Το καλοκαίρι στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις μεγαλουπόλεις κρίνεται αν μη τι άλλο αποπνικτικό και ανυπόφορο. Εξάλλου δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκτονωθεί η συσσωρευμένη κούραση αλλά και η ρουτίνα ενός ολόκληρου χρόνου, από μια εξόρμηση σε ένα μαγικός μέρος, είτε αυτό βρίσκεται σε κάποιο νησί είτε πιο ορεινά. Το 3pointmagazine.gr προτείνει πέντε  μέρη, τα οποία παραμένουν ακόμα αναλλοίωτα από τη φθορά και το καταστρεπτικό άγγιγμα του τουρισμού και της υπερβολικής δημοσιότητας. Πέντε μέρη στην Ελλάδα,  λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου όμορφα με τα πιο πολύ-σύχναστα.

 

Αθάνι – Λευκάδα

athani

Όποιος πιστεύει ότι το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στη χώρα μπορεί να  το απολαύσει μόνο στη Σαντορίνη, τότε σίγουρα δεν έχει επισκεφτεί το Αθάνι της Λευκάδος. Ένα γραφικό χωριουδάκι στο νοτιοδυτικό μέρος του χωριού, το οποίο τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει ανάπτυξης και τείνει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό, χωρίς να χάσει όμως τον παραδοσιακό του χαρακτήρα .

Κτισμένο σε   ύψωμα 380 μέτρων, η φυσική ομορφιά που θα συναντήσετε εκεί είναι αξεπέραστη. Οι κατάφυτοι ελαιώνες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του και καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο το σίγουρο είναι ότι το βραδάκι θα χρειαστείτε το μπουφάν σας. Οι παραδοσιακές ταβέρνες που το κοσμούν δίνουν την αίσθηση ότι πραγματοποιείς ένα ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν.

Το Αθάνι αναπτύσσεται τουριστικά με τέτοιους ρυθμούς κυρίως λόγω  της γειτνίασης του  με μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Ελλάδας, το Πόρτο Κατσίκι. Αποτελεί επίσης πέρασμα στις παραλίες του Γυαλού και των Εγκρεμνών.

Η εύκολη πρόσβαση στο νησί της Λευκάδος, οι πανέμορφες παραλίες του Ιόνιου πελάγους , η ζεστασιά των κατοίκων της αλλά και τα τοπικά εδέσματα, μεταμορφώνουν το παραδοσιακό Αθάνι στο πλέον κατάλληλο μέρος για ξεκούραση και βουτίες στα γαλάζια νερά των θαλασσών του νησιού.

 

Πέρδικα – Θεσπρωτία

perdika

H Πέρδικα αποτελεί το μεγαλύτερο παραδοσιακό χωριό που κοσμεί τη Θεσπρωτία. Βρίσκεται μεταξύ της Πάργας και των Συβότων και απέναντι της βρίσκονται οι Παξοί και η Κέρκυρα. Η θέα λοιπόν από οποιοδήποτε ύψωμα του χωριού δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα από μαγευτική.

Φαίνεται η φύση αλλά και η ιστορία να ήταν αρκετά γενναιόδωροι μαζί της, καθώς πέρα από τις μαγευτικές παραλίες με τα κρυσταλλένια νερά και τη γκρίζα άμμο,  η πολιτισμική της κληρονομιά είναι τεράστια. Οι παραλίες της παίρνουν διάφορα σχήματα και ανάλογα των διαθέσεων σας, μπορέιτε να βρείτε από βότσαλα μέχρι απαλή άμμο!

 

Από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων, το λαογραφικό μουσείο αλλά και το  Πάρκο Αναψυχής και το καταφύγιο Άγριων ζώων και πτηνών. Μία έκταση, όπου στα μονοπάτια της μπορείτε να χαθείτε στην φυσική ομορφιά του χωριού καθώς την πρώτη και μοναδική θέση στο πάρκο,  καταλαμβάνει η άγρια φύση!

Βασιλικά – Εύβοια

Τα Βασιλικά βρίσκονται στο βόρειο-ανατολικό μέρος της Εύβοιας, κτισμένα στην πλαγιά ενός βουνού, εκεί όπου η φύση έχει τον πρωτεύον ρόλο με θέα τα μαγευτικά νερά του Αιγαίου.

vasilika_evias_5

Αν και βρίσκεται τόσο κοντά στο Αιγαίο, σήμα κατατεθέν του χωριού είναι  η πλούσια βλάστηση του αλλά και η τεράστια παραλία 4 χιλιομέτρων , ονόματι Ψαροπούλι. Χωρίς, αυτήν ίσως τα Βασιλικά να ήταν ένα ακόμα ορεινό χωριουδάκι. Σε συνδυασμό όμως με τα πεντακάθαρα νερά της παραλίας, το χωριουδάκι μετατρέπεται σε ένα επίγειο παράδεισο, καθώς συνδυάζει τη βλάστηση του βουνού αλλά και μια μοναδική παραλία ενός νησιού. Η παραλία αυτή διατίθεται αφενός για κολύμπι αλλά είναι και το ιδανικό σημείο για τους λάτρεις του ψαρέματος.

Λίγο πιο δίπλα από την παραλία, υπάρχουν καταπράσινοι λόφοι για περιπάτους και εξορμήσεις αλλά και ταβερνούλες και μαγαζιά, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και κρίνονται υπέρ-αρκετά για τα καθημερινά ψώνια.

Κυπαρίσσι – Λακωνία

 kyparissi

Το Κυπαρίσσι πρόκειται για ένα απομονωμένο θησαυρό και αποτελεί ίσως το πιο όμορφο από τα πέντε χωριά της ορεινής περιοχής του Ζάρακα. Είναι το μόνο παράκτιο και η ομορφιά του βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη νησιώτικη αλλά και ορεινή του φυσιογνωμία.

Ακόμα και η διαδρομή για να βρεθεί κανείς στο Κυπαρίσσι αποτελεί μια περιπέτεια καθώς οι δρόμοι είναι πολύ στενοί και προσφέρονται για πεπειραμένους οδηγούς. Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, προς την ανατολή του ήλιου. Εκεί η μέρα διαρκεί λιγότερο από το συνηθισμένο λόγω των κορυφών του Ζάρακα, που εμποδίζουν τον ήλιο να φωτίσει την περιοχή.

 

Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι μόλις 400, καθώς δεν είναι διάσημος τόπος διαμονής, αλλά συχνά-πυκνά το ανακαλύπτουν κάποιες “διασημότητες”. Ίσως αυτή η απομόνωση είναι που το κρατάει μέχρι και σήμερα ατόφιο και αναλλοίωτο, γραφικό όπως λίγα άλλα σημεία στη Λακωνία. Από τα σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το σπήλαιο του  Μπάμπολα με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες αλλά και τις παραλίες που το κοσμούν.

Λουτρό – Κρήτη

loutro_kriti

Για πολλούς, η Κρήτη είναι το πιο όμορφο νησί του κόσμου και το χωριό Λουτρό με τη σειρά του, έρχεται να ενισχύσει και ίσως και να εδραιώσει αυτή την άποψη. Το χωριό βρίσκεται 70 περίπου χιλιόμετρα νότια των Χανίων, στην περιοχή των Σφακιών, στο άκρο του ακρωτηρίου Μούρι.

Οι κάτοικοι του το χαρακτηρίζουν ως γραφικό ψαροχώρι, και είναι από αυτά τα μέρη που πρέπει να τα ανακαλύψεις ώστε να γευθείς την μαγεία τους, καθώς δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό. Στο Λουτρό δεν υπάρχουν ούτε μεγάλα ξενοδοχεία, ούτε μεγάλοι δρόμοι και πολυσύχναστα εστιατόρια, μάλιστα ακόμα και τα αυτοκίνητα είναι είδος προς εξαφάνιση. Η κίνηση και το καυσαέριο είναι δύο λέξεις άγνωστες για τους κατοίκους ταυ χωριού.

Το σημείο κατατεθέν του χωριού είναι το φυσικό λιμάνι που δημιουργείται στην είσοδο του νερού, για το οποίο οι κάτοικοι καυχιούνται ότι είναι από τα πιο ασφαλή της Κρήτης. Η πρόσβαση στο Λουτρό γίνεται είτε με καΐκι, είτε για τους πιο θαρραλέους με πόδια.

Αν βρεθείτε εκεί αξίζει, μεταξύ άλλων να εξερευνήσετε το φαράγγι της Αραδένας και τα αρχαία ερείπια, και της Ϊμβρου  ή κάνετε μια ανάβαση μέχρι την Ανωπολη, και να θαυμάσετε την θέα στο λιβυκό πέλαγος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]