Ποτέ μου δεν κατάλαβα τον λόγο για τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων, απαντάει με τόσο μεγάλη ευκολία υπέρ του δεύτερου, στο δίλλημα του τίτλου. Γιατί να είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής αυτός που έχει περισσότερες Χρυσές Μπάλες; Δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια;

Προφανώς και υπάρχουν πολλά παραπάνω κριτήρια, αν είναι διατεθειμένος κανείς να τεκμηριώσει την άποψη του με επιχειρήματα και αριθμούς. Βάσει συνολικών τίτλων στην καριέρα τους, βάσει του τι κάνει ο καθένας με την εθνική του ομάδα, βάσει της απόδοσης τους στα μεταξύ τους ματς και πολλών ακόμα παραμέτρων. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Παλμαρέ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο από το 2003 που πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάοτεντ και μέχρι το 2009 που έφυγε για την Ρεάλ Μαδρίτης, «εμπλούτισε» το παλμαρέ του σε συλλογικό επίπεδο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος πρόλαβε να κατακτήσει στο Ολντ Τράφοντ, (3) τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, (2) δύο LeagueCup, (1) ένα FACup, (1) ένα CommunityShield (Σούπερ Καπ Αγγλίας), (1) ένα FifaClubWorldCupμε αποκορύφωμα το (1) ChampionsLeague του 2008 στην Μόσχα!

Από το 2009 που βρίσκεται στην Μαδρίτη, μπορεί να μην έχει καταφέρει να κατακτήσει το δεύτερο ChampionsLeague του, έχει προλάβει όμως να πάρει ένα (1) πρωτάθλημα, (1) Κύπελλο και (1)  ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Όσο για τον Λιονέλ Μέσι, σίγουρα δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τον Πορτογάλο. Ο Αργεντινός με την Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει τα πάντα από πολύ μικρή ηλικία. Πέντε (5) πρωταθλήματα, (5) Σούπερ Καπ και (2) δύο Κύπελλα Ισπανίας είναι τα εγχώρια κατορθώματά του.

Εκτός συνόρων, έχει πάρει (3) ChampionsLeague (αν και στο πρώτο (2005-06) δεν ήταν καν στην αποστολή του τελικού), (2) Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και (2) FifaClubWorldCup.

Συνολικά ο Μέσι υπερτερεί 19 – 12 έναντι του Ρονάλντο, αλλά σημαντικά τρόπαια η διαφορά είναι πολύ μικρή. 5-4 στα πρωταθλήματα και ουσιαστικά 3-1 στα ChampionsLeague, αν και ο Αργεντινός δεν ήταν καν στην αποστολή του τελικού στο Παρίσι (2006).

Ας μιλήσουν οι αριθμοί

Κάποιο είναι λάτρεις των αριθμών και πιστεύουν ότι αυτοί είναι το παν στο ποδόσφαιρο. Ομολογώ ότι δεν είμαι από αυτούς. Παρόλα αυτά, συγκέντρωσα αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στον παρακάτω πίνακα:

2012/2013

Cristiano Ronaldo

Messi

Primera Division

24/24

25/38

UEFA Champions League

7/7

7/5

Copa Del Rey

6/6

5/4

Super Cup Ισπανίας

2/2

2/2

2011/2012

Primera Division

38/46

37/50

UEFA Champions League

10/10

11/14

Copa Del Rey

5/3

7/3

Super Cup Ισπανίας

2/1

2/3

2010/2011

Primera Division

34/40

33/31

UEFA Champions League

12/6

13/12

Copa Del Rey

8/7

7/7

2009/2010

Primera Division

29/26

35/34

UEFA Champions League

6/7

11/8

ΣΥΝΟΛΟ

183/185

195/211

* Ο πίνακας δείχνει τις συμμετοχές και τα γκολ του καθενός, σε κάθε διοργάνωση στην οποία είχαν έστω από μία συμμετοχή και οι δύο, από τη μέρα που πήγε ο Ρονάλντο στην Ρεάλ.

Για ακόμα μια μάχη faceto face ο Μέσι έχει το πάνω χέρι, αλλά και πάλι οι διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές και ο νικητής κρίνεται στην λεπτομέρεια.

Εθνικές ομάδες

Οι εθνικές ομάδες είναι μια πονεμένη ιστορία και για τους δυο τους. Κανείς τους δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει είτε Mundial είτε Euro (μόνο ο Ρονάλντο θα μπορούσε προφανώς) είτε Κόπα Αμέρικα (Ο Μέσι).

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να μην έχει καταφέρει να πάρει τίτλο με την εθνική Πορτογαλίας, αλλά έχει πολύ περισσότερα να επιδείξει από τον Μέσι. Στο Euro 2004 και όντας μόλις 19 χρονών έφτασε σε τελικό και μάλιστα μες στην έδρα του, αλλά ο Άγγελος Χαριστέας και η παρέα του δεν τον άφησαν να… πιεί νερό.

Δύο χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ της Γερμανίας, η Πορτογαλία αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Γαλλία του μεγάλου Ζιντεντίν Ζιντάν και τερμάτισε 4η χάνοντας και από τη Γερμανία στον μικρό τελικό.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ισπανία στα ημιτελικά του Euro και πάλι.

Όσο για τον Μέσι, οι επιδόσεις του με την Εθνική Αργεντινής τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με κατηγορίες περί αδιαφορίας για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Το καλύτερο που έχει καταφέρει η Αργεντινή με τον Μέσι παρόντα, είναι να αποκλειστεί δύο φορές στα προημιτελικά Mundial (2006 και 2010) και να φτάσει σε τελικό CopaAmerica το 2007, αλλά εκεί γνώρισε την ήττα με 0-3 από την Βραζιλία!

Εθνική Πορτογαλίας / Εθνική Αργεντινής

101/38

76/31

* Συμμετοχές/γκολ

Χρυσή Μπάλα

Στις μέρες μας, έχει διαμορφωθεί μια λανθασμένη αντίληψη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σύμφωνα με την οποία, όποιος πάρει τη «Χρυσή Μπάλα» είναι και ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Δυστυχώς, αυτή η αντίληψη απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Η Χρυσή Μπάλα ήταν ανέκαθεν ένα ποδοσφαιρικό βραβείο που διαθέτει κύρος, αλλά η αξιοπιστία του έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές.

Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιρικοί αστέρες οι οποίοι άξιζαν κατά γενική ομολογία να βραβευτούν με αυτήν και δεν βραβεύτηκαν ποτέ, ενώ ακόμα και θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δεν ήταν καν υποψήφιοι.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πάρει μία φορά αυτό το βραβείο, ενώ ο Λιονέλ Μέσι περισσότερες από κάθε άλλον. Τέσσερις και συνεχόμενες. Σίγουρα δεν ήταν και τις 4 φορές τυχερός, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια οι παίκτες και οι προπονητές ψηφίζουν σαν την Eurovision. OΒιθέντε Ντελ Μπόσκε μόνο Ισπανούς διεθνείς και ο εκάστοτε αρχηγός της Μπαρτσελόνα ποτέ παίκτη της Ρεάλ και το αντίστροφο.

Face to Face

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια κατά τη γνώμη μου, για το ποιος είναι καλύτερος σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό δίλλημα, είναι το τι κάνει ο καθένας, όταν οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι στο γήπεδο.

Από τότε που ο Ρονάλντο μετακόμισε στη Μαδρίτη, έχουμε «βαρεθεί» (με πολλά εισαγωγικά) να βλέπουμε ElClasico. Hαλήθεια είναι ότι σε αυτά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει σκοράρει περισσότερες φορές από τον Μέσι, όταν αγωνίζονταν και οι δύο, άσχετα από το αποτέλεσμα του ματς.

Συγκεκριμένα οι αριθμοί τους με τη φανέλα των αιωνίων αντιπάλων της Ισπανίας, είναι οι εξής:

 

Primera Division

Copa Del Rey

Super Cup Ισπανίας

Κριστιάνο Ρονάλντο

4

5

3

Λιονέλ Μέσι

4

0

5

* Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε γκολ

Ο Λιονέλ Μέσι όμως έχει πάρει την εκδίκησή του πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2009 στην Ρώμη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προερχόταν από την κατάκτηση του ChampionsLeagueτου 2008 στην Μόσχα και ευελπιστούσε να γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Μίλαν (1989 και 1990) που κατακτάει δυο συνεχόμενες χρονιές την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Κάπου εκεί όμως βρέθηκε ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του, που με νίκη 2-0 κατέκτησαν τον τίτλο, με τον Αργεντινό να πετυχαίνει το δεύτερο γκολ της ομάδας του.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την καθαρά προσωπική μου άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς και είναι μία κλάση πάνω από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους. Η διαφορά μεταξύ τους όμως είναι πολύ μικρή και όχι αυτή που λανθασμένα αντικατοπτρίζεται στις Χρυσές Μπάλες του καθενός.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του και σε ένα πάρα πολύ δύσκολο, σκληρό, γρήγορο και ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα, όπως το αγγλικό. Έχει και τα δύο πόδια εξίσου καλά σκοράρει και με το κεφάλι και συνολικά είναι ένας πιο ολοκληρωμένος αθλητής. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την ικανότητα του Μέσι, ούτε λέω ότι είναι καλύτερος ή χειρότερος του Κριστιάνο. Πολύ απλά, γιατί θα είναι άδικο και για τους δύο να θεωρούμε κάποιον καλύτερο του άλλου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]