Ανακοίνωση Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους Σύρους/ες πρόσφυγες:

Ουσιαστική και πολιτική λύση για τους πρόσφυγες από την Συρία, και όχι ψίχουλα υποκρισίας στα παιδιά του πολέμου

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών – υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης συνεχίζει την άσκηση πίεσης προς τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος για την εκτόνωση της κατάστασης χωρίς να δίνονται ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις. Το πρωί της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου έφερε λεωφορείο του Δήμου Αθηναίων, που θα μετέφερε μόνο 30 παιδιά και μητέρες σε κατάλυμα προσωρινής στέγασης. Συνάντησε την καθολική άρνηση των προσφύγων και των οικογενειών τους, που επανέλαβαν ότι η λύση είναι μία: διαβατήρια για όλους ή για κανέναν.

Από τις 19 Νοεμβρίου Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα ζητώντας από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την έκτακτη συνθήκη στην οποία βρίσκονται και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Το αίτημα για παροχή της αναγκαίας προστασίας στους απελπισμένους φυγάδες ενός άγριου και παρατεινόμενου πολέμου είναι δίκαιο και κανένα επιχείρημα νομικού κωλύματος, είτε οικονομικού ελλείμματος δεν μπορεί να επιστρατεύεται για να το αποκρούσει. Την ώρα μάλιστα, που οι πρόσφυγες από τη Συρία, άντρες και γυναίκες κυρίως όμως μικρά παιδιά συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια στις πλημμυρισμένες από την βροχή πλάκες της πλατείας Συντάγματος.

Οι Σύριοι φυγάδες του πολέμου είναι πρόσφυγες και η Ελλάδα, ως κομμάτι της κοινότητας των κρατών που οδήγησαν συνειδητά τη χώρα αυτή στην καταστροφή, οφείλει να τους παράσχει προστασία, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες στέγασης και σίτισης, βασικής ιατρικής περίθαλψης και προστασίας των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων.

Για την κάλυψη αυτών των αναγκών δεν μπορεί να επικαλείται η Πολιτεία την ανέχεια, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση με το δικό της νομικό πλαίσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίζει την υποδοχή και φιλοξενία των φυγάδων ενόπλων συρράξεων ανεξάρτητα αν ζητούν άσυλο ή όχι (το π.δ. 80/2006 που εφαρμόζει Κοινοτική Οδηγία, προβλέπει τη συνδρομή των θυμάτων ενόπλων συγκρούσεων με κοινοτική χρηματοδότηση στο 80%).Το αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα, ή οπουδήποτε αλλού, είναι δικαίωμα και σαν τέτοιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, δεν είναι υποχρέωση του πρόσφυγα είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Από την πρώτη στιγμή η Συνέλευση Αλληλεγγύης βρίσκεται στο πλευρό των Σύρων προσφύγων υποστηρίζοντας τα βασικά αιτήματά τους: 1. Άσυλο με πλήρη δικαιώματα εδώ (σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, κ.λ.π.) για όσους το επιθυμούν και 2. Δικαίωμα ελεύθερης και νόμιμης μετακίνησης για να ζητήσουν διεθνή προστασία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το αίτημά τους για σίτιση και στέγαση εδώ συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η ελληνική και διεθνής νομοθεσία. Ενώ το αίτημα τους για ελεύθερη μετακίνηση είναι επίσης σύμφωνο τόσο με τη διεθνή νομοθεσία, που υπαγορεύει την προστασία των θυμάτων πολέμου, όσο και με την κοινή λογική. Ωστόσο, η κυβέρνηση κωφεύει, ανάλγητη μπρος στο εκτυλισσόμενο δράμα και δεν έχει υποβάλει το αίτημα στην Ε.Ε. να αναλάβει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Κοινοτική Οδηγία 55/2001, αναγνωρίζοντας τους Σύριους ως θύματα ενόπλων συρράξεων.

Από την πλευρά μας καλούμε όλους και όλες να πυκνώσουμε την αλληλεγγύη μας στους φυγάδες του πολέμου. Με την έμπρακτη οργάνωση της συνεχούς παρουσίας μας στην πλατεία Συντάγματος καθώς και το συντονισμό για τη συγκέντρωση ιματισμού και σκεπασμάτων, που οι άσχημες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν σχεδόν κάθε βράδυ. Για την οργάνωση της σίτισης ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση η αλληλεγγύη του λαού μπορεί να βρει λύση για την στέγαση περισσότερων παιδιών, μητέρων, τραυματιών και ηλικιωμένων από τα ψίχουλα του κ. Συρίγου.

Ζητάμε:

– Να εξασφαλιστεί άμεσα για τους Σύριους πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα μας στέγαση σε δομές που υπάρχουν είτε άμεσα θα διατεθούν από Δήμους, Περιφέρεια, κοινωνικούς φορείς και ιδίως τους υπευθύνους κρατικούς φορείς χωρίς άλλη προϋπόθεση, προτού γίνει τραγωδία η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται.
– Να απαιτήσει η Ελλάδα από την Ε.Ε. να αναλάβει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Κοινοτική Οδηγία 55/2001, αναγνωρίζοντας τους Σύριους ως θύματα ενόπλων συρράξεων.
– Να υποχρεωθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδεχτούν τους πρόσφυγες στο έδαφός τους, εφοδιάζοντάς τους με τα αναγκαία γι΄ αυτό έγγραφα.
– Να δοθεί άσυλο με γρήγορες διαδικασίες σ΄ αυτούς που το ζητούν στην Ελλάδα και να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης για την παραμονή τους στη χώρα.

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]