Η Γιουβέντους ανακοίνωσε την απόκτηση του 18άχρονου Γάλλου μεσοεπιθετικού, Κίνγκσλι Κομάν από την Παρί Σεν Ζερμέν και πέρα από την εθνικότητα, η περίπτωσή του έχει κοινά χαρακτηριστικά με την καριέρα των Νικολά Ανελκά και Πολ Πογκμπά.

Θα γίνει τόσο σπουδαίος όσο ο Ανελκά; Θα καταφέρει να κάνει άμεσα το «μπαμ» σαν τον Πογκμπά; Μένει να το δούμε.

Στο σουλούπι, στις κινήσεις αλλά και στην εμφάνιση μοιάζει περισσότερο με τον Πογκμπά. Ψηλός και αδύνατος, με αρκετά καλή τεχνική κατάρτιση, στρίβει πάρα πολύ εύκολα, χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια με καλύτερο το δεξί ενώ το δυνατό του προσόν είναι η επιτάχυνση. Αν βρει ελεύθερο χώρο είναι δύσκολο να τον σταματήσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέση που αγωνίζεται πάντως, φέρνει πιο πολύ στον Ανελκά, καθώς η αγαπημένη του θέση είναι να παίζει αριστερά στους τρεις της επίθεσης, αλλά και ως δεκάρι πίσω από τους επιθετικούς. Αν ο Αντόνιο Κόντε τον δοκιμάσει και ως καθαρόαιμο μέσο δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα, γιατί αν δυναμώσει έχει όλα τα φόντα να καλύψει και αυτή τη θέση.

Ο Ανελκά όπως και ο Κομάν, ξεκίνησε την καριέρα του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Τον Φλεβάρη του 2013 μάλιστα, ήταν ο Κομάν, αυτός που έσπασε το ρεκόρ του Νικολά Ανελκά, καθώς έγινε ο νεότερος παίχτης που αγωνίζεται σε επίσημο παιχνίδι στην ιστορία της ομάδα του Παρισιού, όντας 16 χρονών και 246 ημερών (αντίπαλος η Σοσό)! Ένα ακόμα κοινό του Κομάν με τον Ανελκά είναι το γεγονός ότι δεν έμεινε πολύ στην Παρί και έφυγε νωρίς από τη Γαλλία για να βρει περισσότερες ευκαιρίες να παίξει και να φτιάξει το όνομά του. Συνολικά στην καριέρα του Ανελκά, δαπανήθηκαν περίπου 90 εκατομμύρια λίρες από ομάδες για να τον κάνουν δικό τους (Άρσεναλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Φενέρμπαχτσέ, Μπόλτον, Τσέλσι, Σανγκάη Σενχούα, Γιουβέντους, Γουέστ Μπρομ).

Ο Πογκμπά από την άλλη, έφυγε ακόμα νωρίτερα από τον Ανελκά από τη Γαλλία και πήγε να δοκιμάσει την τύχη του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μόλις κατάλαβε ότι δεν θα πάρει τις ευκαιρίες που άξιζε, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και όταν τελείωσε το συμβόλαιό του, δεν το σκέφτηκε λεπτό μόλις έδειξε ενδιαφέρον η Γιουβέντους. Από τότε, είναι λίγο πολύ γνωστή η πορεία του σε όλους μας. Βασικός στο Τορίνο, βασικός και στο Μουντιάλ με την εθνική Γαλλίας, μόλις στα 21 του χρόνια με σχεδόν όλες τις ομάδες, ακόμα και την ίδια την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να θέλουν να τον κάνουν δικό τους.

Kinglsey Coman

Αρκετά όμως για τους άλλους. Ο Κομάν, έκανε την επιλογή του και ετοιμάζεται να γράψει τη δική του ιστορία. Του προσφέρθηκε συμβόλαιο τριών χρόνων από την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά θεώρησε ότι θα έχει πολύ λίγες ευκαιρίες να «λάμψει» στο Παρίσι και έτσι υπέγραψε με την Γιούβε μέχρι το 2019! Πήρε το ρίσκο και μένει να δούμε αν θα του βγει.

Το 2012 ο τεχνικός της εθνικής Γαλλίας U-17. Πατρίκ Γκονφαλόν, είχε δηλώσει για αυτόν: «Είναι ο πιο ταλαντούχος παίχτης στην Γαλλία αυτή τη στιγμή και αν ήταν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη Γαλλία πέρα της Παρί, θα ήταν σίγουρα βασικός από σήμερα».

Ο Λοράν Μπλαν (τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν) από τη μεριά του, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για το νέο του συμβόλαιο ήταν σε εξέλιξη, είχε πει το εξής: «Πιστεύω ότι είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες στη Γαλλία. Είναι στο χέρι του να εξελίξει ακόμα περισσότερο το ταλέντο του και εύχομαι να βγούμε κερδισμένοι και οι δύο από αυτό στο μέλλον». Φαίνεται όμως ότι οι τρεις συμμετοχές του μέχρι σήμερα με την πρώτη ομάδα της Παρί και τα ματς της Youth League (Το Champions League των ομάδων νέων) όπου έβγαλε μάτια, δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τον φιλόδοξο Γάλλο στο Παρίσι.

Μένει να δούμε, αν θα έχει την εξέλιξη του Πογκμπά στο Τορίνο και του Ανελκά στην καριέρα του γενικότερα. Γιατί δυνατότητες σίγουρα έχει και είναι και σπάνιες για την ηλικία του. Βέβαια η επιτυχία από την αποτυχία είναι ένα τσιγάρο δρόμος και αν δεν παλέψεις δεν σου χαρίζεται τίποτα, οπότε το μόνο δεδομένο είναι ότι πρέπει να δουλέψει και να κερδίσει όσα πιστεύει ότι δικαιούται. Θα τα καταφέρει; Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην του το ευχηθούμε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]