Η Κρήτη είναι ένας τόπος με πάρα πολλά όμορφα και διαφορετικά μέρη που σίγουρα δεν σου φτάνει μόνο ένα καλοκαίρι για να τα ανακαλύψεις.

Ξεκινάμε λοιπόν την εξερεύνηση στο «πληθωρικό» αυτό νησί με 3 προορισμούς που ικανοποιούν διαφορετικά γούστα. Αυτή την εβδομάδα, οι συντάκτες του 3pointmagazine.gr σας ταξιδεύουν στα «χίπικα» Μάταλα, στην εξωτική Χρυσή και στον παραδοσιακό οικισμό Μηλιά.


Μάταλα: Τα… χίπικα!

matala

Η αλήθεια είναι ότι ο χαρακτηρισμός “χίπικο” δεν αντιπροσωπεύει πλέον το νότιο αυτό σημείο της Κρήτης. Μπορεί τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 τα παιδιά των λουλουδιών και διάσημοι καλλιτέχνες να έκαναν “στέκι” τους τα Μάταλα, ωστόσο σήμερα το μέρος αποτελεί έναν ακόμη όμορφο προορισμό, που όμως καμία σχέση δεν έχει με το μέρος που επισκέπτονταν η Τζάνις Τζόπλιν, η Τζόαν Μπαέζ και ο Μπομπ Ντύλαν.

Το μικρό ψαροχώρι βέβαια πέρα από τις γραφικές -αλλά ακριβές- ταβέρνες και τα σοκάκια, δεν διαθέτει κάποιο κάμπινγκ και έτσι όσοι θέλουν να τα επισκεφτούν (όσοι δεν μένουν σε δωμάτια μέσα στο χωριό) θα πρέπει να έχουν μεταφορικό μέσο.

Να πάτε: αν σας αρέσουν τα παιχνίδια με τα κύματα. Δεδομένου ότι βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού και “βλέπει” πέλαγο, είναι πολύ πιθανό τα κύματα να είναι τεράστια. Αν είστε ο τύπος που ενθουσιάζεται με τα παιχνίδια στη θάλασσα, τότε τα Μάταλα είναι ο ιδανικός προορισμός

Να μην πάτε: αν ψάχνετε για κάτι πιο “κοσμικό” και extreme. Επίσης αν θέλετε τη θάλασσα “λάδι”.

Σοφιάννα Μπονοβόλια

 

Οικισμός “Μηλιά”: αναβιώνοντας το παρελθόν

Milia

Μερικές οικογένειες επέστρεψαν στην γενέτειρά τους, τη Μηλιά Χανίων, με το όραμα να αναπαλαιώσουν το παλιό πετρόχτιστο χωριό των προγόνων τους. Με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με αγάπη και προσωπική δουλειά στα απομεινάρια της κρητικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κατάφεραν να αναστηλώσουν 13 σπίτια με πέτρα και ξύλο και να τα διακοσμήσουν με παραδοσιακά έπιπλα. Ο οικισμός λειτουργεί σήμερα σαν “ξενοδοχείο”. Όχι με την έννοια της σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά αποτελεί ένα παραδοσιακό ξενώνα για πεζοπόρους, φυσιολάτρες και μοναχικούς ταξιδιώτες. Δε διαθέτει ηλεκτρισμό, κεντρική θέρμανση αλλά κεριά και τζάκια. “Απαγορεύονται” τα αυτοκίνητα, η ηχορύπανση, η έλλειψη σεβασμού προς τη φύση.

Να πάτε οπωσδήποτε: για να θυμηθείτε αγνές γεύσεις, καθώς όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται και παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χημικά (κηπευτικά, ελιές, φρούτα, μαρμελάδες, ρακή) και να απολαύσετε στην ταβέρνα του οικισμού πατάτες με κάστανο στιφάδο και τσιγαριαστό κατσίκι. Για να βρεθείτε κοντά στη φύση ακολουθώντας σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας ή να ανακαλύψετε παρθένες ομορφιές με ποδήλατα βουνού. Για να ανανεώσετε  την ενέργειά σας επικοινωνώντας  με το φυσικό τρόπο ζωής.

Νίκη Μαυροειδή

 

Χρυσή: ένας εξωτικός παράδεισος

xrysi

Την Κρήτη δεν την χορταίνεις ποτέ κι αυτό γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο να ανακαλύψεις γι’ αυτήν ή πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να γυρίζεις σε αυτήν. Ένα από αυτά είναι το πανέμορφο μικροσκοπικό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα, η Χρυσή όπως το λένε οι Κρητικοί ή πιο γνωστό στους υπόλοιπους ως Γαϊδουρονήσι.

Μια λωρίδα γης, 8 μίλια από την Ιεράπετρα, με χρυσή αμμουδιά –εξ ου και το όνομα- και καταγάλανα κρυστάλλινα νερά που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό νησί μίλια μακριά. Παίρνοντας όμως το καραβάκι από την Ιεράπετρα σε μία ώρα είσαι εκεί, περπατώντας στο μονοπατάκι με τους κέδρους που σε οδηγεί στην εξωτική παραλία του νησιού. Δυστυχώς, υπάρχουν ξαπλώστρες οι οποίες «χαλάνε» το παρθένο τοπίο, αλλά φυσικά υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος και για τους λάτρεις της ψάθας. Οι βουτιές στα πεντακάθαρα γαλάζια νερά της θα σας μείνουν αξέχαστες.

Η επίσκεψη είναι μονοήμερη, αφού δεν υπάρχει κάποιο κατάλυμα, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές στις παραλίες γύρω από την Ιεράπετρα.

Να πάτε: αν σας αρέσουν οι αμμουδιές και οι ήρεμες παραλίες

Να μην πάτε: αν ψάχνετε πολυσύχναστες παραλίες με κόσμο να διασκεδάζει στους ρυθμούς της μουσικής

Μελίνα Βελιμέζη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]