Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συνοδοί τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν, γεμάτα προσμονή για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο. Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο ΔΟΜ.

Με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους, περίπου 40 παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις τρεις στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο.

Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συνοδοί τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν, γεμάτα προσμονή για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο. Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο ΔΟΜ.

Η σημερινή και αυριανή μέρα είναι αφιερωμένες στην ενημέρωση των παιδιών για το σχολείο, και για τον λόγο αυτό παρέμειναν στο σχολείο μόλις δύο ώρες. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και μαθήματα φυσικής αγωγής.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά (εκτός της ξένης γλώσσας) με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τις επόμενες ημέρες τα παιδιά θα παραλάβουν τα σχετικά βιβλία.

this

Η σημερινή πρώτη ημέρα ξεκίνησε για περίπου 1.500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, ο οποίος επισκέφθηκε το 72ο Δημοτικό Σχολείο για να καλωσορίσει τα παιδιά.

«Νομίζω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα μας, γιατί πιστοί στις παραδόσεις που έχει η Ελλάδα, σε σχέση με τους πρόσφυγες, με τις αξίες, με τις δυνατότητες που δίνουμε σε όποιους ανθρώπους μας ζητήσουν, με την ανάγκη να παρέχουμε εκπαίδευση σε όλους όσοι βρίσκονται πάνω στη χώρα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια σχετική επιτυχία», επισήμανε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παντής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Όπως εξήγησε ο ίδιος για κάθε παιδί που φοιτά στο σχολείο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα του. Επίσης, διευκρίνισε ότι «κανένα παιδί δεν βγαίνει από τα κέντρα φιλοξενίας, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας». Το υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Παντής, έχει ζητήσει από δημάρχους, σχολικές επιτροπές και διευθυντές σχολείων «να υπάρξει μια κοστολόγηση για καθαριότητα, φύλαξη και θέρμανση, οτιδήποτε επιπρόσθετο γι’ αυτές τις ώρες διδασκαλίας τα απογεύματα στα σχολεία. Υπάρχει δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα καλυφθεί αυτό το ποσό». Τέλος, έχει προχωρήσει η πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών, που θα συνεχίζεται και σύμφωνα με τις σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ο γενικός γραμματέας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι σε αυτά τα παιδιά «οφείλουμε ένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, αυτό σχεδιάστηκε και αυτό γίνεται τώρα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ιερό και για εμάς είναι πράγματι χαρά το να δούμε παιδιά να μπαίνουν με χαρά και με χαμόγελο στις τάξεις».

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος σήμερα τα προσφυγόπουλα από τον Ελαιώνα δεν θα μεταφέρθηκαν μόνο στο 72ο Δημοτικό Σχολείο. Συνολικά περίπου 200 παιδιά από τη συγκεκριμένη δομή κατανεμήθηκαν σε πέντε σχολεία της Αθήνας. Ο κ. Παπαδόπουλος απέδωσε τις αντιδράσεις που εκφράζονται «σε αμάθεια και μόνο». Τέλος, παρατήρησε ότι «φιλοδοξία μας είναι όλα τα παιδιά από όλες τις δομές φιλοξενίας στη χώρα να ενταχθούν στα σχολεία το συντομότερο δυνατόν» και αυτό όπως είπε συσχετίζεται με το πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο «ολοκληρώνεται πολύ σύντομα».

Τα μικρά προσφυγόπουλα καλωσόρισαν στο σχολείο με κεράσματα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Σχετική ανακοίνωση στήριξης των προσφυγόπουλων είχε εκδώσει εξάλλου ομόφωνα ο Σύλλογος πριν από δύο ημέρες.

«Ξαφνικά γίναμε είδηση, το αυτονόητο, δηλαδή η εκπαίδευση γίνεται είδηση», μας απάντησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, Αποστόλης Σιαπάτης, όταν τον πλησιάσαμε για δηλώσεις.

Στα δύο παιδιά του που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο ο κ. Σιαπάτης φρόντισε να τους μεταδώσει τις έννοιες της αλληλεγγύης. «Έχουμε ήδη πάρα πολλά παιδιά μεταναστών στο σχολείο και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν πρέπει να σπέρνουμε δηλητήριο ξενοφοβικό», παρατήρησε. Πάντως χαρακτήρισε λογικό το «η πλειοψηφία των γονιών να έχει εύλογες απορίες και αντιρρήσεις». «Αυτοί με τη συζήτηση πείθονται. Κάποιους άλλους σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να τους πείσουμε και αυτό πάντα θα υπάρχει», είπε.

Ο Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία ξεχωριστών τάξεων γι’ αυτά τα παιδιά, καθώς «θα έπρεπε να εγγραφούν σταδιακά σε κανονικά σχολεία και σε όλα τα σχολεία, με τις ανάλογες υποστηρικτικές δομές, όπως τμήματα ένταξης και ενισχυτική διδασκαλία».

«Εμείς θα βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν πιο καλή λειτουργία του προγράμματος για τα προσφυγόπουλα που δεν επηρεάζει ούτε από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής ή κτιριακής υποδομής τη λειτουργία του δικού μας προγράμματος, αλλά παρ’ όλα αυτά θα επιμείνουμε στο συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα που προστατεύεται και από όλους τους διεθνείς νόμους της πρόσβασης όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική θέση, χρώμα και φυλή, στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση», υπογράμμισε ο κ. Σιαπάτης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]