Ημέρα μνήμης, συγκίνησης και πένθους ήταν η 3η Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα, με χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να κατακλύζουν με την παρουσία τους τα νεκροταφεία, προκειμένου να πουν το «ύστατο χαίρε» στο αγαπημένο τους κόμμα.

Έπειτα από 40 χρόνια διαστρέβλωσης της έννοιας  «Σοσιαλισμός» το Κίνημα έριξε τίτλους τέλους, με την κεντρική κηδεία να λαμβάνει χώρα στο Ζάππειο, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφώνησε έναν άκρως συγκινητικό επικήδειο λόγο. Το πρώτο χώμα είχε ρίξει, ωστόσο, δύο ημέρες νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας ασφαλώς εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα, ως γιος του ιδρυτή του Κόμματος.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, ωστόσο και σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας. Ντυμένοι στα πράσινα και με φωτογραφίες του Ανδρέα ανά χείρας, χιλιάδες συμπολίτες μας από τον Έβρο ως την Κρήτη είπαν το «τελευταίο αντίο» στο κόμμα που τους παραμύθιασε καλύτερα από κάθε άλλο από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

2 (2)

Οι βετεράνοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ξύρισαν μπροστά στο μνήμα τα μουστάκια τους και έκαψαν ό,τι ζιβάγκο είχε απομείνει στην καρνταρόμπα τους, αδυνατώντας φυσικά να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Όσο για τις γυναίκες πέταξαν όλες τις λακ που είχαν ξεμείνει στα συρτάρια τους και ορκίστηκαν πως δεν θα ξαναβάψουν ξανθά τα μαλλιά τους.

Την ίδια ώρα, από τα μεγάφωνα έπαιζε η «Κάρμινα Μπουράνα» διασκευασμένη από τη Μόνικα, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκφράσει, έστω για τελευταία φορά, την ευγνωμοσύνη της στο ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησε ένα κράτος στο οποίο η αναξιοκρατία βασιλεύει. Γνωρίζει, άλλωστε καλά και η ίδια πως χωρίς προμόσιον και κυκλώματα θα ήταν παντελώς άγνωστη, όπως δηλαδή πραγματικά της αξίζει…

Οι λέξεις είναι δύσκολο να περιγράψουν το κλίμα οδύνης που επικρατούσε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Άκης Τσοχατζόπουλος διηγιόταν βουρκωμένος σε συγκρατουμένους του ορισμένες από τις καλύτερες παρτούζες που έκανε μαζί με συντρόφους του σε διάφορα… υπουργικά συμβούλια.

3 (3)

Μόνο ο Κίμων Κουλούρης αρνήθηκε να δώσει το παρών στις εκδηλώσεις και να κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση, καθώς δεν το χωράει ο νους του ότι το ΠΑΣΟΚ πέθανε. Μαζί με το κόμμα άλλωστε πεθαίνει κι αυτός, καθώς εκτός από επαγγελματίας ΠΑΣΟΚτζής δεν κατάφερε να γίνει τίποτε άλλο στη ζωή του.

Ανάλογη αρνητική στάση έδειξαν και κάποιοι αγρότες στην Κρήτη, οι οποίοι δημιούργησαν μία αίρεση, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ απλώς ξαποσταίνει και σύντομα θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κινήματος. Πιθανότατα με κάποιο δισέγγονο του Ανδρέα! Ούτε κι οι ίδιοι ξέρουν ακριβώς.

Επικαλούνται, ωστόσο, κάποιες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη σε όλα τα ψυχιατρεία της χώρας. Με βάση αυτά τα στοιχεία θέλουν να ελπίζουν πως το Κίνημα περνάει απλώς μία φάση νεκροφάνειας και πως σύντομα θα αρχίσει ξανά να βρίσκει αντίκτυπο στην κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, όμως, το ΠΑΣΟΚ οφείλει αυτή τη δημοσκοπική επιτυχία στο γεγονός ότι είναι ημίτρελοι οι δύο τελευταίοι ηγέτες του. Ο Ευάγγελος «Ναπολέων» Βενιζέλος και ο ΓΑΠ που ετοιμάζεται να ιδρύσει την ΠΑΣΟΚΑ Β` για να διώξει τη Δεξιά που ο ίδιος έφερε!

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση ορισμένων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι την ώρα της κηδείας του ΠΑΣΟΚ έκαναν πάρτι, ασελγώντας στο κουφάρι του κόμματος που κάποτε και οι ίδιοι ψήφιζαν…

Αντί για υστερόγραφο πάρτε στη μάπα την τελευταία προεκλογική ομιλία του Ανδρέα το 1981: «Λαός, ΠΑΣΟΚ στην εξουσία»! Πώρωση!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]