Κούρδοι στην Ελλάδα: «Ο Ερντογάν θέτει σε καταστροφική τροχιά την ίδια του τη χώρα»

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούνης
Φωτογραφίες: Μαρία Χουρδάρη (Maria Chourdari)

Όταν φίλοι από την Τουρκία φοβούνται να γράψουν ανοικτά τις σκέψεις τους για την πολιτική κατάσταση της χώρας ακόμη και σε ένα άχρωμο «παράθυρο» στο κάθε Facebook, τότε δεν χρειάζονται πολλά επιπλέον στοιχεία για να διαπιστώσει κάποιος ότι η χώρα διαβαίνει –ξανά, ίσως όμως χειρότερα από ποτέ- μια περίοδο φασισμού και τρομοκρατίας –πραγματικής, κρατικής τρομοκρατίας. Όμως η τελευταία έκθεση του Human Rights Watch* (HRW – Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι συγκλονιστική και έρχεται να επιβεβαιώσει φόβους που αγωνιζόμενα κομμάτια του πληθυσμού εξέφραζαν εδώ και μήνες: απαγωγές –που επίσημα καταγράφονται ως «εξαφανίσεις»-, βασανιστήρια –που ουδέποτε επιβεβαιώνονται από τους εντεταλμένους ιατρούς-, βιασμοί σε βάρος πλήθους «υπόπτων», οι οικογένειες των οποίων σε πολλές περιπτώσεις έχουν χάσει τα ίχνη τους και, αγωνιωδώς, τους αναζητούν.

Από την εκδήλωση για τα 14 χρόνια του PYD στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του HRW, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των απαχθέντων προέρχεται από όσους εξετάζονται για σχέσεις με τον Φετουλά Γκιουλέν ή με κουρδικές οργανώσεις. Και όπως είπε στο 3pointmagazine.gr, στο περιθώριο εκδήλωσης στο κινηματογράφο «Αλκυονίς» για τα 14 χρόνια του κουρδικού PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, με έδρα τη Συρία), ο Γιουσούφ Οζντεμίρ, εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, με έδρα την Τουρκία) «όλα, δυστυχώς, δείχνουν πως ο Ερντογάν δεν υπολείπεται σε τίποτε από τους Φράνκο, Χίτλερ και Μουσολίνι».

Σύμφωνα με τον κ. Οζντεμίρ «γενικά το τουρκικό κράτος δείχνει να βαθαίνει σε πλήρη παρακμή. Πέρα από όσους αγωνίζονται, ή κατηγορούνται για επαναστατική δράση, ο Ερντογάν οδηγεί στη φυλακή 280 στρατηγούς. Επιπλέον, από το δημόσιο έχουν ήδη διωχθεί 130.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, είναι και χιλιάδες εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί. Φανταστείτε πόσο αργά θα αναπληρωθούν αυτά τα κενά. Εκτός αν το κάνει όπως με τους δημάρχους και τους νομάρχες. Οπου έστειλε στη φυλακή 120 δημάρχους του HDP και έβαλε πιόνια του, ανθρώπους αγράμματους, απλώς για να υπηρετήσουν το φασιστικό του όραμα». Ο Γιουσούφ Οζντεμίρ, μεταφέροντας, όπως λέει, μια άποψη που επικρατεί στους Κούρδους, εκτιμά πως «ο Ερντογάν βάζει σε καταστροφική τροχιά την ίδια την Τουρκία και τον λαό του. Παλαιότερα, ήταν ένα κράτος, που με όλα τα του τα στραβά είχε στοιχειωδώς φιλικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες. Σήμερα, όμως, με τον Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπα με το Ιράκ, το Ιράν, τη Γερμανία, την Ευρώπη, την Αμερική. Γεννά εχθρούς αυτή η πολιτική» εξηγεί.

Ο Γιοσούφ Οζντεμίρ, εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που «μετρά» δώδεκα βουλευτές έγκλειστους σε τουρκικές φυλακές.

Για το PYD, το… τιμώμενο κουρδικό κόμμα στη Συρία, ο Γιουσούφ Οζντεμίρ λέει ότι «είναι αδελφό κόμμα του HDP. Και τα δυο πήραν την ιδεολογία τους από τον Οτζαλάν. Και είναι ένα κόμμα που ανοίγει μια μοναδική προοπτική στη Συρία, όπου μέχρι πρόσφατα οι Κούρδοι δεν είχαν ούτε ταυτότητα. Οι Κούρδοι εκεί όμως κέρδισαν τη συμπάθεια του κόσμου μέσα από τον αγώνα τους. Έναν αγώνα για μια χώρα και έναν κόσμο με ισότητα, που δεν θα διακρίνει φύλα, φυλές, χρώματα και θρησκείες. Γι’ αυτό λοιπόν» καταλήγει ο κ. Οζντεμίρ, «εμείς λέμε ναι στην αναγνώριση του Κουρδιστάν. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να το επιτύχουμε μέσα από τον εθνικισμό. Γιατί τότε θα είμαστε φασίστες, όπως ο Ερντογάν και οι όμοιοί του».

*Η έκθεση του HRW

**Ο χαιρετισμός του Ιμπραχέμ Μουσλέμ, εκπροσώπου του PYD στην Ελλάδα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]