Η δημόσια ραδιοτηλεόραση κλείνει…
Το κλείσιμο της ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης –φαίνεται πως- σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Η χώρα είχε δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμη και επί χούντας. Το γεγονός ότι σήμερα το αγαθό αυτό μας το στερεί μια κυβέρνηση, υπέρμαχος του νόμιμου -υποτίθεται- δείχνει πολλά. Είναι ειρωνικό η τριανδρία της «νομιμότητας» να κλείνει το μοναδικό σταθμό που εξέπεμπε νόμιμα, όταν κανένα κανάλι δεν έχει πληρώσει την άδεια του, ακριβώς επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «δημοκρατικών» αρχών του τόπου.

Ο αγώνας για την ΕΡΤ δεν είναι ένας αγώνας για όσους φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας μισθοδοσίας, ούτε ένας αγώνας για κάθε έναν που παρακαλούσε να γίνει «ρουσφεταποδόχος». Ο αγώνας για την ΕΡΤ είναι ένας αγώνας για τους εργαζομένους της, για την ιστορία της, για τη διαδρομή της, για το πολιτιστικό της φορτίο, μα κυρίως ένας αγώνας για τη δημοκρατία, για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε πολίτη, δεν είναι υποχρέωση για την οποία πρέπει να πληρώνουμε 4-5 ευρώ το μήνα [σημειωτέον από το κλείσιμο της, το πολύ 10 ευρώ γλιτώνουμε, μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας]. Η λήψη  ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών προκύπτει από το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και την ελευθερία του πληροφορείσθαι. Να το πω πιο απλά: το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν θίγει τους εργαζομένους της μονάχα. Θίγει όλους μας.

Εδώ και καιρό οι ιθύνοντες παραβιάζουν κάθε μας δικαίωμα, ακόμη και το δικαίωμά μας στη ζωή. Το τελευταίο περιστατικό αποτελεί ακόμη μια επίδειξη «δύναμης» μιας κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώνει πανηγυρικά με την πολιτική της τα σενάρια για την αμέσως επόμενη συγκυβέρνηση [Νέας Δημοκρατίας-Χρυσής Αυγής].

Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης σε μια χώρα είναι υψίστης αξίας. Η ραδιοτηλεόραση καταργεί τα εθνικά σύνορα της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης, της ψυχαγωγίας. Αποτελεί μέσο μαζικής επικοινωνίας και σίγουρα έναν από τους πιο δυναμικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Η ΕΡΤ είχε παθογένειες –είναι σαφές. Το να ρίχνεις «μαύρο» όμως και στη συνέχεια να σηκώνεις στον αέρα μια ΝΕΡΙΤ ως κυβερνητικό όργανο με τη «βούλα», καταργεί τον πλουραλισμό, την πολυφωνία, τη διακίνηση των ιδεών. Η μονομερής πληροφόρηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Είμαστε η μόνη χώρα που αυτή τη στιγμή βλέπει μόνο ιδιωτικά κανάλια και ακούει ιδιωτικά ραδιόφωνα. Δε βλέπουμε καν δημόσια τηλεόραση άλλων χωρών. Βέβαια υπάρχει και το ίντερνετ –ακόμα.

Μίνα Κωστοπούλου

… με πραξικοπηματικό τρόπο
Βλέπουμε το δέντρο και δε βλέπουμε το δάσος. Διχαζόμαστε για το αν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ είχαν παχυλούς μισθούς, ήταν τεμπέληδες, ήταν βισματίες, είχαν πλαστά πτυχία και για το αν η ΕΡΤ ήταν ένας άρρωστος οργανισμός που κόστιζε πολλά στο κράτος.

Το ζήτημα δεν είναι όμως κυρίως αυτό. Το ζήτημα είναι ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, το κείμενο που κατοχυρώνει τον κοινοβουλευτισμό και που εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας. Το Σύνταγμα δεν είναι απλά ένας νόμος, έχει μεγαλύτερη ισχύ από τους νόμους. Κάθε νόμος πρέπει να υπακούει στο Σύνταγμα, γιατί αυτό είναι ιεραρχικά ανώτερο. Όταν λοιπόν καταστρατηγείται, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση. Όλη μας η ζωή μπορεί αύριο να αλλάξει απλά με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το ίδιο εύκολα που έκλεισε και η ΕΡΤ. Μπορεί να καταργηθούν συντάξεις, μισθοί, δικαιώματα. Τίποτα δε μας προστατεύει πλέον από τις ορέξεις της εκάστοτε κρατικής εξουσίας. Είμαστε εκτεθειμένοι.

Πώς να το καταλάβει όμως αυτό ο κόσμος, όταν δεν ξέρει καν τι εστί Σύνταγμα; Ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποτέ για αυτό το βιβλιαράκι, τους τόνισε κανείς τη σπουδαιότητά του για να μπορούν τώρα να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης; Δυστυχώς η περίπτωση της ΕΡΤ δεν είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας, είναι μια απροκάλυπτη παραβίαση βασικών αρχών.
Στην ΕΡΤ δεν έγινε απλά απόλυση σχεδόν 3000 ανθρώπων (ναι και βισματίων και “χωμένων”, αλλά και μη), έγινε σφαγιασμός των κοινωνικών παροχών στο όνομα της εξυγίανσης. Τίποτα διαφορετικό από όσο συνέβαινε, δηλαδή τόσο καιρό, αλλά πλέον η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, αφού δεν κρατούνται καν τα νομικά προσχήματα. Αντίθετα, παραβιάζεται με θράσος και εξόφθαλμα το Σύνταγμα.

Βέβαια, εν τέλει πιθανόν και να αναδειχθεί νικήτρια η κυβέρνηση, αφού πολύς κόσμος υποστηρίζει την κίνησή της. Σε περίπτωση, που διατηρηθεί ακάθεκτη μετά από αυτό το περιστατικό, γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως έχουμε περάσει σε μια άλλη μορφή πολιτεύματος, σε ένα πολίτευμα που καθορίζεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα και από τις αγορές. Το ξέραμε, αλλά τώρα το προσυπογράφουμε με την αδράνειά μας και με το να αναλωνόμαστε σε μεταξύ μας φαγωμάρες.

Κλείνει η δημόσια τηλεόραση και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Πού ακούστηκε! Μόνο στο… King’s Landing δεν υπάρχει δημόσια τηλεόραση! Όπως και να ΄ταν, αυτή είχαμε…

Κλείνει η Λιλιπούπολη, τα ντοκυμαστέρ, ο Kosmos FM, το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η μόνη Συμφωνική Ορχήστρα στην Ελλάδα, κλείνει η φωνή της Ελλάδας στους ομογενείς, στα σύνορα που δεν πιάνει άλλο ελληνικό κανάλι, με μια αντισυνταγματική ΠΝΠ. Μα δεν είναι ειρωνικό;

Είναι. Και επικίνδυνο. Για όλους. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε ΟΛΟΥΣ.  Όλοι στην ΕΡΤ!

Μαρία Δελαγραμμάτικα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]