ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ & YUJA WANG
JOHANNES BRAHMS
Οι Σονάτες για βιολί και πιάνο

στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τρίτη 14 Οκτωβρίου, 8:30 μ.μ.

Μια πολυαναμενόμενη συναυλία μουσικής δωματίου
με δύο ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες

Δύο από τους πλέον χαρισματικούς καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και η κινεζικής καταγωγής πιανίστα Γιούτζα Ουάνγκ παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον κύκλο με τις τρεις θρυλικές Σονάτες του Γιοχάννες Μπραμς.

Οι δύο σταρ της κλασικής μουσικής παρουσίασαν τις Σονάτες του Μπραμς για πρώτη φορά το 2013, στο περίφημο φεστιβάλ του Βερμπιέ και αυτή η μουσική συνάντηση απέφερε πολύ γρήγορα καρπούς.

Τον Μάρτιο του 2014 η Decca Classics κυκλοφόρησε τον ομώνυμο δίσκο
και ακολούθησε περιοδεία στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης. Η συναυλία τους στην Αθήνα θα είναι η εναρκτήρια μιας δεύτερης μεγάλης περιοδείας με συναυλίες στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε μεγάλες πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ.

Kavakos-Wang 485

Η μουσική δωματίου ήταν ένα είδος πολύ αγαπητό στον Γιοχάννες Μπραμς και η συνεισφορά του μεγάλου συνθέτη στο ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου είναι τεράστια. Ο Μπραμς συνέθεσε τις τρεις μοναδικές Σονάτες για βιολί και πιάνο σε λιγότερο από μια δεκαετία (μεταξύ 1878 και 1886). Χαρακτηρίζονται από σπάνιο λυρισμό, με εξαιρετικές μελωδικές γραμμές, όπου τα δύο όργανα επικοινωνούν με ισορροπημένο και διαλεκτικό τρόπο.

«Μια εντυπωσιακά ζωντανή και εκφραστική ερμηνεία.
Το πνεύμα συνεργασίας που έχουν ο Καβάκος με την Ουάνγκ θα το λατρέψετε
από την πρώτη στιγμή.» Gramophone Magazine, Ιούνιος 2014

«Ο ευαίσθητος ήχος του Λεωνίδα Καβάκου ταιριάζει απόλυτα με αυτόν
της Γιούτζα Ουάνγκ, η οποία είναι αξιοθαύμαστα διακριτική σε μια τόσο πλούσια γραφή της παρτιτούρας.» BBC Music Magazine, Ιούνιος 2014

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
€ 20,00 (Φοιτητικά, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, 65+)
€ 30,00 – 40,00 – 50,00, € 60,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Έναρξη προπώλησης
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου
Τηλ. 210-7282333 www.megaron.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ

Έχει καταξιωθεί διεθνώς ως ένας καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας, γνωστός για τη δεξιοτεχνία του, την εξαιρετική του μουσικότητα και την τονική ακρίβεια στο παίξιμο. Έχοντας αποσπάσει τρία πρώτα βραβεία στους σπουδαιότερους διεθνείς διαγωνισμούς (Σιμπέλιους, Παγκανίνι, Νάουμπουργκ), πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε σπουδαίο βιολονίστα, ενώ ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε την αρχική έκδοση του Κοντσέρτου για βιολί του Σιμπέλιους (1903/4). Με αυτή την ηχογράφηση κέρδισε το βραβείο της Gramophone και είχε την τιμή να kavakosπαίξει με το περίφημο βιολί «Il Cannone» Γκουαρνέρι ντελ Τζεζού, το οποίο ανήκε στον Παγκανίνι.

Η διεθνής σταδιοδρομία του Λεωνίδα Καβάκου περιλαμβάνει συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους, όπως τη Φιλαρμονική του Βερολίνου με τον Ρατλ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Γκέργκιεφ, τη Κοντσερτγκεμπάου με τον Γιάνσονς και τη Γκεβάντχαους της Λειψίας με τον Σαγύ.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013 ήταν ο κεντρικός σολίστ στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και την περίοδο 2013-2014 έκανε το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης και τον Σαγύ. Από τις 25 Αυγούστου 2014 είναι resident στην Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ και συμμετέχει ως σολίστ της Ορχήστρας στην ευρωπαϊκή της περιοδεία υπό τη διεύθυνση του Μάρις Γιάνσονς. Στις ΗΠΑ εμφανίζεται τακτικά με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Σικάγου και της Βοστόνης, την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας και τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες. Ο Λεωνίδας Καβάκος επιμελήθηκε επί 15 χρόνια τον κύκλο μουσικής δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής, στις συναυλίες του οποίου συμμετείχαν σπουδαίοι μουσικοί: Ροστροπόβιτς, Χ. Σιφ, Ε. Αξ, Ν. Λουγκάνσκι, Γ. Ουάνγκ και Ρ. Καπυσόν.

Σε συνδυασμό με την καριέρα του ως σολίστ, ο Λ. Καβάκος έχει επεκτείνει τους μουσικούς του ορίζοντες και έχει διευθύνει ορχήστρες όπως τη Φιλαρμονική του Ρόττερνταμ, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βιέννης και του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Ακαδημίας της Αγ. Καικιλίας της Ρώμης, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, τη Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, τις Συμφωνικές του Γκέτεμποργκ και της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας. Στις ΗΠΑ έχει διευθύνει τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βοστόνης, της Ατλάντας και του Σαιν Λούις.

Έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους με τη BIS, την ECM, και τη Sony Classical (Κοντσέρτα για βιολί του Μότσαρτ και Συμφωνία αρ. 39 σε σύμπραξη με την Camerata Salzburg). Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Echo Klassik για την ηχογράφηση του Kοντσέρτου για βιολί του Μέντελσον με τη Sony Classical. Από το 2012 συνεργάζεται αποκλειστικά με την Decca Classics έχοντας ηχογραφήσει τρεις δίσκους: τον πλήρη κύκλο με τις Σονάτες του Μπετόβεν σε σύμπραξη με τον Ενρίκο Πάτσε, το Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς με την Ορχήστρα Γκεβάντχαους της Λειψίας και τον Ρικάρντο Σαγύ και πρόσφατα τις Σονάτες του Μπραμς με τη Γιούτζα Ουάνγκ.

Ο Λεωνίδας Καβάκος παίζει στο Στραντιβάριους «Αμπεργκαβέννυ» του 1724.

YUJA WANG (ΓΙΟΥΤΖΑ ΟΥΑΝΓΚ)

wangΗ κινεζικής καταγωγής Γιούτζα Ουάνγκ έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μια από τις σημαντικότερες πιανίστες της γενιάς της. Έχει εμφανιστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες των ΗΠΑ, όπως της Βοστόνης, του Σικάγου, του Κλήβελαντ, του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας, του Σαν Φραντσίσκο και της Ουάσινγκτον, καθώς επίσης με τη Στατσκαπέλε του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου, τις Φιλαρμονικές του Ισραήλ και του Λονδίνου, την Ορχήστρα του Παρισιού, την Εθνική Ορχήστρα Ισπανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, τη Συμφωνική του Τόκιο, την Κοντσερτγκεμπάου κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους μαέστρους: Κλάουντιο Αμπάντο, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Λόριν Μάζελ, Ζούμπιν Μέτα, Κουρτ Μαζούρ, Ντουνταμέλ, Ντυτουά, Γκάττι, Γκέργκιεφ, Φρανκ, Ινκίνεν, Παπάνο, Τεμιρκάνοφ, Τίλσον Τόμας.

Η Γιούτζα Ουάνγκ δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και εμφανίζεται σε καλοκαιρινά φεστιβάλ μουσικής δωματίου καθώς και στο ετήσιο Φεστιβάλ του Βερμπιέ. H Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου την προσκάλεσε να συμμετάσχει στη σειρά των μουσικών πορτρέτων της για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015. Ηχογραφεί αποκλειστικά για την Deutsche Grammophon. Το 2010 έλαβε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Avery Fisher Career Grant.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]