moneyΈχουμε επισκέψεις. Βάλαμε τα καλά μας για να υποδεχτούμε την Τρόικα για ακόμη μια φορά στην χώρα μας. Χτύπησε το κουδούνι – ενοχλητικός ο ήχος. Ανοίξαμε… Καλησπέρα, καλώς ήρθατε.! Σε τι οφείλουμε την τιμή; Μα φυσικά. Στο ότι πρέπει να μας πείτε πώς να διαχειριστούμε τους στόχους για την επόμενη δόση. Περάστε, καθίστε.

Κερνάμε ένα απεριτίφ και ξεκινάμε με το πρώτο μας θέμα, την κινητικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο θα βγουν οι 12.500 Δημόσιοι Υπάλληλοι αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης. Η Τρόικα πιέζει για άμεση κινητικότητα τη στιγμή που η Ελληνική πλευρά ζητά χρόνο για να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση. Προτεινόμενος τρόπος, αυτός των εκπαιδευτικών. Οι επισκέπτες πρότειναν να μειωθεί το δυναμικό προς διαθεσιμότητα υπό τον όρο της αύξησης των απολύσεων πράγμα που αρνήθηκαν οι οικοδεσπότες – ευτυχώς.

 

iStock_000011141485Large

Χωριστήκαμε σε δύο στρατόπεδα ενώ ο στόχος υποτίθεται είναι κοινός – η σωστή διαχείριση. Η επόμενη δόση οφείλει να είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης και όχι να πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο (ασχέτως αν είναι ανθρώπινο) για την εκταμίευση της. Το ύψος της ανέρχεται στα 8,1 δις €. Στο ποσό αυτό λοιπόν αξιολογούνται όλες οι μεταρρυθμίσεις και θυσίες της Ελληνικής οικονομίας.

Περνάμε στο τραπέζι για να συνεχίσουμε με το ορεκτικό. Το πιάτο μας είναι το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί ο ΕΟΠΥΥ, το οποίο φτάνει τα 1,2 δις ευρώ από το συνολικό, ύψους 1,9 δις € σύμφωνα με την Τρόικα.  Τι χρειάζεται; Φρένο στις Δαπάνες των ενδοκλαδικών φορέων όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης.

Την ώρα που μια μεταρρύθμιση όπως αυτή του ΕΟΠΥΥ άνοιξε το παράθυρο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών Υγείας, το λεπτό της απελπισίας μιας ηλικιωμένης όταν της αναφέρουν πως ραντεβού μπορεί να κλείσει μετά τον Νοέμβρη, το δευτερόλεπτο που αποφασίζεις να μην πας νοσοκομείο και ας είσαι ασθενής, επιβάλλεται μείωση δαπανών;!

Από πότε ακριβώς έδωσε την ψήφο του ο Έλληνας για τέτοιες μεταρρυθμίσεις και τέτοιες ψαλιδιές των Δαπανών; Ο φόρος να πάει στον τόκο αλλά όχι στην Υγεία! Εφόσον οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. – η Τρόικα – έρχονται για να διαχειριστούν τοιουτοτρόπως τις φορολογικές εισφορές, αφενός έχουν εκτροχιαστεί από τον στόχο τους και αφετέρου θέτουν την λέξη ένωση ως διακοσμητικό.

Η στιγμή για το κυρίως πιάτο, ο φόρος των ακινήτων. Το γνωστό σε όλους μας Χαράτσι θα δώσει το παρόν και το 2014, μέσω της ΔΕΗ επιμένει η Τρόικα. Ενώ οι Έλληνες αρμόδιοι απάντησαν σε όσα επιχειρήματα είχαν οι καλεσμένοι για την μη εισφορά του φόρου μέσω της ΔΕΗ, οι τελευταίοι(!) παραμένουν αδιάλλακτοι.

Κύριοι θα πληρώσετε, να πάρετε για να μας πληρώσετε! Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να δανειστούμε. Όμως όχι για να εξυπηρετήσουμε τέτοιους στόχους αλλά για να δώσουμε δύναμη στην παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο το κέρδος θα πήγαινε στην εξυπηρέτηση του χρέους και μία ήπια μεγέθυνση θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της κοινωνίας. Δεν είναι αποδεκτός ο όρος βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα δεν βιώνουν ούτε τις απαραίτητες θυσίες αλλά ούτε και τις εξωπραγματικές. Είναι το χρέος μη βιώσιμο; Όχι. Η κοινωνία κατάντησε μη βιώσιμη, με μια οικονομία μονίμως στην εντατική του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, το γλυκό. Τρέχουμε για να προλάβουμε αρχικά τις διατάξεις του ΔΝΤ όπου πρέπει να καλυφθούν απαιτήσεις για να μπορεί να δανείσει και φυσικά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου και θα τεθεί σαν θέμα η «Ελλάδα». Ανάλογα των συμφωνηθέντων θα εκταμιευθεί η δόση σε δόσεις ή ολόκληρη.

Να σας ξεπροβοδίσουμε λοιπόν. Από εσάς χρειαζόμασταν διαχείριση γιατί έχουμε αποδείξει ότι ήμασταν ανίκανοι. Ήμασταν, είναι αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει όμως δεν ονομάζεται διαχείριση αλλά σταδιακή διάλυση. Είναι απαραίτητο να δείτε τον ρόλο σας και τον σκοπό σας, να γίνεται αντιπρόσωποι της Ευρώπης που ζηλεύαμε. Αλλιώς καληνύχτα σας, και να μη μας ξανάρθετε.


Νίκος Γκολφινόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts