Ένα σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τις φάρμες για γούνες μέχρι το 2025 έχει ανησυχήσει τους παραγωγούς και έχει ενθουσιάσει τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, ως ένα σημάδι ότι η γούνα βγαίνει εκτός της μόδας, ακόμη και για μία χώρα που κάποτε ανήκε παγκόσμια στους μεγαλύτερους παραγωγούς γούνας.

Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ έχει συμφωνήσει να κλείσει τις φάρμες αλεπούδων και βιζόν που παράγουν ένα εκατομμύριο δέρματα τον χρόνο, ως μέρος της συμφωνίας της για τη διεύρυνση της μειοψηφικής δικομματικής της κυβέρνησης με το να προσαρτήσει το αντίθετο στις γούνες φιλελεύθερο κόμμα.

“Είμαστε σοκαρισμένοι, ταραγμένοι μέχρι το κόκκαλο”, είπε ο Guri Wormdahl από τη νορβηγική ομοσπονδία κτηνοτρόφων για γούνες”.

Είπε ότι υπάρχουν περίπου 200 φάρμες γούνας στη Νορβηγία που απασχολούν 400 άτομα, κάτω από αυστηρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων, με ετήσιο τζίρο μέχρι και 500 εκατομμύρια κορώνες.

Η ομάδα δικαιωμάτων των ζώων Νώε, χαιρέτισε την απόφαση ως μέρος μίας προσπάθειας αλλαγής απέναντι σε αυτό που βλέπει ως ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση, με ελαττωμένο μάλιστα το ενδιαφέρον των καταναλωτών μόδας.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι”, είπε ο επικεφαλής του Νώε Σίρι Μάρτινσεν, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο έδειχνε να έχει την πλειοψηφία της υποστήριξης στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Το αποκορύφωμα για τις φάρμες αλεπούδων στη Νορβηγία καταγράφηκε το 1939, λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν η χώρα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός με περίπου 20.000 φάρμες σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Το 2013, αντίθετα, η Νορβηγία παρήγαγε μόλις το 3% από τα 7.3 εκατομμύρια γούνες αλεπούδων που παράγονται παγκόσμια, σε μια αγορά που κυριαρχεί η Κίνα με 69% και η Φινλανδία.

Τον ίδιο χρόνο η Νορβηγία παρήγαγε το 1% παγκοσμίως από τα 72.6 εκατομμύρια γούνες βιζόν, με την Κίνα να κυριαρχεί και σε αυτή την αγορά.

“Δεν είναι μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση στη Νορβηγία”, δήλωσε ο Sveinung Fjose, της Menon Business Economics και ειδικός στις φάρμες για γούνα. “Δεν θα επηρέαζε σοβαρά τη νορβηγική οικονομία να τις κλείσουν”.

Ο Διεθνής οργανισμός Humane Society, ο οποίος κάνει καμπάνια ενάντια στο εμπόριο γούνας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Νορβηγία ήταν το 14ο ευρωπαϊκό κράτος που κατήργησε τις φάρμες για γούνες “διασώζοντας ζώα που θα περνούσαν διαφορετικά όλη τους τη ζωή σε στριμωγμένα, γυμνά κλουβιά”.

To 2017 o ιταλικός οίκος Gucci είπε ότι θα σταματούσε να χρησιμοποιεί γούνες για τα σχέδια του, ενισχύοντας τον αυξανόμενο αριθμό οίκων μόδας που αναζητούν εναλλακτικές λόγω της αυξημένης πίεσης από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και λόγω αλλαγής στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

*Από Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]