Ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε την τελική 23άδα της εθνικής μας ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας, σε λιγότερο από έναν μήνα. Όπως κάθε ομάδα, έτσι και εμείς έχουμε τα «όπλα» μας και τις αδυναμίες μας.

Ανέκαθεν στηριζόμασταν πρώτα στην άμυνά μας και γενικότερα στην αμυντική μας λειτουργία ως σύνολο και ως ομάδα και μετά σε οτιδήποτε άλλο. Είναι αυτονόητο πως δεν είμαστε Βραζιλία, Αργεντινή, Ισπανία ή Γερμανία, αλλά κάτι έχουμε να δείξουμε και εμείς. Ας δούμε τι είναι αυτό, πιο αναλυτικά.

Τέρμα

Ο Ορέστης Καρνέζης θα υπερασπιστεί την εστία μας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Πρόκειται για την πιο αξιόπιστη λύση της Εθνικής και ήταν βασικός σχεδόν σε όλα τα ματς, μέχρι σήμερα. Του ανήκει δικαιωματικά η θέση του βασικού. Το μόνο αρνητικό στην περίπτωσή του, είναι ότι με την Γρανάδα έκανε μόλις 6 συμμετοχές, η μία εκ των οποίων ήταν αυτή στην οποία κράτησε την Μπαρτσελόνα στο μηδέν. Πάντως το θετικό είναι ότι από τις 12/04 και το ματς με την Μπάρτσα, οι συμμετοχές του είναι συνεχόμενες. Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ανέτοιμος.

Άμυνα

Το δυνατό μας όπλο για ακόμα μία διοργάνωση θα είναι η άμυνά μας. Οι θέσεις φαντάζουν κλειδωμένες από τους (από δεξιά προς τα αριστερά), Βασίλη Τοροσίδη, Κώστα  Μανωλά, Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Χοσέ Χολέμπας.

Ο «Τόρο» δεν ξεκίνησε πολύ καλά στο πρώτο μισό της σεζόν με τη Ρόμα, αλλά το 2014 ήταν η χρονιά του. Έκανε 16 συμμετοχές (οι περισσότερες ως βασικός) με το που μπήκε η νέα χρονιά και συνολικά είχε 22. Καθόλου άσχημα, παίζοντας στην ομάδα που τερμάτισε δεύτερη πίσω μόνο από την εκτός ανταγωνισμού Γιουβέντους.

Όσο για τους υπόλοιπους δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση και πολλά λόγια. Ο Sokratis ήταν βασικός (30 συμμετοχές) σε πρωτάθλημα και Champions League στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπως και οι Μανωλάς και Χολέμπας στον Ολυμπιακό. Αν είναι υγιείς, αυτοί θα είναι η τετράδα της άμυνας.

Μέσοι

Στο κέντρο τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Δύο από τις τρεις θέσεις είναι μάλλον σίγουρες και για την τρίτη κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά κάτι. Ο Κώστας Κατσουράνης και ο Γιάννης Μανιάτης είναι οι δύο «σίγουροι» και για τον τρίτο μπορεί να γίνει πολύς λόγος.

Πρώτη λύση είναι να παίξει ο Αλέξανδρος Τζιώλης που είχε γεμάτη σεζόν με ΠΑΟΚ και Καϊσερίσπορ. Αν και η ομάδα του στην Τουρκία τερμάτισε στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος. Αμέσως επόμενη πιθανότερη λύση είναι ο Αντρέας Σάμαρης του Ολυμπιακού. Νεαρός, μαχητικός, με καλή φυσική κατάσταση και καλά τεχνικά στοιχεία. Απέκτησε και παραστάσεις από το Champions League, έχοντας 6 συμμετοχές ως βασικός και δεν θα μπει εντελώς ψαρωμένος σε περίπτωση που προτιμηθεί για το αρχικό σχήμα.

Από κει και πέρα, υπάρχουν οι Παναγιώτης Ταχτσίδης (βασικός στο πρώτο μισό της σεζόν στην Κατάνια, αλλαγή στην Τορίνο), Παναγιώτης Κονέ (βασικός και αρχηγός στην Μπολόνια, η οποία όμως υποβιβάστηκε) και προφανώς ο μεγάλος αρχηγός και «ψυχή» της ομάδας, Γιώργος Καραγκούνης (στα 37 του και με 6 συμμετοχές ως βασικός στην Φούλαμ που έπεσε).

Επίθεση

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η τριάδα της επίθεσης θα ήταν «κλειδωμένη» όπως και η τετράδα της άμυνας. Σάλπι-Μήτρογλου-Σαμαράς. Σε περίπτωση που δεν παίξει όμως βασικός ο Μήτρογλου, καθώς ταλαιπωρήθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τραυματισμό στο γόνατό του, τα πράγματα περιπλέκονται πολύ.

Πιθανότατα θα παίξει ο «Σάλπι» κορυφή με τον Σαμαρά αριστερά και κάποιον από τους Φετφατζίδη και Κονέ αριστερά.  Ο νεαρός πρώην παίχτης του Ολυμπιακού, μπορεί να μην έχει εμπειρίες σε τέτοιο επίπεδο, αλλά έχει το θετικό ότι είναι αριστεροπόδαρος και πριν λίγες μέρες… ανέβασε τις μετοχές του πετυχαίνοντας το γκολ της νίκης για την Τζένοα στο 1-0 απέναντι στη Ρόμα. Μάλιστα, το άλλο γκολ που πέτυχε με την ομάδα της Γένοβας, το πέτυχε και πάλι σε νίκη της Τζένοα, απέναντι στην Λάτσιο (2-0). Όσο για τον Κονέ, μπορεί να θεωρείται μέσος, αλλά έχει αγωνιστεί αρκετές φορές σε θέση πλάγιου μεσοεπιθετικού.

Πάντα υπάρχει βέβαια και η λύση που ακούει στο όνομα, Φάνης Γκέκας, ειδικά αν ο Φερνάντο Σάντος δεν θα θέλει να αλλάξει θέση στον Σαλπιγγίδη.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα παραπάνω από υποθέσεις. Λίγες μέρες υπομονή και θα μας λυθούν όλες οι απορίες που μπορεί να έχουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε «σάκος του μποξ» για καμία από τις αντιπάλους μας στους ομίλους και θα παλέψουμε όλα τα παιχνίδια χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας. Από κει και έπειτα, όπου μας βγάλει…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]