Πρωτοβουλία ενάντια στο χουλιγκανισμό με σχηματισμό κοινής εξέδρας από φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στα ματς της Ευρωλίγκα, έχει πάρει το μπασκετικό σάιτ eurohoops.net. Mέχρι τις 10 Ιανουαρίου φίλοι και των δύο ομάδων που θέλουν να δουν μαζί τα δύο παιχνίδια, θα μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους και αν συγκεντρωθούν αρκετές συμμετοχές, τότε το αίτημα θα διαβιβαστεί στις διοικήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για να εγκριθεί. Για την πρωτότυπη προσπάθεια, μιλήσαμε με το συνάδελφο από το Eurohoops, Νίκο Βαρλά.

Η συνήθεια που δεν έγινε λατρεία
Οι σκηνές βίας στα ελληνικά γήπεδα αποτελούν οικεία εικόνα. Το γήπεδο στα μεγάλα ματς, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης κι άβατο για οικογένειες και κόσμο που θέλει να δει την ομάδα του κι όχι να τις «παίξει». Φωτοβολίδες στο παρκέ, σπασμένα καθίσματα και τραυματίες αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ντέρμπι. Σε αρκετά ματς, το τέλος γράφτηκε μπροστά σε άδειες κερκίδες, ενώ κάποια διακόπηκαν οριστικά.  Τείνει να γίνει παράδοση στην αρχή της κάθε σεζόν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να παίζουν κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας για επεισόδια. Παράλληλα το τοπίο στο ελληνικό μπάσκετ έχει γίνει ακόμα πιο καταθλιπτικό, καθώς η απαγόρευση στις μετακινήσεις  των οπαδών εκτός του ότι δεν έλυσε το πρόβλημα, έβαλε ταφόπλακα στον αθλητισμό όπως τον ξέραμε κάποτε.


“Είναι ρεαλιστικό να πετύχει”

Η πεποίθηση ότι αυτή η κατάσταση μπορεί ν’ αλλάξει, αρκεί να κάνει ο καθένας κάτι από το “πόστο του”, ήταν ο λόγος που το eurohoops ξεκίνησε την εκστρατεία για μια κοινή “αιώνια” εξέδρα. “Είναι μια ιδέα με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Εμείς ως αθλητικογράφοι δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε νόμους ή να πάρουμε αποφάσεις. Μπορούμε όμως να πούμε σε φίλους, κολλητούς και συγγενείς να κάνουν ό,τι και στο σπίτι τους. Να δουν δυο ματς παρέα”, λέει στο 3pointmagazine ο Ν. Βαρλάς.

Δεδομένου ότι στην Ευρωλίγκα, οι κανονισμοί ασφαλείας στα γήπεδα είναι πιο αυστηροί, η πρόταση φαίνεται πως μπορεί να είναι υλοποιήσιμη. “Θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή συγκυρία τα δύο ματς του Τοπ 16. Αν μαζέψουμε 100-200 άτομα, τότε θα στείλουμε στις ομάδες ότι υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία, με την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή. Μιλάμε άλλωστε για ένα πολύ μικρό κομμάτι σε τεράστια γήπεδα. Ακόμα κι η αστυνόμευση θεωρώ πως δεν μπορεί παρά να είναι διακριτική”. Αν αυτό συμβεί, θα στείλει διπλό μήνυμα: “Πρώτον ότι υπάρχει κόσμος που αγαπά το μπάσκετ και δεν θέλει να τις παίξει με τον διπλανό του. Δεύτερο να δείξουμε στο εξωτερικό ότι υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι της χώρας”. Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που σημειωθούν επεισόδια, “θ’ αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος”.

Εκεί που η βία είναι άγνωστη λέξη
Σε άλλες χώρες και πρωταθλήματα υψηλού επίπεδου, όπως στην Ισπανία και την ACB, το μπάσκετ αντιμετωπίζεται ως αξιοποιήσιμο προϊόν. Η ACB είναι μια λίγκα προσαρμοσμένη στα πρότυπα του ΝΒΑ, αποτελώντας την καλύτερη της Ευρώπης και απέχοντας πολύ από τη δική μας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Τα γήπεδα της δεν θυμίζουν το γυμναστήριο του σχολείου, οι εκδηλώσεις ποικίλουν και το άθλημα πλαισιώνεται από ευρηματικά σποτ, όπως το πρόσφατο “Feliz Navidad” με πρωταγωνιστές τους παίκτες. Η βία αποτελεί άγνωστη λέξη. Στο Copa Del Rey, το δικό τους Κύπελλο, διεξάγεται final 8. Σε ένα μόνο κλειστό γήπεδο μπάσκετ μπορούν να συνυπάρξουν οπαδοί 8 ομάδων, ανάμεσά τους συνήθως κι εκείνοι των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Xoρεύοντας με τους χούλιγκαν
Αντιθέτως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο τελικός του Κυπέλλου, που ήταν μέχρι φέτος μονοπώλιο των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ήταν συνώνυμο της καταστροφής. Παρότι αφορούσε δύο ομάδες και λίγες εκατοντάδες άτομα, που χωρίζονταν από νεκρές ζώνες προστασίας με τις άδειες κεντρικές κερκίδες, είδαμε ακόμα και χούλιγκαν που χόρευαν στη μέση του παρκέ κρατώντας μαχαίρια. Δεν συνελήφθησαν ποτέ. “Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Κανένας φορέας δεν λειτουργεί σωστά”, υπογραμμίζει ο Ν. Βαρλάς.

Δεν είναι απάντηση, αλλά ερώτηση
Η πρωτοβουλία του Eurohoops για την κοινή “αιώνια” εξέδρα δεν έχει σκοπό να λύσει το χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Θέλει όμως να θυμίσει παλιές εποχές. “Όταν οι πατεράδες μας πήγαιναν γήπεδο παρέα κι ας ήταν διαφορετικές ομάδες”. Μπορεί ακόμα να θέσει ερωτήματα, έχοντας ήδη προλάβει να κάνει το πρώτο κι έχει να κάνει με την πλήρη αδράνεια των αρμόδιων αρχών να κάνουν οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση στο παρελθόν. Η πρωτοβουλία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Αρκετοί έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ πολλοί τη διαδίδουν μέσω των social media. Ο χρόνος μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όταν και τελειώνει η προθεσμία είναι αρκετός για να γίνει το πρώτο βήμα που θα κάνει μια ωραία ιδέα πραγματικότητα.

Περισσότερα για τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]