“Ας τρέμει η κυρίαρχη τάξη από την κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους”.

“Η χώρα που είναι περισσότερο αναπτυγμένη βιομηχανικά δείχνει απλώς σε όσους την ακολουθούν στην βιομηχανική κλίμακα την εικόνα του ίδιου του μέλλοντός τους… Ακόμα κι όταν μια κοινωνία φτάσει να ανακαλύψει το χνάρι του φυσικού νόμου που διέπει την κίνησή της… δεν μπορεί ούτε να ξεπεράσει με ένα άλμα ούτε να καταργήσει με διατάγματα τις φάσεις της φυσικής της ανάπτυξης, μπορεί όμως να συντομεύσει την περίοδο της κύησης και να απαλύνει τους πόνους της γέννας τους.”

Το Κεφάλαιο, πρόλογος στην 1η γερμανική έκδοση

 

Σαν σήμερα το 1883 πέθανε στο Λονδίνο ο Καρλ Μαρξ. Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1818 στην Τριέρη της Πρωσίας και με το έργο του επηρέασε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο φιλόσοφο, την παγκόσμια ιστορία. Έζησε, διωκόμενος, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και, από το 1849, στο Λονδίνο. Το 1848 εξέδωσε μαζί με τον Ένγκελς το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο”. Η φιλοσοφία του διατυπώθηκε κυρίως στο μνημειώδες έργο του “Το Κεφάλαιο”.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και φιλοσοφία στο Βερολίνο. Εκεί εντάχθηκε σε ένα κύκλο φοιτητών και νεαρών καθηγητών γνωστό ως “Οι νέοι (αριστεροί) Χεγκελιανοί”, με αρχηγό τον Μπρούνο Μπάουερ. Μερικά μέλη αυτού του κύκλου αναζητούσαν συνδετικές γραμμές ανάμεσα στη μετα-αριστοτελική και τη μετα-Χεγκελιανή φιλοσοφία.

Είναι κατ’ εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.

Η θεωρία του έργου του, ο Μαρξισμός, υπήρξε το θεωρητικό υπόβαθρο της Οκτωβριανής  Επανάστασης του 1917 και του Σοβιετικού καθεστώτος.

Ορισμένα σημαντικά έργα του:

“Κριτική της Θεωρίας του Κράτους του Χέγκελ” (1843)
“Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα” (1844)
“Θέσεις για το Φόυερμπαχ” (1845)
“Η Γερμανική Ιδεολογία” (1845-46), σε συνεργασία με τον Ένγκελς
“Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος” (1847-48), σε συνεργασία με τον Ένγκελς
“Εισαγωγή στην κριτική της Πολιτικής Οικονομίας” (1857-58)
“Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας” (1859)
“Κεφάλαιο”, τόμος πρώτος (1867)
“Η Κομμούνα του Παρισιού” (1871), σε συνεργασία με τον Ένγκελς
“Κριτική του Προγράμματος της Γκότα” (1875)
“Κεφάλαιο”, τόμος δεύτερος (1885)
“Κεφάλαιο”, τόμος τρίτος (1894)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]