της διοργάνωσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός. Δύο ομάδες, που δεν έχουν το κύρος και τις επιτυχίες των άλλων δύο φιναλίστ, όμως, δείχνουν έτοιμες και ικανές να κάνουν την έκπληξη. Οι καταλανοί, χωρίς να έχουν την αχτύπητη ομάδα των προηγούμενων ετών, παραμένουν ένας υπολογίσιμος αντίπαλος, με μαέστρο τον έμπειρο αρχηγό της ομάδας, Ναβάρο…

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, φιλοδοξεί να κάνει το θαύμα… Και θα πρόκειται για θαύμα, γιατί ο φετινός Ολυμπιακός στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο νεανικό ταλέντο και όχι τόσο, στην εμπειρία του. Με έναν κορμό από μικρούς, ανερχόμενους, φιλόδοξους και πολλά υποσχόμενους παίκτες και ηγέτη το Βασίλη Σπανούλη, η πειραιώτικη ομάδα νιώθει πως έχει ήδη κάνει την υπέρβασή της και τώρα θα πάει να ευχαριστηθεί τη συμμετοχή της στο Final 4. Κι αυτό, ίσως της βγει σε καλό, γιατί, πολλές φορές, η έλλειψη άγχους και αγωνίας για την επιτακτική ανάγκη της διάκρισης είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε τέτοιους αγώνες…

Όπως και να ‘χει, πάντως, όλοι οι μπασκετόφιλοι ευελπιστούμε να παρακολουθήσουμε ωραίο θέαμα σε αυτό το Final 4, που έχει την ιδιαιτερότητα να γίνεται στην Κωνσταντινούπολη και αν συμμετέχουν μάλιστα 2 ελληνικές ομάδες. Μακάρι να εξελιχθούν ομαλά οι αγώνες και στο τέλος να νικήσουν οι… έλληνες!

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]