Ανήμερα των γενεθλίων του, ο Λευτέρης Πετρούνιας, αποκάλυψε στο 3pointmagazine.gr το μυστικό που τον εδραίωσε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στους κρίκους για το 2012! Ο νεαρός παγκόσμιος πρωταθλητής μίλησε για τις θυσίες που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να πρωταγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, για τις επιτυχίες που ξεχωρίζει από την μέχρι τώρα πορεία του, αλλά και για το πως περνάει τον λιγοστό ελεύθερο του χρόνο.

Ο «άρχοντας των κρίκων», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους μακροπρόθεσμους στόχους του, την ώρα που παραδέχθηκε ότι νιώθει αδικημένος, από την (μη) προβολή που έχει η ενόργανη γυμναστική από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πώς να μην είναι άλλωστε; Πραγματικά απορώ, πόσοι γνώριζαν πριν διαβάσουν την συνέντευξη, ότι ένας 22άχρονος βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των κρίκων, τερματίζοντας πάνω από τον Χρυσό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, προσπερνώντας τον πριν από λίγες μέρες στην Οστράβα της Τσεχίας. Αυτός είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας…

Η ενόργανη γυμναστική δεν είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα. Ποια ήταν η αφορμή που σε έκανε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;

Είναι αλήθεια ότι η ενόργανη γυμναστική στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς εκεί, κατατάσσεται στα κορυφαία αθλήματα, από όλες τις απόψεις. Ο λόγος για τον οποίο οι γονείς μου με έγραψαν στην ενόργανη, ήταν η υπερκινητικότητά μου ως παιδί. Για να διοχετεύω κάπου όλη αυτή την ενέργεια!

Τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής για να ξεχωρίσει μέσα σε τόσο μεγάλο ανταγωνισμό;

Σίγουρα δεν φτάνεις από την μια μέρα στην άλλη στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης οποιουδήποτε αθλήματος. Οι θυσίες που πρέπει να κάνω καθημερινά είναι πάρα πολλές, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι οι στερήσεις που σε ενοχλούν περισσότερο είναι της παιδικής σου ηλικίας. Τα παιχνίδια με φίλους, το ποδόσφαιρο και άλλα πολλά που κάνει κάθε μικρό παιδί.

Όσο μεγαλώνεις οι θυσίες είναι διαφορετικές. Θα βγω σπάνια με τους φίλους μου και σχεδόν πάντα θα είμαι ο πρώτος που θα γυρίσει σπίτι. Ο πρωταθλητισμός σε τέτοιο επίπεδο έχει αντίκτυπο μέχρι και στην ερωτική ζωή του κάθε αθλητή, ειδικά λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Είναι δύσκολο, αλλά όλα αυτά με βοηθούν να ωριμάσω ως άνθρωπος και να βελτιώνομαι συνεχώς ως αθλητής.

Πιάνεις ποτέ τον εαυτό σου να “ζηλεύει” την ζωή που κάνουν οι συνομήλικοί σου ή είσαι ευγνώμων για το ταλέντο που σου χάρισε ο Θεός και στα 22 σου έχεις ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο;

Αν σου έλεγα ότι δεν ζηλεύω κάποιες φορές που η παρέα μου συνεχίζει την διασκέδαση της ενώ εγώ πρέπει να γυρίσω για να κοιμηθώ, θα σου έλεγα ψέματα. Παρ΄ όλα αυτά, δεν θα άλλαζα με τίποτα το γεγονός ότι μπορώ να σου απαντήσω μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αν είναι ωραία, στην πρώτη χώρα που θα σου έρθει στο μυαλό. Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 22 ετών!

Όσες φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να «ζηλεύει», αμέσως σκέφτομαι όλα όσα έχω πετύχει μέχρι σήμερα και καταλαβαίνω πως δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, παρά να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τον Θεό για το ταλέντο που μου έδωσε!

Η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας είναι πολύ δύσκολη. Γνωρίζω ότι πολλοί αθλητές, ακόμα και Ολυμπιονίκες πληρώνουν από την τσέπη τους για να λάβουν μέρος στους αγώνες. Πώς έχουν τα πράγματα στην δική σου περίπτωση; Υπάρχει κάποια βοήθεια από το κράτος;

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην είχε επηρεάσει και τον αθλητισμό. Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας. Ευτυχώς, δεν έχει χρειαστεί να βάλω λεφτά από την τσέπη μου για να αγωνιστώ, αν και γνωρίζω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Η βοήθεια από το κράτος είναι ελάχιστη και όσο περνάει ο καιρός λιγοστεύει. Δύο πράγματα κατά τη γνώμη μου κρατάνε την χώρα μας λίγο πριν από το να χαρακτηριστεί τριτοκοσμική. Η παιδεία και ο αθλητισμός. Αυτά αποτελούν την όποια θετική προβολή έχουμε στο εξωτερικό…

Όσο για τα πριμ, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι χρωστάνε σε πολλούς αθλητές ποσά με πενταψήφιους, ακόμα και εξαψήφιους αριθμούς.

Οι αθλητές της ενόργανης είστε αδικημένοι από τα Μ.Μ.Ε. καθώς η προβολή σας είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλα αθλήματα. Θέλω να ξεχωρίσεις κάποιες από τις επιτυχίες σου, για να μάθει ο κόσμος ποιος είναι ο (αθλητής) Λευτέρης Πετρούνιας.

Φυσικά και είμαστε αδικημένοι. Όταν μετά από κάποια τεράστια επιτυχία μας, (ακόμα και με χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα), οι ειδήσεις μας αφιερώνουν 20 δευτερόλεπτα και για τα γκολ της Β΄ Εθνικής ποδοσφαίρου πέντε λεπτά, δεν θα μπορούσαμε να μην νιώθουμε αδικημένοι.

Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες από τις επιτυχίες μου, αυτές θα ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011 στο Βερολίνο όπου και κατέλαβα την 3η θέση και φυσικά την 1η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη για το 2012. Για να το καταφέρω αυτό, έπρεπε να πάρω την πρώτη θέση στην Οστράβα πριν από λίγες μέρες και τα κατάφερα ξεπερνώντας τον Χρυσό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Αρτούρ Ζανέτι!

Εκτός από αυτές τις ξεχωριστές διακρίσεις, έχω στην κατοχή μου γύρω στα 20 διεθνή μετάλλια (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Κύπελλα και λοιπές διεθνείς διοργανώσεις).

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου; Πώς θέλεις να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα; Με δεδομένο ότι είσαι μόλις 22 χρονών και έχεις ακόμα πολύ μέλλον μπροστά σου.

Το ιδανικό σενάριο για μένα σε δέκα χρόνια από τώρα θα ήταν ως εξής. Να είμαι δυο φορές Ολυμπιονίκης, αρκετές φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ παράλληλα να έχω αποκατασταθεί. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πετύχω, αρκεί να είμαι καλά στην υγεία μου και να δουλέψω σκληρά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον περισσότερο καιρό έχεις “φορτωμένο” πρόγραμμα. Όταν όμως έχεις κάποιες ώρες ή και μέρες ελεύθερες, πώς περνάς τον χρόνο σου; Με δεδομένο ότι μεγάλωσες στην Νέα Σμύρνη, φαντάζομαι πως η Πλατεία θα είναι από τις πρώτες σου επιλογές.

Εδώ και αρκετό καιρό ζω μόνιμα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, αλλά επισκέπτομαι όσο περισσότερο μπορώ την Νέα Σμύρνη, γιατί υπάρχει μία σχέση αγάπης με την πόλη. Η Πλατεία είναι από τις πρώτες μου επιλογές, καθώς και τα μαγαζιά της Νέας Σμύρνης γενικότερα.

Είμαι fan του καφέ και μερικές φορές απολαμβάνω και ένα ποτό με τους φίλους μου. Μ΄ αρέσει ο χορός, το φλερτ, οι ταινίες και κάποιες φορές ακόμα και οι στιγμές μοναξιάς και χαλάρωσης, μπροστά στη θάλασσα του Αγίου Κοσμά. Ειδικά όταν δεν έχει καλό καιρό και βρέχει. Με βοηθάει να ηρεμώ από την καθημερινή πίεση.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσεις κάποιες συμβουλές στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα την ενόργανη γυμναστική και αγαπάνε το συγκεκριμένο άθλημα.

Το μόνο που θα μπορούσα να συμβουλέψω όσα παιδιά αγαπούν την ενόργανη γυμναστική, είναι να μην την σταματήσουν ποτέ, γιατί η ενόργανη σου προσφέρει ζωή! Μπορεί να είναι σκληρό άθλημα, αλλά αν προσπαθήσεις σκληρά, οι κόποι σου θα ανταμειφτούν και θα θυμάσαι με χαμόγελο τα χρόνια που δυσκολεύτηκες πολύ για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

* Ευχαριστούμε πολύ το neasmyrnilive.gr για την συνεργασία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts