Το βράδυ της Παρασκευής (1/11/13) ο μπασκετικός Παναθηναϊκός γύρισε ένα φαινομενικά χαμένο ματς, μέσα στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα. Σε μια έδρα «εχθρική», απέναντι σε μια ομάδα ποιοτικά χειρότερη, αλλά με οπαδούς που κάνουν το γήπεδο να μοιάζει… «ΣΕΦ». Και δεν είναι τυχαίος ο παραλληλισμός.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι παίκτες του τα άκουγαν από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα. Και η λέξη «άκουγαν» δεν πήρε εισαγωγικά στην πιο πάνω πρόταση, καθώς οι «πράσινοι» τα άκουσαν στην κυριολεξία. Στα σέρβικα, αλλά κυρίως και στα ελληνικά. Προφανώς βέβαια δεν μπήκαν στη διαδικασία οι Σέρβοι να μάθουν ξένες γλώσσες για να υποδεχτούν το «τριφύλλι», αλλά όσο να πεις ένα φροντιστήριο το είχαν.

Greek orthodox brothers
Οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου είναι αδελφοποιημένοι εδώ και αρκετά χρόνια με τη «Θύρα 7», το μεγαλύτερο οπαδικό σύνδεσμο του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο ότι δίνουν το παρόν συχνά – πυκνά στο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και στο «ΣΕΦ» για να στηρίξουν τους Έλληνες «αδερφούς» τους στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του Πειραιά, όχι μόνον όταν τίθεται αντιμέτωπη με τον εγχώριο αιώνιο αντίπαλο. Και δεν είναι μόνον αυτή η περίπτωση βέβαια.

lefteriaopadous1

Από τη Ρωσία με… αγάπη
Ισχυροί είναι και οι δεσμοί με τους οπαδούς της Σπαρτάκ Μόσχας, με τους τελευταίους να έχουν προσκληθεί αρκετές φορές και από τη «Θύρα 7» στο φαληρικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως στις άνωθεν περιπτώσεις, κοινό χαρακτηριστικό – τουλάχιστον όσον αφορά στα πιστεύω Σέρβων και Ρώσων – είναι η εθνικιστική ιδεολογία τους. Στην περίπτωση της Σπαρτάκ μάλιστα, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος ο ασπασμός στο νεοναζισμό.

Όσο για τον κόσμο του Ολυμπιακού, ασφαλώς δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση στην παραπάνω ιδεολογία, παρά μόνον ανοχή και συγκατάβαση, όπως προκύπτει και από την ελληνική σημαία με τον τετράγωνο σταυρό στο κέντρο (που χρησιμοποιείται κατά κόρον πάντως και από εθνικιστές και νεοναζιστικές παρατάξεις) και βρίσκεται ανελλιπώς στις εξέδρες του «Καραϊσκάκης», στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του Πειραιά.

Πράσινο εδώ, πράσινο παντού!
Αντίστοιχους «δεσμούς» έχει και ο Παναθηναϊκός με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες σε ό,τι αφορά το οπαδικό κίνημα, με τη σχέση με τους οργανωμένους της Ραπίντ Βιέννης και της Μακάμπι Χάιφα, να ξεχωρίζουν. Χαρακτηριστική ήταν η κίνηση των Αυστριακών στο διάστημα που οι φίλοι του «τριφυλλιού» διαδήλωναν κατά της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ, από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Τότε, οι φίλοι της Ραπίντ ύψωσαν πανό κατά τη διάρκεια εντός έδρας αναμέτρησης της ομάδας τους, καλώντας τους Βαρδινογιάννηδες να φύγουν από τον Παναθηναϊκό.

lefteriaopadous2

Όσο για τη σχέση με τη Μακάμπι Χάιφα και τους «Green Apes» (ομόλογοι της «Θύρας 13»), δεν είναι τόσο γνωστή ή ισχυρή όσο η προαναφερθείσα, αλλά είναι από μόνη της ικανή να προκαλέσει ανησυχία στις αρχές, ενόψει της προσεχούς αναμέτρησης των Ισραηλινών με τον ΠΑΟΚ, για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Ελλάς, Γαλλία… συμμαχία
Από τη διεθνοποίηση του οπαδικού κινήματος, δεν θα μπορούσε να λείπει και η ΑΕΚ. Η «Original 21» συμπληρώνει 24 χρόνια φιλίας και αδελφοποίησης με τους «Ultras» της Μαρσέιγ και αμφότεροι οι Γάλλοι και οι Έλληνες οπαδοί, στηρίζουν έμπρακτα με εκδρομές, πανό και συνθήματα, τους αγώνες των δύο ομάδων.

Τα παραδείγματα πολλά, με πιο χαρακτηριστικά την περσινή εντός έδρας αναμέτρηση της Μαρσέιγ με τον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Champions League στο «Βελοντρόμ», όπου στην εξέδρα των Γάλλων υπήρξε έντονο το κιτρινόμαυρο στοιχείο, αλλά και το 2008 όταν η ΑΕΚ υποδέχτηκε την Παρί Σεν Ζερμέν, για τη φάση των «32» του Europa League. Τότε μάλιστα στο ΟΑΚΑ έκανε την εμφάνισή του κι ένα εντυπωσιακό πανό, σε θαλασσί και κίτρινο χρώμα.

lefteriaopadous3

Μια σχέση που ξεπερνά τα πλαίσια της φιλίας
Για την ΑΕΚ, πιο πρόσφατη μεν, αλλά εξίσου ισχυρή είναι και η σχέση των οργωμένων οπαδών της με τους αντίστοιχους της ιταλικής Λιβόρνο. Μια σχέση που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αν αναλογιστεί κανείς την αριστερή έως και αναρχική ιδεολογία των Ιταλών, που συνάδει πλήρως με τις αντιλήψεις της «Original 21», όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες και ξεκάθαρες τοποθετήσεις της οργάνωσης.

ΠΑΟΚ όπως λέμε… Παρτιζάν
Κλείνοντας, από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες και την αδελφοποίηση οπαδών τους με αντίστοιχες του εξωτερικού, δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά διατηρεί πολύ δυνατές σχέσεις σε οπαδικό επίπεδο με τους «ομόχρωμους» οπαδούς της Παρτιζάν Βελιγραδίου, μεταφέροντας την κόντρα με τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα, σε διεθνές επίπεδο.

lefteriaopadous4

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή Παρτιζάν και Ολυμπιακού στο final -4- της Ευρωλίγκας το 2010 όπου οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα έφτασαν μέχρι τον τελικό. Στον ημιτελικό αντιμετώπισαν και απέκλεισαν την Παρτιζάν, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να κλέβουν την παράσταση! Σε κάποια σημεία της αναμέτρησης, μπορούσε να ακούσει κανείς υβριστικά συνθήματα κατά του Ολυμπιακού σε άπταιστα ελληνικά από τους Σέρβους οπαδούς (!) και αντίστοιχα από την ελληνική κερκίδα με αποδέκτες τους Σέρβους, στη μητρική τους γλώσσα!

«ΠΑΟΚ και ΟΦΗ οι πρώτοι στην Ευρώπη»!
Για τον ΠΑΟΚ πάντως, υπάρχει και η εγχώρια αδελφοποίηση των οπαδών του με τους αντίστοιχους του ΟΦΗ, με τους οποίους έχει υπάρξει αρκετές φορές και σχεδόν κοινή παρουσία στις εξέδρες, σε αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μάλιστα, δεν δίστασαν να αναρτήσουν και πανό το Μάιο του 2011 σε αγώνα της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό Βόλου για τα play off της Σούπερ Λίγκας, το οποίο έγραφε χαρακτηριστικά “ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΦΗ” και αναφερόταν στην προσπάθεια της ομάδας του Ηρακλείου για να εξασφαλίσει την αδειοδότηση για τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας.

lefteriaopadous5

Αρκετά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1987, ο ΟΦΗ υποδέχτηκε την Αταλάντα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο στάδιο της Τούμπας, μιας και ήταν τιμωρημένος για επεισόδια οπαδών του σε προηγούμενη αναμέτρηση. Το ματς έληξε με νικητή τον ΟΦΗ (1-0) αλλά αυτό που ξεχώρισε ήταν η συμπαράσταση 35.000 ΠΑΟΚτσήδων καθώς και το σύνθημα «ΠΑΟΚ και ΟΦΗ οι πρώτοι στην Ευρώπη».

Στις επάλξεις και ο Ηρακλής!
Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην εξαιρετική σχέση των οπαδών του Ηρακλή με τους αντίστοιχους της Ζανκτ Πάουλι, έστω κι αν εκεί δεν μιλάμε για αδελφοποίηση.

lefteriaopadous6

Κάτι που ισχύει πάντως στην περίπτωση των οπαδών της σέρβικης Ζέμαν, οι οποίοι τον Μάιο του 2011 διαδήλωσαν στις πλατείες του Βελιγραδίου υπέρ του «Γηραιού», όταν η ελληνική ομάδα υποβιβάστηκε στη β’ κατηγορία, για πλαστογραφία και χρέη προς το Δημόσιο.

Δείτε το σχετικό photo album.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts