Tα έργα του «ποιητή των θαλασσών», Νίκου Καββαδία έχουν μελοποιηθεί όπως λίγα άλλα στην Ελλάδα. Από τα 52 ποιήματα του που έχουν εκδοθεί, έχουν μελοποιηθεί τα 38. Μάλιστα πολλά από αυτά έχουν μελοποιηθεί παραπάνω από μία φορά.

Συνθέτες όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Μαρίζα Κωχ και ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσαν νέα “μουσική” πνοή στα ποιήματα του. Πλέον σπάνια θα συναντήσεις κάποιον που να μην έχει τραγουδήσει έστω ένα δίστιχο του ποιητή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καββαδία, το 3pointmagazine.gr κάνει μία αναδρομή στα μελοποιημένα ποιήματα του.

«Μαρίζα Κωχ» (1977)

Συνθέτης: Μαρίζα Κωχ

Η Μαρίζα Κωχ στον ομώνυμο δίσκο της μελοποιεί και τραγουδάει 8 ποιήματα του Νϊκου Καββαδία (Φάτα Μοργκάνα, Πούσι, Αρμίδα, Μουσώνας, Σταυρός του Νότου, Θεσσαλονίκη ΙΙ, Νανούρισμα για μωρά και για γέρους, Μαραμπού). Ουσιαστικά ήταν η πρώτη συνθέτης που ασχολήθηκε εκτενώς με την μελοποίηση της ποίησης του Καββαδία. Από το δίσκο ξεχωρίζει η «Φάτα Μοργκάνα», η οποία τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

“Σταυρός του Νοτου» (1979)

Συνθέτης: Θάνος Μικρούτσικος

To 1979 o Θάνος Μικρούτσικος χάρισε στην ελληνική σκηνή ένα από τους σημαντικότερους δίσκους της. Ο «Σταυρός του Νότου» περιέχει 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία με τις φωνές του Γιάννη Κούτρα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Αιμιλίας Σαρρή, αλλά και τη συνθετική ευφυΐα του Θάνου Μικρούτσικου.

Περίπου 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο «Σταυρός του Νότου» θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά ελληνικούς δίσκους, τη στιγμή δε που όταν πρωτοκυκλοφόρησε δέχτηκε μόνο αρνητικά και ειρωνικά σχόλια. Μάλιστα τότε υπήρχε η φήμη ότι ακόμη και ο αδερφός του Θάνου Μικρούτσικου, Ανδρέας, είχε γράψει κακόβουλα σχόλια για το δίσκο σε μία εφημερίδα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο!

Όλα αυτά διαψεύστηκαν καθώς και τα 11 τραγούδια του δίσκου θεωρούνται πλέον τουλάχιστον διαχρονικά αλλά και απαραίτητα για μία επιτυχημένη συναυλία του συνθέτη.

«Περίπου» (1984)

Συνθέτης: Λάκης Παπαδόπουλος

Η υπέροχη φωνή της Αρλέτας «ντύνει» ολόκληρο το δισκο του «Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ», ο οποίος κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία «Lyra», το 1984. Σε αυτόν περιέχονται δύο μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, τα «William George Allum» και «Black and white».

Νίκος Καββαδίας, S/S Ionion 1934 (1986)

Συνθέτης: Ξέμπαρκοι

Ίσως η πιο λιτή, και για κάποιους άλλους «περίεργη» μελοποίηση ποιημάτων του Νίκου Καββαδία να έγινε από το ντουέτο «Ξέμπαρκοι» το 1986. Ο δίσκος περιλαμβάνει 11 τραγούδια: Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου, Αντινομία, Οι γάτες των φορτηγών, Πούσι, Οι προσευχές των ναυτικών, Γράμμα ενός, Θεσσαλονίκη ΙΙ, Καραντί, William George Allum, Aborddel’ Aspasia, Yara-Yara.


Αυτό που ξεχωρίζει είναι το «Γράμμα ενός αρρώστου», το οποίο ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία μάλιστα στήριξε πολύ το εγχείρημα των «Ξέμπαρκων» : «Δεν παίξαν τους συνθέτες εις βάρος της ποίησης, μόνο πήραν δύο κιθάρες και με τις ακατέργαστες φωνές τους απάγγειλαν μελωδικά τα ποιήματα του Kαββαδία».

Γραμμές Των Οριζόντων (1991)

Συνθέτης: Θάνος Μικρούτσικος

Δώδεκα χρόνια μετά το «Σταυρό του Νοτου», ο Θάνος Μικρούτσικος αποφασίζει να ξαναπιαστεί με την ποίηση του μεγάλου ναυτικού. Ο δίσκος «Γραμμές των Οριζόντων» είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στην ποίηση του Νίκου Καββαδία και περιέχει 17 κομμάτια. Τα 11 από αυτά αποτελούν καινούριες εκτελέσεις του προηγούμενου δίσκου, ενώ τα υπόλοιπα 6 είναι ολοκαίνουρια.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας και ο Γιώργος Νταλάρας είναι αυτοί που θα βρεθούν στη θέση του ερμηνευτή.

Τα μελοποιημένα ποιήματα ήταν: Καραντί, Θεσσαλονίκη, Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, Εσμεράλδα, Οι εφτά νάνοι Στο S/S Cyrenia, Λύχνος του Αλαδδίνου, Aborddel’ «Aspasia», Federico Garcia Lorca, Αρμίδα, William George Allum, Ο Πιλότος Νάγκελ, Σταυρός του Νότου, Cambay’s water, Πικρία, Kuro Siwo, Ένα μαχαίρι.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]