Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρέουν και βυθίζουν στο θάνατο χιλιάδες πολίτες που βρίσκονταν εκεί. Τα σύννεφα της τρομοκρατίας σκεπάζουν ολόκληρη την Αμερική, καθώς ο ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος θεωρείται ο  Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Θεωρίες συνωμοσίας αρχίζουν να ξεδιπλώνονται και όλοι ψάχνουν να βρουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Η 7η τέχνη δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με ένα τόσο ευαίσθητο, αλλά και εμπορικό θέμα. Πλειάδα ντοκιμαντέρ, δραματικές αλλά ακόμη και συναισθηματικές ταινίες αφορμούνται όχι μόνο από το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, αλλά και από ιστορίες παλιότερες αλλά και νεότερες που εξελίχθηκαν με φόντο τους Δίδυμους Πύργους. To 3pointmagazine.gr παρουσιάζει τέσσερις από αυτές.

Fahrenheit 9/11 (2004)

To ντοκιμαντέρ του Αμερικανού σκηνοθέτη Michael Moore είναι ένα από τα πιο επικερδή αλλά και από τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου. Μεταξύ πολλών άλλων, o George Bush παρουσιάζεται ως ένας Τεξανός χωριάτης  και τα Μ.Μ.Ε. της χώρας παρουσιάζονται ως «μαζορέτες»  που εκμεταλλεύονται το οδυνηρό γεγονός με σκοπό να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

 

 

Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο φεστιβάλ των Καννών του 2004 και χειροκροτείται για είκοσι λεπτά από τους θεατές του, ενώ συνάμα καταφέρνει να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα. Ο σκηνοθέτης από την άλλη κατηγορείται για προδότης και δέχεται απειλές για τη ζωή του.

11’09″01 (2002)

‘Εντεκα σκηνοθέτες, από έντεκα μεριές του κόσμου διηγούνται τη δική τους ιστορία σχετικά με τα γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου. Η μόνη οδηγία που τους είχε δοθεί από τη γαλλική εταιρεία παραγωγής  Studio Canal, τη δημιουργό του project, ήταν οι ιστορίες τους να μην ξεπερνούν τα 11 λεπτά και τα 9 δευτερόλεπτα.

Το 2002 στο φεστιβάλ της Βενετίας το 11’09″01 τιμάται με το βραβείο UNESCO.

 


United 93 (2006)

Ο Paul Greengrass δημιουργεί μία ταινία η οποία αναπαριστά με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και αληθοφάνεια γινόταν τα γεγονότα της, διάσημης πλέον, πτήσης 93 των United Airlines.

 

 

Η πτήση από το New Jersey στο San Francisco στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 δεν θα φτάσει ποτέ στο προορισμό της όταν  τέσσερις τρομοκράτες καταφέρνουν να πάρουν το έλεγχο του αεροπλάνου. Η πτήση 93 όμως δεν θα προσκρούσει ποτέ στους Δίδυμους Πύργους, όταν οι επιβάτες της καταλαβαίνουν τον σκοπό των αεροπειρατών και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποτρέψουν τα σχέδια τους. Το αεροσκάφος συνθλίβεται περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Πρόκειται για μία αρκετά σκληρή ταινία, η οποία επαναφέρει στην επιφάνεια νωπές και πολύ δυσάρεστες μνήμες, ειδικά στις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης. Τότε πολλοί είχαν πει ότι «είναι  πολύ νωρίς» για να αποτυπωθεί το τραγικό γεγονός στη μεγάλη οθόνη.

Μan on wire (2008)

Oι Δίδυμοι Πύργοι είχαν ξεχωριστή σημασία για κάθε άνθρωπο. Για κάποιους ήταν απλά ο τόπος εργασίας τους, για άλλους ένα κτίριο-ορόσημο της Αμερικής, για πολλούς έπειτα μεταμορφώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ηπείρου και για άλλους ήταν η αρχή της δημιουργίας ενός ασυγκράτητου μίσους.  Για τον ακροβάτη Philippe Petit’ όμως οι Δίδυμοι Πύργοι αποτελούσαν όνειρο αλλά και εμπειρία που του σημάδεψε ολόκληρη ζωή.

Η ταινία πραγματεύεται αληθινή ιστορία του 1974 και βασίζεται στο βιβλίο του ίδιου του Philippe Petit’. Το «Man on wire», μας διηγείται λοιπόν την προσπάθεια του νεαρού ακροβάτη να διασχίσει πάνω σε ένα τεντωμένο καλώδιο τους Δίδυμους Πύργους. Ο τίτλος της ταινίας μάλιστα προέρχεται από την αναφορά της αστυνομίας, η οποία τον είχε συλλάβει αφού ο Philippe περπατούσε επί μία ώρα στο κενό.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]