Σαν σήμερα πριν από 331 χρόνια ο Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϋ  παρατήρησε και περιέγραψε για πρώτη φορά τον κομήτη που πήρε και το όνομά του, τον κομήτη του Χάλεϋ. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να προσδιορίσει την τροχιά του, καθώς η πρόβλεψή του για την επανεμφάνιση του συγκεκριμένου κομήτη επιβεβαιώθηκε το 1758.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που σε αντίθεση με τους πλανήτες, περιφέρονται γύρω από τα άστρα σε διάφορες τροχιές και έχουν τροχιακές περιόδους από λίγα μέχρι χιλιάδες χρόνια. Οι κομήτες είναι γιγάντιες «χιονόμπαλες», οι οποίες όταν προσεγγίζουν τον Ήλιο ένα μέρος του πάγου τους θερμαίνεται και υποβάλλεται σε εξάχνωση (περνά, δηλαδή, από τη στερεή μορφή απευθείας στην αέρια). Το αέριο που  δημιουργείται, απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη. Η διάμετρος του πυρήνα του κομήτη κυμαίνεται από μερικά μέτρα μέχρι σε δεκάδες χιλιόμετρα και αποτελείται από χαλαρά συνδεδεμένο πάγο, σκόνη και πετρώματα.

Ο κομήτης του Χάλεϋ είναι περιοδικός κομήτης που κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή της Γης κάθε 75 με 76 χρόνια. Είναι ο μόνος κομήτης που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι και δύο φορές σε μια ανθρώπινη ζωή. Άλλοι κομήτες είναι πολύ πιο φωτεινοί και θεαματικοί αλλά περνάνε κοντά στη γη ή είναι ορατοί από αυτήν μια φορά κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια.

haley1

 Πριν από την ανακάλυψή του από τον Χάλεϋ το 1682,  έχουν βρεθεί στην Κίνα καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του κομήτη αυτού από το 240 π. Χ., ενώ πιθανότατα να έχει καταγραφεί και από τους Αρχαίους Έλληνες το 466 π. Χ. Επιπλέον, εικάζεται ότι το Άστρο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στην Βηθλεέμ και στον νεογέννητο Ιησού μπορεί να είναι ο κομήτης Χάλεϋ.

 Η εμφάνισή του το 1910 προκάλεσε κύματα πανικού, καθώς η Γη θα πέρναγε μέσα από την ουρά του κομήτη. Οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί επειδή κυκλοφορούσε η φήμη ότι το υδροκυάνιο που είχε ανακαλυφθεί στην ουρά του κομήτη μπορεί να αφανίσει κάθε μορφή ζωής στο πλανήτη. Έτσι, υπήρξαν πολλοί που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και άρχιζαν να πουλάνε αντι-ασφυξιογόνες μάσκες, αλλά και χάπια και ομπρέλες για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου αερίου.

haley2

 Αντιθέτως, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν ατάραχος δήλωνε: «Με βεβαιότητα σας λέω πως ο κομήτης δεν θα συγκρουστεί με τη Γη». Και όταν του είπαν «μα καλά πώς είσαι τόσο σίγουρος;», εκείνος απάντησε: «Αν ο κομήτης δεν πέσει, θα έχω δίκιο. Αν πάλι πέσει, κανείς δεν θα ζει για να πει ότι έκανα λάθος».

 Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 εκατομμυρίων περίπου χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, χωρίς να συντελεστεί καμία καταστροφή, διαψεύδοντας έτσι όσους κινδυνολογούσαν. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου του 1986, προσελκύοντας βέβαια μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, χωρίς την διάδοση καταστροφικών προβλέψεων για την ύπαρξη του πλανήτη μας. Είχαν οργανωθεί αποστολές ερευνητικών διαστημικών συσκευών για να παρατηρήσουν τον κομήτη καθώς αυτός θα πλησίαζε προς τον Ήλιο, και μάλιστα μία από αυτές, το Giotto, κατάφερε να φωτογραφήσει τον πυρήνα του. Η επόμενη εμφάνιση του κομήτη στον πλανήτη Γη αναμένεται στις 28 Ιουλίου του 2061.

haley3

 Από τα αρχαία χρόνια οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, που τους αντιλαμβάνονταν κυρίως ως κακούς οιωνούς, λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Συνήθως συνδέονταν με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, δηλαδή με λοιμούς, θανάτους και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, αλλά πολύ εύκολο να σπείρει τον πανικό βασιζόμενος στην άγνοια. Ο Χάλεϋ με την πρόβλεψή της εμφάνισης του κομήτη τον 19ο αιώνα απέδειξε ότι εάν κάποιος στηριχθεί στις γνώσεις που του δίνει η επιστήμη και όχι κάθε είδους λεγόμενος «προφήτης» ή αστρολόγος, τότε μπορούμε να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για το μέλλον.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts