Το ΚΚΕ θεωρείται από τον περισσότερο κόσμο βαρετό κόμμα και κολλημένο σε άλλες δεκαετίες και παρωχημένες απόψεις.

Αυτή η εικόνα προκύπτει τόσο από καθημερινές συζητήσεις, όσο και από τις εκλογές. Οι επιδόσεις του σε πέντε αναμετρήσεις από το 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση, κυμαίνονται από το 5,5% μέχρι το 8,5%.

Ελάχιστα στελέχη του «συγκινούν» το κοινό. Κι ο βασικός λόγος είναι ότι το κοινό κουράζεται να παρακολουθήσει.

Οι ομιλίες των εκπροσώπων του ΚΚΕ ακόμη κι αν περιλαμβάνουν την καλύτερη συνταγή για μια άλλη, καλύτερη, κοινωνία, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή γιατί υπερέχει το χασμουρητό.

Αντίστοιχη βαρεμάρα παρατηρείται από τον κόσμο στα ΜΜΕ του. Δεν είναι τυχαία τα αστεία για τον Ριζοσπάστη. Αν στον «Ρ» αποφάσιζαν να βγουν με πρωτοσέλιδο του ’96 και σημερινή ημερομηνία ελάχιστοι θα το παρατηρούσαν.

Ο Θανάσης Παφίλης αποτελεί εξαίρεση. Ο κόσμος γουστάρει στις ομιλίες την ευθύτητα και αμεσότητα του. Μιλά απλά, με ενέργεια και με γνώση. Είναι ο λόγος για αρκετούς που θα ψήφιζαν ΚΚΕ, αν ήταν στη θέση του γενικού γραμματέα.

Τελευταία ομιλία του που έγινε viral ήταν από τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έκανε μια πολύ δυναμική εισαγωγή και έβαλε στη θέση τους, τους χρυσαυγίτες. Αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια, μετά τη μνεία του Παππά στον δικτάτορα Μεταξά και υποχρέωσε τους χρυσαυγίτες να τραπούν σε φυγή από την αίθουσα.

Είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει ανάποδα. Οι χρυσαυγίτες τραμπουκίζουν και οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων, ακόμη και των αριστερών, αποχωρούν.

Στην προκειμένη ο Παφίλης στέκεται απέναντι στους χρυσαυγίτες και τους καταγγέλλει με ευθύ τρόπο. Δεν κοιτά προς τους συντρόφους του για «κουράγιο», αλλά προς τους φασίστες, λέγοντας «ο λαός μας, σας γνωρίζει, θα σας τσακίσει και πάλι». Ακόμη κι όταν ο πρόεδρος της Βουλής ζητά από τους χρυσαυγίτες να σωπάσουν, εκείνος αρνείται τη «βοήθεια», τα έβγαζε πέρα μόνος του, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και με τη φυγή τους.

Η ομιλία του Παφίλη μου έφερε την εικόνα των παλιών αριστερών. Εκείνων που τα λόγια και την πολιτική στάση (στάση ζωής) δεν καθόριζε ο φόβος, παρότι ήταν αντιμέτωποι με την εξόντωσή τους. Αλλά κι εκείνων που κάθε τους κουβέντα άξιζε κάθε λεπτό της προσοχής σου.

Παράλληλα η ομιλία του, έδειξε γιατί η Αριστερά πρέπει να εκφέρει απλά τον λόγο της.

Όταν ο ξύλινος λόγος μπαίνει στο περιθώριο, ο κόσμος καταλαβαίνει τι του λες. Και δίπλα στον υπεραπλουστευτικό λόγο της Χρυσής Αυγής έχει ένα κατανοητό λόγο, ώστε να συγκρίνει και να διαλέξει που θα σταθεί. Μαζί με τους γιαλαντζί πατριώτες ή απέναντί τους.

Πέρα από το κράξιμο στους φασίστες, ο Παφίλης κατάφερε να ακουστεί παράλληλα μια ολοκληρωμένη και σοβαρή κριτική για την τροπολογία που αφορά τα κανάλια.

Δεν θεωρώ πως χρησιμοποίησε ως Δούρειο Ίππο την επίθεση στους χρυσαυγίτες, όμως κατάφερε να ακουστούν οι θέσεις του ΚΚΕ και αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα που δείχνει ότι δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο η φάση.

Ο Θανάσης Παφίλης, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την Aριστερά, καθώς στο πρόσωπό του βλέπεις το θάρρος, τη γνώση, την απλότητα και την αποφασιστικότητα. Στοιχεία που χρειάζεται και το ΚΚΕ και η Αριστερά γενικώς.

Η Αριστερά βέβαια δεν είναι και δεν πρέπει να είναι με τα πρόσωπα, έστω και αν έχουν αναδειχτεί από τα σπλάχνα της πολλές σημαντικές προσωπικότητες.

Είναι αλήθεια όμως ότι αν η Αριστερά σήμερα μιλούσε πιο απλά, θα την άκουγαν περισσότεροι. Αν ήταν πιο αποφασιστική, θα ήταν πλάι της εκατομμύρια. Κι αν κοιτούσε κατάματα το ναζιστικό τέρας, οι ιδέες του δεν θα είχαν θέση ούτε στη Βουλή, ούτε στις γειτονιές.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]